Un medic a fost diagnosticat cu noul COVID-19 la șase zile după ce fusese vaccinat împotriva virusului. Care este explicația

Un medic a fost diagnosticat cu noul COVID-19 la șase zile după ce fusese vaccinat împotriva virusului. Care este explicația
Un medic a fost diagnosticat cu noul COVID-19 la șase zile după ce fusese vaccinat împotriva virusului. Care este explicația / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 03/01/2021, 16:17

Un medic din italian a fost depistat pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 la șase zile după ce fusese vaccinat împotriva bolii.

Medicul de la Spitalul Umberto I din Siracuzza s-ar fi aflat deja în perioada de incubație în momentul în care primise prima doză de vaccin. Însă autoritățile italiene subliniază faptul că imunitatea împotriva bolii poate fi obținută doar după ce de-a doua doză de vaccin, nu după una singură. De asemenea, efectele vaccinării sunt vizibile după două săptămâni de la ce de-a doua doză.

Medicul a fost una dintre primele persoane care s-au vaccinat în Italia, potrivit autorităților sanitare din pensinulă, citate de La Stampa.

Medic italian, confirmat cu noul COVID-19 la 6 zile după vaccinare

Doctorița italiană făcuse o călătorie înainte de vaccinare iar autoritățile încearcă să descopere dacă a contractat virusul înainte. Totodată, încearcă să identifice persoanele cu care a intract în cotnact, inclusiv pe cele din autobuzul care a transportat-o în Palermo.

Directorul unei clinici din Roma, Patrizia Laurenti, a susținut că vaccinul este eficient doar după a doua doză, doar una singură fiind inutilă.

„Acoperirea completă se realizează la cincisprezece zile de la a doua administrare. Anticorpii încep să fie produşi chiar şi după prima doză, dar pentru a atinge un nivel eficient de protecţie, e nevoie de a doua doză, iar după 15 zile există certitudinea aproape totală că suntem protejaţi de Covid”, a declarat Patrizia Laurenti.

Există o mare probabilitate ca virusul să se fi aflat în faza de incubație în momentul în care a primit prima doză din vaccinul anti-COVID-19.

În România, au fost vaccinate anticoronavirus pe 1 ianuarie 1.586 de persoane.

„Potrivit datelor puse la dispoziția CNCAV de către Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, situația din ziua de 2 ianuarie a.c., ora 17.00, este următoarea:

1. Număr de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (în ultimele 24 de ore, prima administrare) – 1586.

2. Număr total de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020, prima administrare) –  13.242.

3. Număr de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (în ultimele 24 de ore): reacție comună și minoră, dintre care:

– reacții de tip local;

– 1 reacție generală .

4. Număr de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (începând din 27 decembrie 2020): 27 reacții comune și minore, dintre care:

– 4 reacții locale cu durere la locul injectării;

– 23 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, astenie, alergii de tip urticarie).

Precizăm că programul centrelor de vaccinare se încheie la ora 20.00, motiv pentru care numărul vaccinărilor realizate în intervalul orar 17.00 – 20.00 va fi reflectat în raportarea din ziua următoare”, se arată pe site vaccinare-covid.gov.ro.