EXCLUSIV. Rebecca, steaua baletului românesc, a fost admisă la Academia de Balet din Sankt Petersburg: „Îmi doresc să mă întorc în România și să reclădesc acest sistem”

Redactor:
Ina Stoica

”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” vă prezintă, în fiecare zi, oameni remarcabili care au cunoscut excelența în diferite domenii precum educație, cercetare, cinematografie, teatru, muzică, afaceri, informatică, administrație sau sport.
”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” se dorește a fi, cotidian, o întâlnire motivantă cu adevărate personalități ale țării. În cuprinsul acestei rubrici cu totul speciale veți face cunoștință cu oameni pentru care locul întâi al unui podium – fie el și metaforic – se transformă, de fiecare dată, într-o realitate palpabilă. Oameni pentru care un microscop devine o a doua natură, iar camera de luat vederi o prelungire, firească, a gândului și a sufletului.
”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” nu este doar un laitmotiv jurnalistic, ci o întreagă lume adusă mai aproape și descifrată sub ochii cititorului, o ”scenă” unde ”actorii” își prezintă realizările extraordinare. În același timp, ei și sunt oamenii deciși să își îndeplinească visele și să își transforme propriile speranțe în certitudini, oamenii care impresionează, de altfel, și dincolo de granițele României.

O tânără de 16 ani are un mare vis: să devină una dintre cele mai bune balerine pe marile scene ale lumii  și primul pas este Academia de Balet din Sankt Petersburg. În spatele cocului perfect de balerină și a mișcărilor grațioase stau sutele de ore de muncă.

Povestea Rebeccăi și drumul spre Rusia a început în urmă cu trei, atunci când adolescenta a luat în calcul posibilitatea de a studia la cea mai mare academie de balet de lume.

A început să danseze încă de la patru ani. La 10 ani, pasiunea s-a transformat în profesie și a participat la concursuri naționale și internaționale.

A obținut burse, premii și ateliere importante pe marile scene: Paris, Londra, Munchen, Monaco.Timp de un an s-a pregătit în  Portugalia, pentru cel mai mare concurs de burse din lume, Youth America Grand Prix.  Aici a ajuns în marea finală de la New York.

Singura elevă din România, admisă la Academia de Balet din Sankt Petersburg

Dorința cea mai mare a Rebeccăi era să ajungă în Rusia. În decembrie a mers la audiție, însă nu a fost admisă. I s-a spus că e prea înaltă. Între timp fusese admisă la Londra, în luna martie.

S-a antrenat peste tot: în România, în Franța, Portugalia, cu gândul la Rusia. Nu și-a pierdut speranța, iar peste o lună, Rebecca a primit vestea: Din septembrie va urma cursurile Academiei de Balet din Sank Petersburg.

Vrea să se întoarcă în România

Rebecca e unul dintre copiii care vrea să facă carieră din pasiune. Se antrenează aproape toată ziua și trăiește cu speranța că pe viitor va face o școală, aici, în România.

„Din păcate nu prea mai avem profesori în România. Însă, avem foarte mulți copii talentați. Nu avem condițiile necesare, nu avem săli. Din păcate, baletul nu e în general bine văzut la noi. Oamenii nu sunt interesați de balet aici. Am foarte multe vise. După ce nu voi mai dansa, îmi doresc să mă întorc în România să fac o școală de balet și să reclădesc tot acest sistem”, povestește Rebecca pentru Gândul.ro.

PREMII:

– 2020, Locul II la Olipmpiada de balet – Liceul de coregrafie Floria Capsali, Bucuresti

–  Finalista și Top 20 Best Ballerinas – YAGP 2018 Final, New York, USA 3rd place Classical – DANCARTE 2018, Portugal

– 1st PRIX  YAGP  2018, European Semifinal ,Barcelona, Spain

–  Finalist and Top 12 Best Ballerinas – European Ballet Grand Prix, Vienna, 2017

– 1st place – ESDU, Bucharest, 2017, classical ballet section, Talisman, professor Nicoleta Cocea

– 1st place – Dance World Cup Romania, Bucharest, 2017, classical ballet section;

– 2nd place – Talisman, professor Nicoleta Cocea, Bucharest, 2017;

– 3rd place – Livorno in Danza, Italia 2017, Bluebird, professor Nicoleta Cocea;

– 5th of May 2016: Special prize with Pas de Six, professor Nicoleta Cocea, at the Black Sea Competition, Constanta, Romania

-10th of June 2016: 3rd place with Electriflying, contemporary dance, choreographer Valentina De Piante, at Children’s National Palace Grand Award;

– 10th of June 2016: 1st place for Pas de Six, professor Nicoleta Cocea, at Childrens` National Palace Grand Award;

– 6th-7th of June, 2015: 1st place with La Pluie, contemporary dance, choreographer Nicoleta Cocea, at Children’s National Palace Grand Award competition

BURSE OBȚINUTE:

The Royal Ballet School, London –  4yrs FULL Scholarship, YAGP BARCELONA 2018

Summer School and Direct Auditon for School year 2018-2019 at Ecole de Danse de l’Opéra National de Paris, YAGP PARIS 2018

The Royal Ballet School, London – 1 year Scholarship, YAGP PARIS 2018

Princess Grace Academy, Monaco – 1 year Scholarship, YAGP PARIS 2018

Ballett-Akademie Hochschule für Musik und Theater München– Short-Term Scholarship, YAGP PARIS 2018

Tanzakademie Zürich – Full Scholarship, YAGP PARIS 2018

3rd Heritage Ballet Academy from Sankt Petersburg 2017 – Summer school –

Danzamaremito 2017 – One week scholarship for 2017 –

Russian Masters Ballet Camp, Alicante, Spain 2017 – Summer school 3 weeks

Balletschule Theater Basel – Full Scholarship, Livorno in Danza, Italy 2017;

Russian Ballet College in Geneva –  Full Scholarship for 4 years of study

Peridance Capezio Center New York – Summer school for 2018,

Balletschule Theater Basel – Full Scholarship for 4 years of study, Young Stars Ballet Competition,  Sibiu 2017

Inchide