REMDESIVIR. Când vom putea avea un medicament autorizat pentru COVID-19. Alexandru Rafila a făcut anunțul

REMDESIVIR. Când vom putea avea un medicament autorizat pentru COVID-19. Alexandru Rafila a făcut anunțul
Alexandru Rafila: Putem avea un medicament autorizat pentru COVID-19 până în toamnă
Publicat: 17/04/2020, 16:58
Actualizat: 18/04/2020, 19:21

Președintele Societății Române de Microbiologie (SRM), Alexandru Rafila, a declarat că antiviralul Remdesivir ar putea fi primul medicament autorizat pentru COVID-19. CNN a scris într-un amplu material despre medicamentul-minune care ar putea trata coronavirusul, chiar și în cazurile foarte severe.

Până în toamnă putem avea medicamentul care tratează COVID-19, a declarat, pentru Mediafax, Alexandru Rafila. Profesorul îşi bazează afirmaţiile pe primele rezultate ale studiului cu antiviralul Remdesivir, conceput pentru tratamentul Ebola. Din 125 de pacienţi în stare critică, internaţi într-un spital din Chicago, doar doi au decedat. Starea celorlaţi s-a îmbunătăţit rapid şi cei mai mulţi au putut fi externaţi după o săptămână de tratament.

Primul produs autorizat care acţionează asupra virusului

„Acesta ar fi primul produs autorizat care acţionează asupra virusului, practic împiedică replicarea virală. Ar fi primul medicament etiologic şi faptul că din cei 125 de pacienţi cu forme grave care au fost trataţi evoluţia a fost favorabilă şi chiar rapid favorabilă, după câteva zile de terapie pacienţii au putut fi mutaţi din secţiile de terapie intensivă şi după încă câteva zile au putut fi externaţi, oferă o speranţă extrem de puternică. Atunci când ai un medicament care tratează cauza bolii şi rezultatele sunt rapid observabile, speranţa este că putem avea până în toamnă un tratament care să împiedice aceste forme care provoacă un număr mare de decese, mai ales în rândul categoriilor la risc”, a explicat profesorul Alexandru Rafila.

Acesta a mai spus că 4000 de pacienţi din întreaga lume au fost trataţi cu Remdesivir, iar săptămâna viitoare ar putea fi făcute publice rezultatele pentru încă 400 de bolnavi de COVID-19 trataţi cu acest antiviral. Dacă rezultatele vor fi la fel de bune, ar fi un pas important pentru autorizarea acestui medicament în SUA, precum şi în alte ţări. Iar dacă un tratment eficient va fi folosit la scară largă, vor putea fi relaxate măsurile de distanţare socială.

„Ar trebui să ne apropiem de o situaţie în care activitatea socială, activitatea economică să se apropie de normal, mai ales că, în cursul sezonului rece, cum se întâmplă de obicei la infecţiile virale cu transmitere respiratorie, există o creştere a numărului de cazuri şi atunci putem fi mai bine pregătiţi pentru un eventual noul val care ar putea să fie înregistrat spre sfârşitul acestui an”, a adăgat profesorul.

Antiviralul nu există încă în România.

„Am făcut o aplicaţie prin intermediul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pentru ca ţara noastră să fie inclusă în cadrul unui studiu care include 27 de ţări. El presupune administrarea acestui medicament în paralel cu cele care sunt introduse în protocoalele terapeutice naţionale, sperăm să obţinem cât mai repede aprobarea de la Agenţia Naţională a Medicamentului, care trebuie să avizeze protocolul propus de către OMS şi, într-un timp cât mai scurt, eu sper o săptămână, maximum două, să putem încheia aplicaţia, iar pacienţii din România să poată beneficia de acest medicament. Pe de altă parte, există şi o altă posibilitate, în perioada imediat următoare, care se referă la studii organizate chiar de compania producătoare”, a mai spus Alexandru Rafila.

Profesorul susține că singurul lucru care îi poate fi reproşat studiului cu Remdesivir este faptul că nu are şi un grup de control.

Pacienții cu noul coronavirus își revin mai repede după ce li se administrează medicamentul experimental Remdesivir

Pacienții cu Covid-19 primesc un tratament experimental, denumit Remdesivir, care dă rezultate bune, transmite CNN.

Pacienții care testează medicamentul experimentel aveau probleme respiratorii severe, dar au putut pleca din spital la câteva zile de la administrarea tratamentului, a declarat medicul care coordonează experimentul clinic.

Nu există nicio terapie aprobată oficial pentru Covid-19, virusul care poate duce la pneumonie severă și ARDS (acute respiratory distress syndrome). Medicamentul produs de Gilead Sciences a fost testat în cazul Ebola, fără succes, dar mai multe experimente pe animale au arătat că poate fi eficient în tratarea coronavirusurilor, mai ales Covid-19.

În februarie, OMS a declarat că Remdesivir s-a dovedit eficient în tratarea Covid-19.

Gilead sponsorizează testarea cu Remdesivir în cazul unui număr de 2.400 pacienți, cu simptome severe de Covid-19, în 152 de experimente în toată lumea. De asemenea, medicamentul este testat în cazul a 1.600 pacienți cu simptome moderate, din 169 de spitale de pe întreg mapamondul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Silvestru nu pierde timpul după despărțirea de Diana Șoșoacă. Cu cine a fost surprins
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee