Adeverința de vaccinare. Cum va fi verificat documentul / Arafat: „Te scutește de carantină”

Adeverința de vaccinare. Cum va fi verificat documentul / Arafat: „Te scutește de carantină”
Adeverința de vaccinare. Cum va fi verificat documentul / Arafat: „Te scutește de carantină” / Foto: Pixabay.com
Publicat: 16/03/2021, 08:32

Șeful DSU, Raed Arafat, a spus, luni seară, că adeverința de vaccinare are o semnătură electronică prin care se pot face verificări, pentru a vedea dacă persoana respectivă s-a vaccinat într-adevăr împotriva COVID-19.

„Am întrebat colegii dacă are cod QR, dar, de fapt, are o semnătură electronică, deci ea este verificabilă, asta e clar şi am întrebat chiar colegii de la INSP şi au confirmat că această hârtie unde există un număr foarte lung acolo este ca şi o formă de semnătură electronică a acestei hârtii care arată clar cine, cum şi unde este vaccinat. Deci da, este verificabilă această adeverinţă”, a afirmat Secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, la Digi24, citat de b1.ro și News.ro.

Arafat a mai precizat că adeverința de vaccinare este folosită pentru a scuti persoana care o deține să mai intre în carantină, în altă țară.

„Să nu ajungem la faza de a discrimina populația”

„Noi o folosim acum la îmbarcarea în avioane sau când intri în România să nu fii carantinat, deci este un scop medical. Noi nu o folosim ca să intri la cinamatograf, să de duci cu ea la restaurant şi aşa mai departe. Să nu ajungem la faza de a discrimina populaţia. Dar pe linie medicală, adeverinţa te scuteşte de carantină şi este un lucru normal. Aşa cum nu carantinăm persoanele care s-au îmbolnăvit în ultimele 90 de zile, dar nu în ultimele 14 zile, fără să fie vaccinate. Astea sunt nişte reguli medicale care să pună oamenii la eforturi nejustificate”, a explicat Arafat.

De asemenea, în unele cazuri, a spus el, adeverința de vaccinare trebuie însoțită de un test negativ de COVID-19.

Al doilea Paște în pandemie. Raed Arafat, noi precizări: „Speranța este să avem…”

Raed Arafat a declarat că măsurile vor fi adaptate pentru noaptea Paștelui. „Speranța este să avem mai multă libertate decât anul trecut, mai aproape de normalitate”, a spus acesta.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie laciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase