Un cunoscut medic cere eliminarea unor medicamente aflate în schema de tratament pentru COVID-19: „Nu au niciun efect și există posibilitatea să crească mortalitatea” (EXCLUSIV)

Un cunoscut medic cere eliminarea unor medicamente aflate în schema de tratament pentru COVID-19: „Nu au niciun efect și există posibilitatea să crească mortalitatea” (EXCLUSIV)
Un cunoscut medic cere eliminarea unor medicamente aflate în schema de tratament pentru COVID-19: „Nu au niciun efect și există posibilitatea să crească mortalitatea” (EXCLUSIV)
Publicat: 21/10/2020, 18:00

Hidroxiclorochina, cunoscută sub numele de Plaquenil, şi Lopinavir-Ritonavir, cu denumirea comercială Kaletra, fac parte din schema de tratament aprobată prin ordin de ministru. Un medic român specialist în medicină bazată pe dovezi cere eliminarea acestor două medicamente, după ce a analizat studiile apărute.

Cristian Băicuș, membru al consiliului consultativ Cochrane România și medic la Spitalul Colentina din București, susţine că tratamentele au un număr crescut de efecte secundare, iar beneficiile lipsesc. Mai mult, reputatul doctor a folosit el însuși Plaquenil, timp de două zile,  atunci când a fost infectat cu SARS-COV-2: „Am renunțat la el pentru că am avut dureri abdominale”.

Schema de tratament pentru COVID-19 care nu are beneficii

În urma a 17 sinteze sistematice și 5 studii clinice randomizate făcute în perioada iulie – octombrie 2020, nu au fost găsite dovezi definitive care să arate că Hidroxiclorochina sau Plaquenil ar fi scăzut mortalitatea în rândul pacienților, ci – din contră – a fost remarcată o creștere a mortalității, se arată într-un comunicat al Cochrane România.

De ce trebuie scos Plaquenil din schema pentru tratament COVID-19

„Trebuie scos în primul rând pentru că nu s-a dovedit eficacitatea sa în studiile care au apărut. Inițial au fost niște studii de laborator pe culturi de celule, după care au fost alte două studii observaționale. Apoi au început să apară rezultatele unor studii clinice randomizate, studii care prezintă mult mai mare încredere. Niciunul dintre aceste studii nu a arătat că hidroxiclorochina ajută la ceva. Există posibilitatea să crească mortalitatea, nu zic că crește mortalitatea, însă efecte adverse minore sunt de două-trei ori mai multe decât în grupul placebo. Studiile mari, făcute pe 1000-2000 de pacienți nu au arătat că ar avea efecte pozitive” explică medicul Cristian Băicuș pentru GÂNDUL.RO.

Medicul Cristian Băicuș spune că anumiți doctori din România recomandă Plaquenil la începutul tratamentului: „Este doar o teorie, nu există niciun studiu care să arate că are un efect cândva. Toată studiile făcute până acum arată că nu are niciun beneficu”, spune medicul.

Eu am folosit Plaquenil la pacienții cu lupus. Au tot felul de efecte adverse pe termen lung: afectează vederea, apar niște pigmentări cutanate. Unora le cădea părul. Nu am avut morți subite sau ceva. În schimb, cei cu COVID-19 s-au plâns de dureri abdominale. La fel și cu Kaletra, care e relativ ieftin. Însă dacă ținem cont de numărul de persoane care se îmbolnăvesc zilnic de COVID-19 în România se ajunge la niște costuri mari”, mai explică medicul Cristian Băicuș.

Ce spune ordinul de ministru

Potrivit ordinului nr. 487 din 23 martie 2020, modificat ulterior prin Ordinul nr. 1.418 din 7 august 2020, în protocolul de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2 este inclusă terapia cu Lopinavir și terapia cu Hidroxiclorochină.

Având în vedere absența beneficiilor dovedite atât pentru Lopinavir-Ritonavir cât și a Hidroxiclorochinei, și a decelării unui risc asociat prezenței în număr crescut al efectelor adverse considerăm necesară modificarea de urgență a MS și modificarea protocolului terapeutic” – mai spun specialiștii români, în adresa trimisă către Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică.

Cel mai recent studiu, publicat în revista Lancet la începutul lunii, a inclus aproximativ 1.600 de pacienți, la care nu au fost identificate niciun fel de beneficii în urma tratamentului.

În Franța, tratamentul cu hidroxiclorochină împotrica COVID-19 nu mai este autorizat. Organizația Mondială a Sănătății suspenda încă din luna mai studiile clinice cu hidroxiclorochină, din cauza riscurilor pentru pacienți. În schimb, protocolul de tratament pentru coronavirus al Ministerului Sănătății din România recomandă hidroxiclorochina în toate stadiile Covid-19.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Creierul uman, mai mare la generațiile tinere. Riscurile de demență scad considerabil
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului