Retrospectivă Covid-19. Un an de la primul deces raportat în China. Cum ne-a schimbat viața coronavirusul

Retrospectivă Covid-19. Un an de la primul deces raportat în China. Cum ne-a schimbat viața coronavirusul
Retrospectivă Covid-19. Un an de la primul deces raportat în China. Cum ne-a schimbat viața coronavirusul / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 11/01/2021, 10:16
Actualizat: 11/01/2021, 10:18

La 11 ianuarie 2020, China anunţa decesul primei persoane din cauza noului coronavirus. Decesul pacientului în vârstă de 61 de ani a survenit la 9 ianuarie 2020, când în țară erau 41 de cazuri confirmate de autoritățile sanitare.

Peste 1,9 milioane de oameni şi-au pierdut viaţa pe tot globul ca urmare a pandemiei de Covid-19.

Epidemia Covid-19 a explodat din Wuhan

În Wuhan, ca şi în alte părţi ale Chinei, pandemia a explodat în primăvară, iar numărul morţilor în această ţară a rămas oficial la 4.634 de la mijlocul lunii mai.

În oraşul din centrul ţării, primul care a fost pus în carantină începând cu 23 ianuarie 2020, locuitorii şi-au desfăşurat activitatea în mod normal luni dimineaţă, în timp ce mass-media nu a amintit de acest caz. China a fost criticată pentru răspunsul său iniţial în faţa focarului de coronavirus. Medicii din Wuhan care menţionaseră existenţa virusului au fost acuzaţi de poliţie că au răspândit zvonuri.

Numele primei victime nu a fost niciodată făcut public. Se ştie doar că este un bărbat de 61 de ani care obişnuia să meargă la piaţa Huanan pentru a-şi face cumpărăturile. Această piaţă, considerată primul focar major al epidemiei, a fost închisă la 1 ianuarie 2020. Animale sălbatice vii erau vândute acolo, fiind considerate ca posibile surse de transmitere a virusului către oameni.

China a interzis accesul OMS la Wuhan

Guvernul chinez nu a permis experţilor independenţi să investigheze la faţa locului şi o misiune a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care trebuia să intre în China săptămâna trecută a trebuit să-şi amâne vizita. Mai la nord, ţara se confruntă cu noi cazuri în Hubei, provincia care înconjoară Beijingul. O sută de contaminări au fost anunţate acolo luni, cea mai mare cifră la nivel naţional din iulie.

La un an de la primul deces, China dă din nou semnale de creștere a numărului de cazuri, chiar dacă nu într-o formă îngrijorătoare. China a impus carantină totală în mai multe zone, iar o singură persoană din familie are voie să părăsească casa o dată la trei zile, pentru cumpărături.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase