Un posibil efect secundar temporar al vaccinării anti-COVID-19 apare doar în rândul femeilor

Un posibil efect secundar temporar al vaccinării anti-COVID-19 apare doar în rândul femeilor
Specialiștii explică ce cauze ar putea duce la un asemenea efect secundar, subliind importanța realizării unor studii centrate pe acest aspect / Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 16/06/2021, 10:53

Efectele secundare ale unui vaccin anti-COVID-19 pot varia de la febră și dureri de cap, la stare de rău și inflamație la locul injectării, însă un nou efect pare că apare în rândul femeilor din întreaga lume – dereglări ale perioadei menstruale.

Mai multe femeii din întreaga lume și-au împărtășit experiențele post-vaccinare pe rețelele de socializare iar relatări au un aspect comun – perioada menstruală, relatează CNN.

Doctorul Kate Clancy, antropolog medical, și-a împărtășit pe Twitter experiența despre perioada menstruală care a fost mult mai grea după ce s-a vaccinat cu serul dezvoltat de Moderna. Zeci de persoane și-au împărtășit în comentarii experiențele similare. Kate Clangy și o fostă colegă ai ei, doctorul Katharine Lee, au lansat un sondaj online prin care documentează experiențele persoanelor care se vaccinează.

Dereglările menstruale, efect secundar temporar

Nu se știe încă dacă vaccinul provoacă aceste modificări – nu există cercetări centrate pe acest aspect. Este posibil ca femeile după vaccinare să observe mai repede anumite modificări și să le atribuie serului, în special după ce au auzit despre experiențele altora.

Dar doctorul Victoria Male, imunolog la Imperial College din Londra, a transmis că unele femei aflate în post-menopauză și persoanele care iau hormoni care le opresc menstruația au raportat sângerări. Prin urmare, aceasta tinde să creadă că poate apărea o reacție fizică în urma vaccinării.

Mai mulți bărbați trans și femei aflate în perioada de post-menopauză care nu au în mod normal menstruație au luat legătura cu doctorul Kate Clancy și doctorul Victoria Male și le-au transmis că au avut sângerări după ce s-au vaccinat anti-COVID-19.

Și, deși legătura dintre schimbarea perioadei menstruale și vaccin nu este încă dovedită, există cauze logice care arată că vaccinul ar putea provoca modificări ale perioadelor menstruale, dar aceste modificări nu sunt îngrijorătoare, spun specialiștii în reproducere. Deși perioadele menstruale dureroase sau neașteptate pot fi tulburătoare, ele nu sunt un semn al vreunui efect secundar pe termen lung.

O posibilă cauză a dereglării menstruale post-vaccinare

Învelișul interior al uterului face parte din sistemul imunitar – de fapt, există celule imune în aproape fiecare parte a corpului. Celulele imune joacă un rol în construirea, menținerea și descompunerea mucoasei uterului – care se îngroașă pentru a se pregăti pentru o sarcină, și apoi se curăță în perioada menstruală dacă oul nu este fertilizat.

După vaccinare, o mulțime de semnale chimice care pot afecta celulele imune care circulă prin tot corpul. Acest lucru ar duce la „curățarea” uterului mai devreme decât de obicei, prin urmare apar dereglări în perioada menstruală, care poate începe cu ceva timp înainte de termenul normal, a explicat doctorul Male.

Vaccinul nu are nicio legătură cu avortul spontan

Acest lucru nu înseamnă că există vreo legătură cu avorturile spontane – totuși, în timpul sarcinii, diferite procese mențin mucoasa uterului, inclusiv prezența placentei – organul care leagă fătul de aportul de sânge al mamei sale.

Doctorul Male a explicat că acum există dovezi extinse – informații și date de la femeile care s-au vaccinat – care sugerează că serul nu prezintă un risc care să ducă la pierderea sarcinii.

Însă infectările cu SARS-CoV-2 pot duce la avort spontan iar contractarea COVID-19 de către femeile însărcinate poate duce la o naștere prematură, potrivit doctorului Alexandra Alvergne de la Universitatea din Oxford. Aceasta a transmis că există o legătură plauzibilă între vaccin și modificările menstruale, deoarece momentul ovulației (când se eliberează un ou) poate fi afectat de inflamație. Acest lucru se poate întâmpla atunci când oamenii sunt bolnavi și au febră, dar vaccinurile provoacă, de asemenea, un răspuns inflamator în organism – totul face parte din sistemul imunitar care se activează și începe să producă anticorpi și alte celule care luptă împotriva bolilor.

