STARE DE ALERTĂ. Amendamentele privind permiterea evenimentelor drive-in, respinse pe bandă rulantă de aleși. Tudor Giurgiu: „Poate după 1 iunie rațiunea va învinge și o să ne întoarcem la un fel de normalitate”

Redactor:
Madalina Prundea
STARE DE ALERTĂ. Amendamentele privind permiterea evenimentelor drive-in, respinse pe bandă rulantă de aleși. Tudor Giurgiu: „Poate după 1 iunie rațiunea va învinge și o să ne întoarcem la un fel de normalitate”
Consiliul Local Cluj-Napoca ajută cu 1,4 milioane de lei organizarea (FOTO - Proiectie de film drive in la o ediție TIFF/Facebook - Tudor Giurgiu

Amendamentele propuse de mai mulți parlamentari, majoritatea USR, pentru modificarea Hotărârii Guvernului 394/2020 privind instituirea stării de alertă cu privire la posibilitatea organizării de evenimente tip drive-in au fost respinse și nu s-au aflat în proiectul de hotărâre aflat în dezbaterea plenului reunit.

Senatorii USR Mihai Goțiu și Vlad Alexandrescu, precum și deputații grupului Iulian Bulai și Stelian Ion, alături de deputatul PSD Petre Florin Manole au depus amendamente pentru modificarea HG 394/2020 privind instituirea stării de alertă cu privire la eliminarea sintagmei „de tipul drive-in” din articolul 1. din Anexa 3 privind Măsuri pentru mininuarea impactului tipului de risc.

Conform articolului adoptat de Guvern si trimis în dezbaterea Parlamentului, „Pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2, sunt interzise organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spații deschise, inclusiv a celor de tipul drive-in, precum și a întrunirilor de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații închise”.

Toate amendamentele au fost respinse.

Parlamentul a adoptat miercuri cu largă majoritate, cu modificări, hotărârea de încuviințare a starea de alertă. Starea de alertă va dura 30 de zile, începând din 18 mai. Din 465 de parlamentari, HG a fost adoptată cu 372 voturi pentru și 37 voturi împotrivă.

Mihai Goțiu: „Nu există niciun motiv pentru a bloca aceste manifestări”

Senatorul Mihai Goțiu (USR) și-a argumentat modificarea propusă în observațiile incluse în documentul atașat proiectului de hotărâre de încuviințare a stării de alertă, dând exemple din alte țări:„În Bulgaria sălile mici de cinema s-au deschis din 11 mai, la 30% capacitate. În Cehia cinema-urile se deschid din 25 mai. Un rând liber între oameni, scaune libere între cei care nu sunt din același grup. Fără mîncare și băutură în sală. Cinematografele în aer liber se deschid în Grecia din 1 iunie. Scaunele trebuie puse la 1.5 m distanță unele de altele. În Italia sălile se deschid în 15 iunie la o capacitate maximă de 300 locuri ocupate iar cinema-urile in aer liber mai devreme, limita fiind de 1000 de scaune. În Polonia, cinema-urile open-air si drive-in-urile sunt deschise din 18 mai. În Olanda sălile se deschid după 20 mai, respectând normele din celelalte țări europene. În Spania, din 25 mai, 1/3 din capacitate”.

Potrivit senatorului Mihai Goțiu, un alt argument este că ANCOM a publicat normele pentru obținere licențe temporare ptr drive-in-uri. Respectarea normelor de prevenire la proiecțiile cinematografice de tip drive-in se pot desfășura destul de facil cu respectarea art. 44 și 71 din Legea 55/2020.

„De altfel, interdicția chiar intră în contradicție cu art. 44 din L55/2020, care permit desfășurarea de activități culturale în aer liber, desigur, cu măsurile specifice, având un caracter discriminator între diferite tipuri de evenimente culturale în aer liber. Oamenii stau în propriile mașini, sonorul e recepționat pe radioul din mașină ori pe un alt device personal. Nu există niciun motiv pentru a bloca aceste manifestări – existând deja intenția de a organiza acest gen de evenimente, menite să suplinească, măcar într-o măsură extrem de redusă, accesul la cultură în această perioadă”, a motivat, fără succes, Mihai Goțiu.

