RISC. Boala ascunsă care te face vulnerabil în fața atacului COVID-19

Redactor:
Razvan Ilie
RISC. Boala ascunsă care te face vulnerabil în fața atacului COVID-19
Pacienții de coronavirus au riscuri mai mari dacă descoperă că sunt hipertensivi

Medicii cardiologi au constatat că virusul SARS-COV2 interferează cu mecanismele de reglare a tensiunii arteriale, mai precis cu cele care conduc la reducerea tensiunii arteriale, și îi pun în pericol pe unii pacienți.

Statisticile arată că foarte mulţi dintre noi trăim cu boli despre care nu ştim şi despre care aflăm din întâmplare, când ajungem la medic pentru diferite alte afecţiuni. Noul coronavirus îi pune în primejdie pe cei care au o astfel de „boală ascunsă”.

Una dintre bolile diagnosticate insuficient în România este hipertensiunea. 1 din 5 români o are, fără să ştie. Factorii de risc ai acestei afecţiuni, printre care fumatul, obezitatea, consumul ridicat de sare, de alcool sau stresul nu ocolesc aproape pe nimeni. Putem monitoriza acasă tensiunea, putem merge la controale periodice şi putem face mai mult sport.

„Cam un sfert dintre pacienţi nu ştiu că au boala”

Cardiologii spun că lucrurile se complică mult dacă cei cu hipertensiune fac şi boala Covid 19, potrivit Mediafax.ro.

„Acest virus interferează cu mecanismele de reglare a tensiunii arteriale, mai precis cu cele care conduc la reducerea tensiunii arteriale, în felul acesta, la pacienţii hipertensivi controlul tensiunii arteriale poate să scape, chiar dacă ei au anumite tratamente”, spune Gabriel Tatu Chiţoiu, medic primar cardiolog.

„Cam un sfert dintre pacienţi nu ştiu că au boala respectivă. Dacă un pacient cu Covid ajunge în spital neştiind că are hipertensiune, şi ajunge în terapie intensivă sau să fie tratat de Covid, automat când ai o tensiune mult mai mare şi doctorul nu ştie, este o problemă de tratament majoră”, a declarat Oren Iancovici, medic specialist cardiolog.

Inchide