Profesorul Adrian Streinu Cercel avertizează! A făcut anunțul în urmă cu puțin timp!

Redactor:
Gandul
Profesorul Adrian Streinu Cercel avertizează! A făcut anunțul în urmă cu puțin timp!

În direct la Digi24, profesorul Adrian Streinu-Cercel, manager al Institutului „Matei Balș”, din Capitală, a atras atenția asupra pericolului reprezentat de ușurința cu care se transmite noul coronavirus.

Întrebat dacă este doar o chestiune de zile până va apărea și în România primul caz de coronavirus, Streinu-Cercel a răspuns: „Poate da, poate nu. Este foarte greu de spus. Un lucru e cert, acum nu e niciun român contaminat! În funcţie de asta se calculează şi potenţialele rate de trasfer ale acestui virus în România. În momentul de faţă nu putem vorbi că s-a întâmplat acest lucru şi sper să nu se întâmple nici în zilele următoare”.

Are România suficiente kituri de testare și este ea pregătită să facă față situației? Iată două înterbări care frământă populația, mai ales după explozia de cazuri înregistrată în Italia.

„Avem kituri de testare, toate cele cinci spitale nominalizate prin ordin de ministru să managerieze situaţia au kituri. Că sunt multe, că sunt puţine… un kit are 150 de teste. Pe măsură ce se consumă intră în procedura de achiziţie locală. Problema e a măştilor şi a costumelor de protecţie. Aici intervine procedura de achiziţie în regim de urgenţă, pentru că, nemaifiind pe teritoriul României, trebuie importate”, zice managerul de la „Matei Balș”.

Când vine vorba despre soluţiile antibacteriene, Adrian Streinu-Cercel este categoric: „Ce fac apa şi săpunul nu face nicun dezinfectant!”. Cu alte cuvinte, o bună igienă ne ferește de pericole, iar asta presupune să ne spălăm des cu apă şi săpun și să evităm a mai duce mâna la faţă.

În plus, afirmă cunoscutul medic, persoanele care ajung în țară din zonele afectate au obligația să stea 14 zile în carantină! „Persoanele care vin din zonele afectate se autoizolează la domicliu şi anunţă DSP. Măsurile pentru carantină sunt obligatorii, nu e zonă de discuţie! Lumea să ştie că se poate duce să facă aprovizionarea, dar să ţină legătura cu DSP privind starea de sănătate”, a avertizat Streinu-Cercel.

×

Urmăriți Gândul LIVE Fie în capitală, fie la mare, lumea petrece fără nicio reținere. Nimeni nu mai ține cont de distanțare și de purtarea măștii, iar poliția trece prin mijlocul mulțimii fără să schițeze niciun gest! https://bit.ly/2Ay1nSZ Alice Grasu, manager al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, printre invitații Emmei Zeicescu

Publicată de Gandul pe Luni, 6 iulie 2020
Gândul LIVE!
Inchide