Vaccinurile reduc riscul de transmitere a SARS-CoV-2 – studiu

Vaccinurile reduc riscul de transmitere a SARS-CoV-2 - studiu
Vaccinurile reduc riscul de transmitere a SARS-CoV-2 - studiu. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 16/03/2021, 16:12

Vaccinurile reduc riscul de transmitere a COVID-19 și de infectare a altor persoane, potrivit unui studiu al Institutului Militar de Cercetare Walter Reed din Maryland, SUA.

Cercetătorii au monitorizat cantitatea de virus care se reproduce în nasul, sinusurile și gâtul maimuțelor, după ce acestea sunt vaccinate, informează Digi24.

La fel ca oamenii, maimuțele se pot infecta cu COVID-19 după vaccinare, dar vaccinul reduce severitatea bolii.

La maimuțele vaccinate și apoi infectate, cercetătorii au observat „o scădere rapidă a cantității de virus care se reproduce în nasurile lor și în căile aeriene superioare”, spune dr. Kayvon Modjarrad, directorul Departamentului de Cercetare a Bolilor Infecțioase de la Walter Reed.

„Aici are loc transmiterea, iar boala se manifestă mai jos, în plămâni. Dar dacă există multe virusuri care se reproduc în nas, sinusuri, faringe, acolo se realizează transmiterea”, a declarat Modjarrad.

Vaccinurile reduc riscul de transmitere

Autorii studiului au măsurat cantitatea de virus din nas și căile respiratorii în timpul unui test pentru propriul vaccin împotriva coronavirusului.

Modjarrad spune că reducerea cantității de virus la animale a fost o modalitate prin care ceretătorii au putut evalua eficacitatea vaccinului.

De asemenea, studiul mai arată că vaccinarea reduce riscul de transmitere a bolii, lucru constatat și în cadrul altor teste efectuate asupra altor vaccinuri.

„Am observat acest lucru în studiile efectuate pe animale. Aşa că ne aşteptam să existe probabil o oarecare reducere a transmiterii de la om la om. Iar acum începem să observăm acest lucru în studii efectuate în condiţii reale”, a spus Modjarrad.

Şi alte studii apărute recent sugerează că vaccinurile disponibile împotriva COVID-19 – produse de Pfizer, Moderna şi Johnson & Johnson – reduc riscul la persoanele vaccinate de a răspândi virusul altor indivizi.

Recomandări din partea autorităților pentru persoanele vaccinate

Centrul american pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a emis săptămâna trecută o serie de îndrumări preliminare pentru persoanele care s-au vaccinat.

Astfel, CDC spune că persoanele vaccinate se pot întâlni în siguranță cu alți indivizi vaccinați în spații închise sau cu persoane nevaccinate care locuiesc în alte gospodării, dacă acestea din urmă prezintă un risc redus de a dezvolta forme severe ale bolii.

Cu toate acestea, CDC continuă să le recomande persoanelor vaccinate purtarea de măști și respectarea distanțării fizice în spațiile publice, pentru a evita infectarea altor indivizi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase