SFATURILE unui medic român din Verona, aflat în prima linie a luptei cu Covid-19: „Lumea în Italia nu a înţeles că este o treabă cât se poate de serioasă”

SFATURILE unui medic român din Verona, aflat în prima linie a luptei cu Covid-19: „Lumea în Italia nu a înţeles că este o treabă cât se poate de serioasă”
Foto: Pixabay
Publicat: 01/04/2020, 09:11

Florin Puflea, medic specialist în anestezie şi terapie intensivă la un spital din Verona, aflat în prima linie a luptei împotriva răspândirii virusului COVID 19, atrage atenţia că România, fără a avea spitalele şi capacitatea de îngrijire a celor din Italia, nu-şi permite să rateze măsurile de prevenţie a răspândirii acestui virus.

„În acest moment al pandemiei acestui virus, prevenţia este fundamentală. Nu trebuie să ajungem să tratăm pacienţii în spital. Nu trebuie să răspândim virusul. Este foarte important ca oamenii să stea în izolare, să se spele foarte des pe mâini, să folosească chiar şi o mască făcută din tifon, chiar şi un fular. Pentru că în momentul în care se va ajunge să se răspândească virusul cum s-a răspândit în Italia sau Spania, pentru România va fi un dezastru. Ţara nu are capacitatea, nici din punct de vedere calitativ, şi nici cantitativ, să facă faţă unor astfel de cifre. Nu există personalul necesar. Nu poţi să ai şapte paturi şi un singur ventilator. Aia nu e terapie intensivă”, a declarat acesta.

În ceea ce priveşte cauzele răspândirii accelerate a acestui virus în Italia, medicul Florin Puflea susţine că populaţia plăteşte acum preţul faptului că nu au luat în serios această epidemie.

În opinia lui, România are încă timpul să evite acest scenariu, lucru posibil doar prin măsurile de izolare.

„Lumea în Italia nu a înţeles că este o treabă cât se poate de serioasă, nici în momentul în care au început să apară primele cazuri. Au luat măsurile în funcţie de numărul de infectări, însă a fost întotdeauna un pic prea târziu. Picul ăla a contat foarte mult. Măsurile erau ca reacţie la răspândirea virusului, aşa cum era ea observată, însă nu erau niciodată în anticiparea răspândirii. România are încă posibilitatea să prevină. Au existat unele explicaţii la televiziunile din România asupra mortalităţii ridicate din Italia, cum că această ţară nu ar avea destule locuri la terapie intensivă, sau că virusul a lovit foarte mult bătrânii. Să ştiţi că doar la început au fost bătrânii. Acum avem pacienţi şi de 19 ani, şi de 30 de ani. La spitalul unde lucrez, marea majoritate a pacienţilor au vârstele între 30 şi 60 de ani. Şi unii şi alţii resimt deplin efectele dure ale infecţiei cu acest virus. Problema cu boala asta este că nu este deloc predictibilă. Nu poţi să spui că pacientul sănătos de 30 de ani face o formă mai uşoară decât pacientul de 60. În jur de 10% dintre pacienţii pozitivi, din aproximaţiile noastre, ale medicilor, fac o pneumonie bilaterală care are nevoie de tratament în terapie intensivă, dacă vrei să trăiască pacientul ăla. Au nevoie de asistenţă medicală 24 din 24. Bineînţeles, un pacient de 30 de ani are o probabilitate mult mai mare de a supravieţui acestei infecţii comparativ cu unul de 70, logic. Dar această probabilitate nu este o garanţie întotdeauna. Când intubezi chiar şi un pacient sub 40 de ani, nu eşti sigur că apuci să-l şi extubezi. Nu este nicio certitudine matematică aici. Şi la spitalul nostru, şi la alte spitale de aici sunt o grămadă de pacienţi la terapie intensivă cu vârstele mai mici de 40 de ani. Am avut chiar şi un băiat de 19 ani, şofer pe ambulanţă, a ajuns intubat la ATI. Sunt cazuri mai rare, dar ele sunt. Lumea trebuie să înţeleagă, faptul că eşti tânăr şi eşti sănătos nu reprezintă în sine o protecţie. Nu ai nicio garanţie că faci o formă lejeră. Când ne uităm la toate acestea, ne dăm seama cât de puţin costă izolarea şi respectarea normelor de igienă. Spălatul pe mâini e esenţial. Trebuie doar apă şi săpun, nu trebuie altceva. Iar când ieşim afară, la cumpărături, e bine să avem nişte mănuşi chirurgicale, sau chiar cele simple din supermarketuri. După ce le folosim, le aruncăm. Scade probabilitatea de a contracta acest virus. Cel mai important lucru rămâne să stăm în casă. Nu te duci la rude, nu vin ele la tine. Stai izolat. Izolat înseamnă izolat. Aşa ajuţi sistemul sanitar să nu se aglomereze şi să-i trateze pe cei care au nevoie şi aşa ajuţi personalul sanitar să nu se contamineze”, a mai spus medicul potrivit Adevărul.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte