TREND CRESCĂTOR. Spitalul „Sf. Parascheva” din Iași, la un pas să rămână fără locuri pentru pacienții cu COVID-19

TREND CRESCĂTOR. Spitalul „Sf. Parascheva” din Iași, la un pas să rămână fără locuri pentru pacienții cu COVID-19
Sursa: infectioase.ro
Publicat: 20/06/2020, 18:11
Actualizat: 20/06/2020, 18:31

Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași este pe cale să alăture grupului de unități medicale din țară care au epuizat locurile destinate pacienților confirmați cu COVID-19. Doar 8 locuri din 184 mai erau libere sâmbătă, iar conducerea unității atrage atenția că, dacă populația nu respectă normele de protecție, vor fi probleme privind asistența regională la nivel regional.

„Noi în spital avem 184 de locuri la confirmați, 9 la terapie intensivă și 15 locuri la suspecți. Ieri, prin prin grija colegilor de la CFR, o parte din asimptomatici au plecat către Spitalul CFR, pentru a putea lucra în acest weekend. Ieri aveam la partea de confirmați 7 locuri libere, au plecat cei asimptomatici și vrem, de la o dată la alta, să avem în jur de 10 locuri libere. Să vedem dacă vom și putea”, a declarat managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, Carmen Dorobăț, într-o intervenție la Digi24.

Managerul Carmen Dorobăț a detaliat situația din spitalul ieșean din ultimele zile, care se apropie de cea de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, a cărui conducere a anunțat, sâmbătă, că nu mai are locuri libere pentru pacienții confirmați cu noul coronavirus.

Semnal de alarmă: 20 de internări, într-o gardă de weekend

„La Iași, semnalul de alarmă mi s-a părut că l-aș fi putut trage în urmă cu o săptămână, când, în weekend, ceea ce nu se întâmpla de obicei, au fost 20 de internări, într-o gardă de vineri spre sâmbătă. Aceasta a fost o premieră, așa ceva nu s-a întâmplat nici în perioada stării de urgență, undeva în primăvară. Atunci mi-am dat seama că lucrurile s-ar putea să devină mai zgomotoase de la o zi la alta, așa a fost pe tot parcursul săptămânii”, a detaliat Carmen Dorobăț, la Digi24.

Astfel, medicii au apelat, pentru asimptomatici, la spitalul-suport CFR și pentru ATI, la Spitalul de Neurochirurgie, iar sâmbătă erau opt locuri disponibile pentru noile cazuri.

„Vom vedea ce se va întâmpla în decursul săptămânii viitoare, pentru că, dacă se continuă acest trend, care aș putea spune că este în platou crescut, atunci vom avea probleme cu locurile. Să sperăm că cetățenii vor înțelege importanța purtării măștii de protecție și a păstrării distanței sociale, sunt două elemente care nu cred că sunt atît de greu de păstrat, pentru a ne feri. Pentru că, iată, în loc să ne relaxăm și să ne bucurăm de sezonul cald, să ducem o viață economică normală, trebuie să gândim din nou că numărul de cazuri a crescut și trebuie să intervenim și ce vom face când nu vom mai avea locuri?”, a explicat managerul Spitalului „Sf. Parascheva” din Iași.

Carmen Dorobăț a atras atenția că la nivelul cadrelor medicale simte că s-a acumulat o expertiză în lupta cu COVID-19, însă este nevoie de organizarea locurilor în spitale în cazul unor noi creșteri ale numărului de infecții.

„Toată populația trebuie să înțeleagă că dacă nu vor avea grijă de ei și de familiile lor, vor fi probleme privind asistența regională la nivel regional”, a conchis Carmen Dorobăț.

La nivelul județului Iași, de la începutul pandemiei au fost confirmate 830 de cazuri confirmate de infecții cu COVID-19, din totalul de 23.730 înregistrate, până astăzi, 20 iunie, pe teritoriul României. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 1.500 și-au pierdut viața, iar 16.735 au fost declarate vindecate și externate. Numărul cazurilor noi se menține peste pragul de 300, iar la ATI sunt internați 190 de pacienți, potrivit informării Grupului de Comunicare Strategică.

Premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că, dacă transmiterea în comunitate a noului coronavirus rămâne semnificativă, ar putea fi luată în calcul prelungirea stării de alertă.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Cât costă o manichiură și un tuns simplu înainte de Paște! Prețurile au explodat, în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
EXCLUSIV! Matteo, dezvăluiri inedite din postura de tată: "Fericirea este pe măsură". La ce provocări...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Test de cultură generală. Cât de veche este specia Homo sapiens?