Există, de asemenea, unele dovezi dintr-un studiu anterior, care indică faptul că persoanele cu semne de inflamație din cauza infecției cu SARS-CoV-2 au avut perioade menstruale mai dureroase.

Efectele sunt temporare

Există dovezi că vaccinurile antigripale, cât și din cele ale HPV, pot afecta temporar ciclul menstrual – dar nu există efecte secundare pe termen lung. Și există „o groază de dovezi” care arată că nu afectează fertilitatea, a explicat doctorul Victoria Male.

În timp ce aceste schimbări nu ar trebui să fie îngrijorătoare, doctorul Male și alții subliniază necesitatea realizării unor studii privind efectul vaccinului asupra perioadelor menstruale, astfel încât oamenii să știe la ce să se aștepte.

Există o problemă aici despre cât de des este ignorată sănătatea femeilor”, a declarat aceasta

„Imaginează-ți dacă nu ai ști că febra ar putea fi un efect secundar al vaccinului?”

„Imaginează-ți dacă nu ai ști că febra ar putea fi un efect secundar al vaccinului? Ai putea fi îngrijorată de faptul că ceva neplăcut se întâmplă cu corpul tău, când tot ceea ce ai experimentat a fost o febră tipică post-vaccinare. Exact același lucru se întâmplă și cu dereglările menstruale”, a scris doctorul ginecolog Jen Gunter pe site-ul ei, The Vajenda.

Pentru bărbații trans și femeile aflate în post-menopauză, sângerarea poate fi un semn al cancerului, deci este important ca oamenii să știe dacă este, de asemenea, un efect secundar inofensiv al vaccinului, a explicat doctorul Lee.

Doctorul Sue Ward, vicepreședinte al Colegiului Regal de Obstetricieni și Ginecologi, a declarat că oricine observă sângerări neobișnuite pentru ele ar trebui să ia în considerare contactarea medicului. Și aceasta i-a încurajat pe oameni să se gândească la raportarea oricărei îngrijorări sau oricărui posibil efect secundar.

Dezinformarea privind vaccinul anti-COVID-19

Între timp, noțiunea de vaccinuri care afectează perioadele menstruale a fost preluată de oamenii care răspândesc informații false pe rețelele de socializare.

Grupurile anti-vaccin și cele care promovează teoria conspirației au prezentat relatări autentice despre experiențele personale ale oamenilor – cum ar fi postarea doctorului Clancy – ca dovadă că vaccinurile provoacă daune sau că fac parte dintr-un complot de sterilizare de către elitele globale.

Afirmațiile false că ciclurile menstruale ale femeilor sau chiar sarcinile ar putea fi afectate doar prin apropierea persoanelor vaccinate au câștigat o popularitate semnificativă pe rețelele de socializare în ultimele săptămâni.

Un astfel de videoclip, vizionat de peste 300.000 de ori de la jumătatea lunii aprilie, îl arată pe un „practicant holistic în reproducere” care îi avertizează pe utilizatori că „perioadele (n.r. menstruale) ale femeilor și ciclurile lor menstruale sunt afectate semnificativ, chiar dacă nu au primit (n.r. vaccinul) ele însele”

Alți „activitști” anti-vaccin și practicanți holistici din domeniul sănătății au susținut în postări populare pe social media că persoanele vaccinate pot „arunca” proteina spike a virusului către alții. Acest lucru este imposibil din punct de vedere fizic.

Majoritatea vaccinurilor anti-COVID-19 funcționează dând „instrucțiuni” organismului să facă un fragment mic – proteina spike virusului, astfel încât să poată învăța cum să îl combată. Proteina spike, care nu se poate reproduce, apoi se dezintegrează sau este distrusă.

Mesagerul ARN – „comanda” de a face proteina spike – este, de asemenea, extrem de fragil. De aceea, aceste vaccinuri sunt atât de greu de depozitat și transportat, deoarece informațiile genetice se destramă și devin inutilizabile foarte ușor. Niciunul dintre vaccinuri nu permite replicarea niciunei părți a virusului iar transmiterea cu atât mai puțin, singurul lucru care se reproduce sunt celulele imune care produc anticorpi pentru a combate virusurile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Veniturile gigantului Microsoft au explodat!