Vaccinarea cu doza a patra poate fi făcută începând de luni. Unde pot cere românii administrarea serului

Vaccinarea cu doza a patra poate fi făcută începând de luni. Unde pot cere românii administrarea serului
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 16/05/2022, 12:21
Actualizat: 16/05/2022, 12:24

Administrarea dozei a patra de vaccin Comirnaty – Pfizer BioNTech este posibilă, după recomandările EMA și ECDC, începând de luni.

Românii pot să se vaccineze, începând din luni, în centrele de vaccinare și în cabinetele de medicină de familie, la cerere, cu cea de-a patra doză de vaccin Comirnaty – Pfizer BioNTech.

Potrivit Ministerului Sănătății, pot solicita vaccinarea cu doza a 4-a persoanele peste 18 ani care au fost vaccinate împotriva COVID-19 cu 3 doze de vaccin de tip ARN mesager.

Se precizează că vaccinarea cu doza a 4-a se poate efectua la minimum 4 luni după efectuarea celei de a 3-a doze.

Ministerul Sănătății subliniază că se recomandă efectuarea dozei a patra de vaccin în special persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani.

Dovada vaccinării cu doza a 4-a va fi reprezentată de adeverința de vaccinare, generată din Registrul Electronic Național de Vaccinări, sau de certificatul digital.

Conform Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), de la începutul pandemiei și până la 8 mai, 86.4% din totalul deceselor s-au produs la persoane peste 60 ani, 54.6% din decese – la bărbați, iar 93.6% din decedați aveau cel puțin o comorbiditate asociată.

Din 27 decembrie 2020, totalul persoanelor vaccinare cu prima doză era de 8,1 de milioane la 13 martie 20212, ultima raportare a Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Din cele peste 16,7 milioane de doze administrate în acest interval, cele mai multe erau de le Pfizer – 12,8 milioane.

La data menționată, doar 2,54 de milioane de persoane aveau administrată doza de rapel.

Citește și:

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult