A patra doză de vaccin împotriva COVID-19 poate fi administrată începând de luni. Cine poate fi imunizat și unde

A patra doză de vaccin împotriva COVID-19 poate fi administrată începând de luni. Cine poate fi imunizat și unde
Vaccinarea anti-COVID-19 în România / Sursa foto - caracter ilustrativ: Alexandra Pandrea - GÂNDUL
Publicat: 11/05/2022, 12:08

Administrarea dozei a 4-a de vaccin Comirnaty – Pfizer BioNTech este posibilă, după recomandările EMA și ECDC, începând de săptămâna viitoare, a transmis, miercuri, Ministerul Sănătății.

Românii pot să se vaccineze, începând din 16 mai 2022, în centrele de vaccinare și în cabinetele de medicină de familie, la cerere, cu cea de-a patra doză de vaccin Comirnaty – Pfizer BioNTech.

Potrivit Ministerului Sănătății, pot solicita vaccinarea cu doza a 4-a persoanele peste 18 ani care au fost vaccinate împotriva COVID-19 cu 3 doze de vaccin de tip ARN mesager.

Cui îi este recomandată a 4-a doză

Se precizează că vaccinarea cu doza a 4-a se poate efectua la minimum 4 luni după efectuarea celei de a 3-a doze.

Ministerul Sănătății subliniază că se recomandă efectuarea dozei a patra de vaccin în special persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani.

Dovada vaccinării cu doza a 4-a va fi reprezentată de adeverința de vaccinare, generată din Registrul Electronic Național de Vaccinări, sau de certificatul digital.

Până miercuri, 10 mai, peste 2,9 milioane de persoane cu fost confirmate cu SARS-CoV-2 pe teritoriul României, ia 65.581 e persoane diagnosticate cu infecție cu SARS -CoV-2 au decedat, arată cele mai recente date ale Ministerului Sănătății.

Conform Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), de la începutul pandemiei și până la 8 mai, 86.4% din totalul deceselor s-au produs la persoane peste 60 ani, 54.6% din decese – la bărbați, iar 93.6% din decedați aveau cel puțin o comorbiditate asociată.

Miercuri, incidența înregistrată la 14 zile, la nivel național, era de 0,49 la mia de locuitori, cu 812 noi cazuri apărute în 24 de ore anterioare publicării.

Din 27 decembrie 2020, totalul persoanelor vaccinare cu prima doză era de 8,1 de milioane la 13 martie 20212, ultima raportare a Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Din cele peste 16,7 milioane de doze administrate în acest interval, cele mai multe erau de le Pfizer – 12,8 milioane.

La data menționată, doar 2,54 de milioane de persoane aveau administrată doza de rapel.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase