VIDEO. Valeriu Gheorghiță, noi detalii despre campania de vaccinare: „Putem atinge imunitatea de turmă”. Câte reacții adverse au fost înregistrate

VIDEO. Valeriu Gheorghiță, noi detalii despre campania de vaccinare: „Putem atinge imunitatea de turmă”. Câte reacții adverse au fost înregistrate
LIVE TEXT VIDEO. Valeriu Gheorghiță, noi detalii despre campania de vaccinare: „Este pregătită a doua etapă”. Câte reacții adverse au fost înregistrate
Publicat: 12/01/2021, 16:00
Actualizat: 12/01/2021, 17:50

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva SAR-CoV-2, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu și directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, Adriana Pistol, susțin, marți, o conferință de presă pe tema vaccinării. 

Citește principalele declarații pe GÂNDUL.RO!

Valeriu Gheorghiță: „Este pregătită a doua etapă de vaccinare”

Au fost înregistrate 468 de reacții adverse, în total. Au fost 272 de doze pierdute, adică 0.16 la sută din numărul dozelor distribuite. În total au fost recepționate 450.450 de doze, au plecat din centrele de stocare către centrele de vaccinare peste 160.000 de doze. Este pregătită a doua etapă de vaccinare, pentru care sunt operaționalizate 750 de centre de vaccinare, iar 100 de centre rămân din unitățile medicale. Vor avea 1.066 de puncte de vaccinare, ceea ce va asigura o capacitatea maximă de peste 100.000 de persoane care se pot vaccina în fiecare zi, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

272 de doze pierdute

A crescut intenția de vaccinare la 50 la sută și 11 la sută dintre persoane doresc acum să amâne sau ezită decizia de vaccinare. Au fost 272 de doze pierdute, adică s-a irosit, în medie, o doză de centru. Au fost depășiri ale temperaturii, spargeri ale flacoanelor și au mai fost situații în care nu s-au mai găsit persoane să fie vaccinate la sfârșitul programului. Pentru a gestiona cât mai bine numărul dozelor și pentru a reduce cât mai mult risipa, încercăm să utilizăm la maximum toate dozele. E o procedură în acest sens, cunoscută de toți coordonatorii centrelor”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Personalul din învățământ este inclus în etapa a II-a

„Personalul din învățământ este inclus în etapa a II-a, fiecare când dorește să se vaccineze, o poate face. Nu e o campanie specială pentru profesori. Se respectă strategia de vaccinare, dacă unii dintre elevii de a 12-a figurează cu boli cronice, au prioritate. Sunt programați de aparținători. În cazul angajaților, angajatorul poate să-l programeze pe platformă. Fie îl programează cu nume și prenume și alege pentru el ziua și ora, fie face asta angajatul însuși, selectează centrul de vaccinare, selectează intervalul orar și aplică, practic finalizează procesul de programare. 3,8 milioane de persoane peste 65 de ani, dacă asociem și persoanele cu boli cronice, vorbim de peste 5 milioane de lei, dacă aplicăm și procentul de acceptare de 50 la sută, ajungem la 2,5 milioane.Putem atinge imunitatea de turmă dacă asigurăm acest număr de persoane vaccinate”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Persoanele cu boli cronice

Pentru persoanele care sunt în evidenţă cu boli cronice sub vârsta de 65 de ani, a mai precizat el, programarea se face „în mod corect prin medicul de familie”.

„Dacă persoana respectivă nu are acces la un medic de familie sau nu are medic de familie, se poate face programare prin serviciul de call center, individual, pe pagina web, prin direcţia de asistenţă socială sau prin intermediul aparţinătorilor”, a adăugat Gheorghiţă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Profeția lui Elon Musk: „A mai rămas doar un an”
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”