PERFORMANȚĂ. Regizorul Radu Ciorniciuc, debut spectaculos. Documentarul ”Acasă, My Home” câștigă premiu după premiu la marile festivaluri de film

PERFORMANȚĂ. Regizorul Radu Ciorniciuc, debut spectaculos. Documentarul ”Acasă, My Home” câștigă premiu după premiu la marile festivaluri de film
Regizorul Radu Ciorniciuc, debut spectaculos. Documentarul ”Acasă, My Home”, marele premiu la Festivalul Internațional de Film de la Munchen, premiul special al juriului la Festivalul Documentar de la Salonic și marele premiu la Festivalul din Cracovia | Foto - Facebook Radu Ciorniciuc/ Foto Credit - Ionuț Dobre

”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” vă prezintă, în fiecare zi, oameni remarcabili care au cunoscut excelența în diferite domenii precum educație, cercetare, cinematografie, teatru, muzică, afaceri, informatică, administrație sau sport.

”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” se dorește a fi, cotidian, o întâlnire motivantă cu adevărate personalități ale țării. În cuprinsul acestei rubrici cu totul speciale veți face cunoștință cu oameni pentru care locul întâi al unui podium – fie el și metaforic – se transformă, de fiecare dată, într-o realitate palpabilă. Oameni pentru care un microscop devine o a doua natură, iar camera de luat vederi o prelungire, firească, a gândului și a sufletului.

”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” nu este doar un laitmotiv jurnalistic, ci o întreagă lume adusă mai aproape și descifrată sub ochii cititorului, o ”scenă” unde ”actorii” își prezintă realizările extraordinare. În același timp, ei și sunt oamenii deciși să își îndeplinească visele și să își transforme propriile speranțe în certitudini, oamenii care impresionează, de altfel, și dincolo de granițele României.

Regizorul Radu Ciorniciuc face parte din categoria privilegiată a artiștilor care debutează spectaculos într-un domeniu – film documentar – unde provocarea este dusă până la limitele extreme. Numai că subiectul lungmetrajului ”Acasă, My Home” și modul în care a fost transpus pe peliculă a impresionat încă de la prima vizionare.

Premiul special al juriului pentru cea mai bună imagine la Sundance Film Festival

În luna februarie a acestui an, filmul de debut al regizorului Radu Ciorniciuc a câştigat Premiul special al juriului pentru cea mai bună imagine la Sundance Film Festival. Documentarul românesc a fost premiat la Festivalul Sundance pentru imaginea semnată chiar de regizorul Radu Ciorniciuc împreună cu Mircea Topoleanu.

Radu Ciorniciuc – s-a născut la Buhuși, pe data de 27 mai 1987 – este regizor, scenarist, cameraman, producător și unul dintre co-fondatorii Casei Jurnalistului. De-a lungul timpului, a realizat reportaje pentru The Guardian, Al-Jazeera, Channel 4 News, ZDF, fiind premiat național și internațional la Premiile Superscrieri (Superscrierea anului 2014), Royal Television Society UK (2014), Amnesty International UK (2014) și Harold Wincott Award for Business Economic and Financial Journalism (2016).

”Acasă, My Home”, premiul special al juriului pentru imagine în competiţia World Cinema Documentary la Sundance Film Festival

”Făcusem reportaje internaţionale, îmi folosisem economiile pentru achiziţionarea unor echipamente de filmare pentru momentul la care m-aş fi simţit pregătit să fac un film. După ce am făcut cunoştinţă cu membrii familiei Enache, acum patru ani, am decis că acest proiect, care începuse sub forma unui reportaj, trebuie să fie un documentar, pentru a le spune povestea”

Radu Ciorniciuc

”Acum filmul circulă în festivaluri, dar marea mulţumire e că, datorită proiectului social demarat în paralel, membrii familiei Enache sunt împreună, au de ceva vreme o casă a lor, toţi sunt sănătoşi, au sprijin la şcoala online din partea voluntarilor. E minunat să vezi cum au crescut copiii, cât de deschişi, curioşi şi inteligenţi sunt, după toate schimbările şi problemele prin care au trecut”, mărturisește regizorul Radu Ciorniciuc.

Documentarul românesc a fost premiat la Festivalul Sundance pentru imaginea semnată chiar de regizorul Radu Ciorniciuc împreună cu Mircea Topoleanu.

Povestea unei familii din Delta Văcărești

”Acasă, My Home” spune o poveste. Spune o poveste extraordinară care trebuia, neapărat, spusă, iar regizorul Radu Ciorniciuc a reușit să extragă esențialul și să aducă în prim-plan povestea tulburătoare a familiei Enache.

