Monica Ulmanu, câștigătoarea celui mai prestigios premiu în jurnalism cu echipa Washington Post: „În România am învăţat bazele jurnalismului”

Redactor:
Mihaela Ivancica
Monica Ulmanu, câștigătoarea celui mai prestigios premiu în jurnalism cu echipa Washington Post: „În România am învăţat bazele jurnalismului”
Monica Ulmanu, românca care a câștigat cel mai prestigios premiu în jurnalism cu echipa Washington Post: „În România am învăţat bazele jurnalismului”

”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” vă prezintă, în fiecare zi, oameni remarcabili care au cunoscut excelența în diferite domenii precum educație, cercetare, cinematografie, teatru, muzică, afaceri, informatică, administrație sau sport.
”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” se dorește a fi, cotidian, o întâlnire motivantă cu adevărate personalități ale țării. În cuprinsul acestei rubrici cu totul speciale veți face cunoștință cu oameni pentru care locul întâi al unui podium – fie el și metaforic – se transformă, de fiecare dată, într-o realitate palpabilă. Oameni pentru care un microscop devine o a doua natură, iar camera de luat vederi o prelungire, firească, a gândului și a sufletului.
”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” nu este doar un laitmotiv jurnalistic, ci o întreagă lume adusă mai aproape și descifrată sub ochii cititorului, o ”scenă” unde ”actorii” își prezintă realizările extraordinare. În același timp, ei și sunt oamenii deciși să își îndeplinească visele și să își transforme propriile speranțe în certitudini, oamenii care impresionează, de altfel, și dincolo de granițele României.

Monica Ulmanu, o jurnalistă româncă, a câștigat premiul Pulitzer 2020, pentru o serie de articole despre încălzirea globală, publicate alături de colegii săi din echipa Washington Post, la categoria jurnalism explicativ.

,,O serie extraordinară de materiale de presă care demonstrează, cu precizie științifică, efectele înfricoșătoare pe care le produc temperaturile extreme pe glob’’ – este motivația juriului pentru premiul acordat.

Câștigătoarea premiului Pulitzer 2020

Monica Ulmanu este primul absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București care a câștigat cel mai important premiu acordat în SUA pentru jurnalism.

După ce a absolvit programul de Licență în Jurnalism și Masterat în Producție Multimedia și Audio-Video, Monica Ulmanu a primit o bursa Fulbright, în SUA. Aici, românca s-a specializat în jurnalism vizual.

,,Proiectul ăsta a pornit, practic, din nimic. A pornit de la nişte studii care arătau că păsările şi insectele din Poerto Rico dispar. Am căutat să vedem de ce se întâmplă lucrul ăsta, care ar putea să fie cauza. Şi am analizat temperaturile şi diferenţa de temperatură dintre ce se întâmplă acum şi ce se întâmpla în perioada preindustrială.’’, a explicat Ulmanu.

Seria se numeşte ”2°C: Beyond the Limit”, 2 grade Celsius, cifra cel mai des folosită în discuţiile despre încălzirea globală, a mai adaugă jurnalista.

Monica Ulmeanu: „Nu prea urmăresc presa din România”

Nu urmăresc, poate pur şi simplu din lipsă de timp, nu prea urmăresc presa din România. Nu am suficiente date să îmi exprim părerea. Am lucrat foarte puţin în presa din România. Am avut nişte stagii de practică, la Adevărul. Dar prea puţin, am prea puţină experienţă în presa din România ca să vorbesc despre asta. Am făcut un stagiu de practică la B1 şi ştiu că m-am dus şi am făcut câteva interviuri. Cu Stela Popescu, unul dintre ele. Am lucrat şi la Gândul. Am amintiri plăcute. Mie mi-au plăcut foarte mult anii de studenţie din România pentru că, de fapt, acolo am învăţat bazele jurnalismului. Îmi place să studiez foarte mult, teoria e foarte importantă. Amintirile probabil că sunt legate de perioada în care chiar publici ceva. Te duci şi pui în aplicare ce ai învăţat. Şi acum e acelaşi lucru. Plăcerea e când publici, atunci simţi că vrei să sărbătoreşti, a declarat de la Monica Ulmeanu pentru MEDIAFAX.

Jurnalista Monica Ulmanu spune că a ajutat-o faptul că a crescut în România.

„Asta a fost singura opţiune pe care am avut-o. O consider un avantaj, cu cât călătoreşti mai mult şi ai experienţe mai diverse. Poate că mă avantajează că am crescut în România şi am avut altă experienţă şi poate că am avut primul calculator mult mai târziu decât alţii. Încerc să o privesc ca pe un avantaj”, a adăugat Monica Ulmeanu.

Ulmanu este editor grafic pentru The Washington Post din 2018. Ea a lucrat înainte pentru The Guardian, a făcut parte din departamentul grafic al Thomson Reuters, Boston Globe şi a fost intern la The New York Times. Este laureată a numeroase alte premii și distincții internaționale.

 

 

Cum a venit îmbrăcată o profesoară la școală! Elevii și colegii de catedră au crezut...
FOTO. Cristina Șișcanu, făcută praf la ‘Bravo, ai stil!’! Apariția ei a fost dezastruoasă: ce...
Rochița prea scurtă i-a jucat feste! E incredibil ce a pățit prezentatoarea TV în mijlocul...
Calendar Ortodox 21 septembrie, zi specială pentru cei plecați dintre noi
FOTO. Daniela Gyorfi, de nerecunoscut din cauza operațiilor estetice. Fanii au pus-o la zid: ‘Te-ai...
Culoarea care nu este prezentă pe niciun steag al vreunei țări. Care este explicația
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Cum a venit îmbrăcată o profesoară la școală! Elevii și colegii de catedră au crezut...
Rochița prea scurtă i-a jucat feste! E incredibil ce a pățit prezentatoarea TV în mijlocul...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
Cum a crezut o profesoară că va scăpa de iubita fostului ei soț. Copiii ei...
Explozie la metrou: Călătorii au fost evacuaţi - VIDEO
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide