Două filme românești, premiate la Sarajevo Film Festival 2020

Două filme românești, premiate la Sarajevo Film Festival 2020
Două filme românești, premiate la Sarajevo Film Festival 2020. Foto: Facebook Film Acasa
Publicat: 29/08/2020, 00:00

„CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” vă prezintă, în fiecare zi, oameni remarcabili care au cunoscut excelența în diferite domenii precum educație, cercetare, cinematografie, teatru, muzică, afaceri, informatică, administrație sau sport.

„CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” se dorește a fi, cotidian, o întâlnire motivantă cu adevărate personalități ale țării. În cuprinsul acestei rubrici cu totul speciale veți face cunoștință cu oameni pentru care locul întâi al unui podium – fie el și metaforic – se transformă, de fiecare dată, într-o realitate palpabilă. Oameni pentru care un microscop devine o a doua natură, iar camera de luat vederi o prelungire, firească, a gândului și a sufletului.

„CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” nu este doar un laitmotiv jurnalistic, ci o întreagă lume adusă mai aproape și descifrată sub ochii cititorului, o ”scenă” unde ”actorii” își prezintă realizările extraordinare. În același timp, ei și sunt oamenii deciși să își îndeplinească visele și să își transforme propriile speranțe în certitudini, oamenii care impresionează, de altfel, și dincolo de granițele României.

Documentarele românești „Tatăl nostru”, de Andrei Dăscălescu, și „Acasă, My Home”, de Radu Ciorniciuc, au fost premiate joi seara la Sarajevo Film Festival 2020, ediție care s-a desfășurat în mediul online.

“Acasă, My Home” spune povestea unei familii care a trăit timp de 20 de ani în sălbăticia din Delta Văcărești, până când locul a căpătat statutul de zonă protejată – Parcul Natural Văcărești – primul parc natural urban din România, transmite culturaladuba.ro

Documentarul a fost realizat de-a lungul a patru ani și urmărește marea aventură prin care a trecut familia Enache: de la o viață în completă armonie cu natura, la traiul plin de provocări din marea junglă urbană a capitalei.

Radu Ciorniciuc a primit Premiul Human Rights, iar Andrei Dăscălescu – Premiul Special al Juriului

Filmul lui Radu Ciorniciuc este și primul documentar românesc selectat și premiat în competiția oficială a celui mai important festival de film independent din SUA, SUNDANCE.

De asemenea, ’’Acasă, My Home’’ a primit și Marele Premiul la Dok Fest Munchen și, recent, Premiul Zilelor Filmului Românesc la TIFF.

„M-am identificat în mare măsură cu sentimentul de familie pe care îl vedeam, cu felul în care membrii familiei Enache își purtau de grijă unii altora, cu nivelul acela de intimitate pe care nu-l poți găsi decât în spațiul tău intim, spațiu pe care, ca jurnalist tânăr și ambițios, îl pierzi, pentru că tot ce faci devine un soi de bun public”, a explicat regizorul Radu Ciorniciuc.

Gala premiilor Sarajevo Film Festival 2020

De cealaltă parte, filmul lui Andrei Dăscălescu a avut premiera mondială chiar la Sarajevo. „Tatăl nostru” este al treilea documentar realizat de Andrei Dăscălescu și cel mai personal, după cum a povestit chiar regizorul.

„Tatăl nostru” s-a născut în momentul în care Andrei și iubita sa, Paula, au aflat că vor deveni părinți. Filmul ne arată încercarea lui Andrei de a se regăsi cu tatăl său și de a afla ce ar trebui să facă pentru ca el să devină un tată bun și să nu repete greșelile familiei sale.

“M-a ajutat faptul că, pe lângă proiectul vieții, de a deveni tată, am avut în paralel un proiect de a face un film. M-a ajutat să nu o iau razna”, a declarat regizorul Andrei Dăscălescu pentru culturaladuba.ro

Sarajevo Film Festival, unul dintre cele mai mari festivaluri de film din Europa

Sarajevo Film Festival este cel mai mare festival de film din sud-estul Europei și unul dintre cele mai mari festivaluri de film din Europa. A fost fondată în Sarajevo în 1995, în timpul asediului Sarajevo, în războiul de independență din Bosnia, și aduce celebrități internaționale și locale în fiecare an. Are loc în luna august și prezintă o mare varietate de lungmetraje și scurtmetraje din întreaga lume. Directorul actual al festivalului este Mirsad Purivatra, fostul director general al filialei bosniace a lui McCann Erickson.

Programarea de înaltă calitate, un segment puternic al industriei, o platformă educațională și de rețea pentru tinerii producători de film, a generat astfel prezența industriei cinematografice internaționale a autorilor de film și a reprezentanților mass-media, confirmă statutul său de lider al festivalului de film din regiune, recunoscută atât de profesioniști, cât și de publicul mai larg, potrivit SFF.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”