Iulian Bulai (USR) și Petre Florin Manole (PSD): „Interzicerea acestui tip de activitate este excesivă”

Și deputații Iulian Bulai (USR) și Petre Florin Manole (PSD) au dorit eliminarea interdicției. „Având în vedere riscul epidemiologic extrem de redus al proiecțiilor în regim de drive-in (fără participarea fizică a unei echipe artistice sau tehnice și în condițiile de distanțare socială a publicului în propria mașină), interzicerea acestui tip de activitate este excesivă. Derularea proiecțiilor în regim de drive-in este una dintre formele de reluare a activității culturale puse în practică în majoritatea statelor UE, indiferent de impactul epidemiologic suferit de acestea”, au susținut cei doi.

Senatorul Vlad Alexandrescu a atras atenția asupra caracterului discriminator al prevederii: „Respectarea normelor de prevenire la proiecțiile cinematografice de tip drive-in se pot desfășura destul de facil cu respectarea art. 44 și 71 din Legea 55/2020. De altfel, interdicția chiar intră în contradicție cu art. 44 din L55/2020, care permite desfășurarea de activități culturale în aer liber, desigur, cu măsurile specifice, având un caracter discriminator între diferite tipuri de evenimente culturale în aer liber”.

Tudor Giurgiu: „Nu au niciun argument cu care să mă convingă că un event drive-in e mai periculos decît lucrul pe șantier sau mersul în parc, la biserică”

Tudor Giurgiu, președintele Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), care a organizat trei proiectii de tip drive-in la Cluj și anunțase că plănuia o surpriză, „de bun-simț”, a reclamat această prevedere încă de luni, de la adoptarea HG 394/2020 și își exprimase speranța că articolul va fi modificat în Parlament.

Miercuri, după ce amendamentele au fost respinse, Tudor Giurgiu și-a exprimat dezamăgirea cu privire la situația actuală.

„Am fost primii din țară (noi, cei de la TIFF) care am făcut evenimente drive-in în ultimii 15 ani. Am făcut un eveniment memorabil pe „the wannabe” Autostrada Transilvania, am dat filme în parcare la Iulius Mall, anul trecut am fost și la Satu Mare (pînă a venit ploaia). Fără incidente, cu oameni civilizați, care au respectat regulile, super-distanțare. Parlamentul va aproba azi Hotărîrea de Guvern prin care drive in-urile nu sunt încă posibile în Romania și nu e vina lor. Știu mulți parlamentari care ar fi vrut să voteze, de la PSD, PNL, USR, UDMR doar că trăim vremuri bizare. Hotărăsc pentru noi epidemiologii, experții, comitete și comiții de criză care vor să ne asigure că așa e mai bine pentru noi toți. Le respect competența, Romania a trecut cu bine peste o criză care putea fi mult mai nasoală, dar de data asta au hotărît „in blind”, au greșit pur și simplu. Nu au niciun argument cu care să mă convingă că un event drive-in e mai periculos decît lucrul pe șantier sau mersul în parc, la biserică. Poate după 1 iunie rațiunea va învinge și o să ne întoarcem la un fel de normalitate”, a comentat miercuri, pe contul de Facebook, Tudor Giurgiu.

Ce mesaj a primit Firea, pe o coală A4, după ce a pierdut Capitala! S-a...
FOTO. Loredana Groza, dezbrăcată total în aşternuturi! Şi-a lăsat sânii la vedere şi fanii au...
A fost virgin până la 44 de ani dar de când au aflat ce ascunde...
Tocmai a castigat fotoliul de Primar și în urma cu puțin timp A MURIT
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Pandele a rupt tăcerea! Calvarul prin care a trecut soția lui în ultimele luni. Nimeni...
Rezultate finale EXIT-POLL ALEGERI LOCALE 2020. Ora 22.30 CURS/Avangarde: Nicuşor Dan 47,8%, Gabriela Firea 38,2...
Traian Băsescu: Îl felicit pe Nicușor Dan, doamna Firea, ați pierdut, nu e ca la...
Ce mesaj a primit Firea, pe o coală A4, după ce a pierdut Capitala! S-a...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Descoperirea care DEZMINTE tot ce știm despre CREȘTINISM. Mai marii Bisericii au REACȚIONAT imediat
Rezultate Alegeri Locale 2020. Lista completă cu primarii PSD, PNL, USR-PLUS din țară. Hartă
Minerva Horoscop 2021: Primul horoscop, complet diferit pentru 3 zodii. Vor avea parte de premiere
Rezultate ȘOC și în țară la alegeri! Avem toate detaliile. Toate cifrele
Poți face infarct de la prea multă bucurie? 5 cauze mai puţin cunoscute ale infarctului...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Un om de afaceri care l-a depăşit cândva pe Bill Gates şi a fost cel...
Inchide