20 de ani a trăit această familie de romi în sălbăticia Deltei Văcărești, până când locul a căpătat statutul de zonă protejată – Parcul Natural Văcăreşti, primul parc natural urban din România. Regizorul Radu Ciorniciuc s-a documentat timp de 4 ani. A reușit să surprindă în documentarul care primește premiu după premiu tranziţia familiei de romi de la o viaţă dusă în armonie cu natura la traiul provocator din ceea ce poate fi numită ”jungla urbană” a Capitalei.

Filmul prezintă „o poveste extraordinară şi complexă prezentată din perspectiva copiilor dintr-o familie de romi (…) Este un lucru rar ca un documentar ca acesta să analizeze şi să exploreze cu succes atât de multe aspecte importante ale condiţiei umane într-o poveste frumos spusă”, a argumentat juriul Sundance Festival. Familia Enache ”luptă pentru acceptare și pentru propria definiție a libertății”, iar ”ochiul” de profesionist indiscutabil al lui Radu Ciorniciuc a focalizat elemente-cheie care transformă acest documentar într-un succes cinematografic de proporții și anunță alte realizări artistice extraordinare.

Documentarul „Acasă, My Home” este produs de Monica Lăzurean-Gorgan, prin casa de producţie Manifest Film, urmând să fie lansat, în România, în cursul acestui an.

”Acasă, My Home”, marele premiu The Golden Horn la Festivalul de Film de la Cracovia

„Acasă, My Home” a primit, de curând, marele premiu The Golden Horn la Festivalul de Film de la Cracovia, Polonia, şi va intra, automat, în cursa pentru o nominalizare la categoria dedicată documentarelor la următoarea ediţie a premiilor Oscar.

Acesta este, de altfel, cel de-al patrulea trofeu din palmaresul documentarului ”Acasă, My Home”, după premiul special al juriului la Festivalul de la Salonic, premiul special al juriului pentru imagine în competiţia World Cinema Documentary la Sundance Film Festival, SUA, şi marele premiu la DOK.fest Munchen, Germania.

„Nu m-am gândit niciodată că vom ajunge atât de departe cu o poveste simplă și directă a unei familii din Europa de Est. Este foarte important faptul că am fost selectați la Sundance, mai ales că este primul meu film. Cred că mai am foarte multe de învățat, dar mă gândesc în același timp la oamenii din jurul meu, care au investit timp și pasiune în acest proiect, și cu toată modestia de care pot da dovadă, este un început binemeritat pentru acest proiect și sunt fericit că fac parte din asta”, a declarat regizorul Radu Ciorniciuc. potrivit ziarulmetropolis.ro.

Regizorul Radu Ciorniciuc: „Nu m-am gândit niciodată că vom ajunge atât de departe cu o poveste simplă și directă” | FOTO Facebook ”Acasă, My Home”

”Acasă, My Home”, campanie de strângere de fonduri coordonată de Leslie Hawke, mama actorului Ethan Hawke

Documentarul realizat de Radu Ciorniciuc a s-a transformat și într-un proiect social de anvergură. Echipa care a lucrat la realizarea acestui documentar – Radu Ciorniciuc fiind nu numai regizor, ci și co-director de imagine, colaborând magistral cu Lina Vdovîi (scenarist) şi Mircea Topoleanu (co-director de imagine) – a pus la punct și un proiect prin care s-a dorit ca familia Enache din Delta Văcărești să poată avea acces la educație și la sănătate, pentru a duce o viață normală.

Iar asta nu a fost totul. Documentarul „Acasă, My Home” a făcut parte, chiar la începutul lunii mai, dintr-o campanie prin care s-a urmărit strângerea de fonduri pentru familiile sărace din România, familii afectate grav de criza financiară provocată de noul coronavirus. Această campanie  – Alex Fund – este coordonată de Leslie Hawke, mama celebrului actor Ethan Hawke. De altfel, amândoi s-au aflat printre spectatorii prezenţi la proiecţiile din cadrul Sundance Film Festival.

”Experienţa vizionării filmului lui Radu la Sundance a fost extraordinară” – actorul Ethan Hawke

”Ethan Hawke e nu doar principalul suporter şi membru al boardului Alex Fund, ci şi cel care a avut ideea primei campanii de sprijin pentru şcolarizarea copiilor din mediile vulnerabile pe care am făcut-o în România. Ethan ne-a atras atenţia asupra filmului ‘Acasă, My Home’ şi a eforturilor echipei lui Radu Ciorniciuc, noi am fost impresionaţi şi l-am recomandat tuturor după ce l-am văzut”

Leslie Hawke

”Experienţa vizionării filmului lui Radu la Sundance a fost extraordinară. Filmul este atât de special, autentic şi unic – de la idee şi imagine la relaţia sinceră cu familia. M-a durut să văd schimbările prin care au fost nevoiţi să treacă protagoniştii, pierderea legăturii cu natura. M-a emoţionat enorm şi îl felicit pe Radu pentru succesul binemeritat”, a declarat și actorul Ethan Hawke, potrivit Agerpres.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația