Valeriu Gheorghiță: „Avem suficiente doze pentru a obține imunitatea de grup”

Valeriu Gheorghiță: „Avem suficiente doze pentru a obține imunitatea de grup”
Sursa FOTO: edupedu.ro
Publicat: 08/05/2021, 07:44

Avem suficiente doze pentru a obține imunitatea de grup, dă asigurări Valeriu Gheorghiță. În prezent, România primește săptămânal 700.000 de doze doar de la compania Pfizer. Din acestea, sunt folosite circa 650.000, arată preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Valeriu Gheorghiţă este de părere că, la nivel național, intenţia de vaccinare a populației se află pe un trend ascendent.

Vineri seară, el a arătat că țara noastră are pe stoc 800 – 900.000 de doze de ser Pfizer, iar rata de utilizare este de 75 – 80%. „Vestea bună este că săptămânal primim circa 700.000 de doze, în condiţiile în care zilnic, vedem, consumăm circa 80.000 de doze Pfizer, ceea ce înseamnă că aproape 650.000 de doze consumăm săptămânal, atât pentru doza unu, cât şi pentru rapel”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Strategie pentru vaccinarea la sate

În opinia sa, România are un mare avantaj prin faptul că face parte din demersul european de vaccinare a populaţiei. „În momentul de faţă, avem garanţia unui număr suficient de doze încât să putem atinge imunitatea de grup”, dă asigurări șeful CNCAV.

Cu privire la intenţia de vaccinare a populației, Gheorghiță spune că aceasta este în creştere: „Periodic, noi am făcut o serie de evaluări şi am observat că nu a scăzut intenţia de vaccinare. În schimb, numărul doritorilor care intrau în platformă, care îşi creau un cont şi răspundeau la acele notificări, era din ce în ce mai mic, însă intenţia de vaccinare este aceeaşi, este chiar în creştere şi cred că toate aceste evenimente de tip maraton de vaccinare, centre drive-thru, vaccinare în cadrul unităţilor operatorilor privaţi nu fac altceva decât să uşureze tot acest proces de vaccinare”.

Totuși, Gheorghiță recunoaște că mai este mult de lucru, în mod deosebit în localităţi din mediul rural. Acolo trebuie găsite mai multe variante de a determina oamenii să se vaccineze. Se discută inclusiv despre posibilitatea de a duce vaccinul la oameni acasă, în mod special la cei care au dificultăţi de deplasare.

Cum arată „pașaportul Covid”

Certificatul verde sau „pașaportul Covid”, cum i se mai spune, va fi gata la finele lunii iunie, început de iulie, crede Valeriu Gheorghiță. „Conţine trei tipuri importante de informaţii: dovada de vaccinare, istoricul de trecere prin boală în ultimele 180 de zile sau un test negativ în ultimele 72 de ore. De fapt, acest certificat scuteşte persoana respectivă de a se supune restricţiilor din anumite ţări legate de împiedicarea răspândirii infecţiei în comunitatea respectivă”, a precizat Gheorghiță.

Șeful CNCAV a adăugat că certificatul verde va fi sub forma unui cod QR. Acesta poate fi scanat oricând este necesar, de exemplu în punctele de frontieră. Datele biometrice nu vor fi stocate, dă asigurări Valeriu Gheorghiță.

Autoritățile, atente la evoluția Covid-19 după sărbătorile pascale

În următoarele două săptămâni, având în vedere că au fost sărbătorile pascale, autoritățile vor urmări evoluţia noilor cazuri de infectare. „Următoarele două săptămâni sunt esenţiale pentru a vedea care va fi curba de evoluţie a cazurilor”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Dacă din punct de vedere epidemiologic nu vom înregistra o creştere a numărului de cazuri, cum s-a întâmplat cu alte ocazii, avem cel puţin două motive ca să justificăm aceste rezultate bune. Unul categoric este legat de creşterea numărului de persoane vaccinate, iar un al doilea motiv este legat de faptul că o bună parte dintre persoane au înţeles că este important să respectăm măsurile de prevenţie” – Valeriu Gheorghiţă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unul dintre polițiștii care l-au căutat pe copilul de 2 din Botoșani a povestit momentul...
Ce bilețel a primit o șoferiță din România, pe parbrizul mașinii: 'Ești frumoasă, dar..'
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Generalul Ben Hodges laudă România pentru „cel mai recent exemplu de contribuție la apărarea...
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a...
Irina Loghin, luată cu Salvarea!
ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă încălzire,...
"Asta m-a pus pe gânduri cu Virginia. Nu e bine ". Robi, dezvăluiri sincere în...
A murit iubitul tenismenei Aryna Sabalenka! S-a stins din viață subit la doar 42 de...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Ceva NEMAIVĂZUT se întâmplă în interiorul planetei Jupiter! Astronomii sunt șocați
Judecătorii au luat DECIZIA. Cutremur fără precedent în DOSARUL CARACAL
Vești cumplite de la ANM. Iarnă peste România, cât de frig va fi
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
Rose Hanbury, presupusa amantă a prințului William, rupe tăcerea pentru prima dată despre infidelitate
BANCUL ZILEI. Bulă sună la linia fierbinte și îi răspunde una gemând: Dar ce faci...
Test de cultură generală. De ce trebuie să închidem electronicele în avion?