Un student român a câștigat Premiul Nobel Junior, pentru o lucrare despre „exodul creierelor”. A concurat cu 3.400 de studenți din 50 de țări

Redactor:
Andrei Dumitrescu

”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” vă prezintă, în fiecare zi, oameni remarcabili care au cunoscut excelența în diferite domenii precum educație, cercetare, cinematografie, teatru, muzică, afaceri, informatică, administrație sau sport.
”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” se dorește a fi, cotidian, o întâlnire motivantă cu adevărate personalități ale țării. În cuprinsul acestei rubrici cu totul speciale veți face cunoștință cu oameni pentru care locul întâi al unui podium – fie el și metaforic – se transformă, de fiecare dată, într-o realitate palpabilă. Oameni pentru care un microscop devine o a doua natură, iar camera de luat vederi o prelungire, firească, a gândului și a sufletului.
”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” nu este doar un laitmotiv jurnalistic, ci o întreagă lume adusă mai aproape și descifrată sub ochii cititorului, o ”scenă” unde ”actorii” își prezintă realizările extraordinare. În același timp, ei și sunt oamenii deciși să își îndeplinească visele și să își transforme propriile speranțe în certitudini, oamenii care impresionează, de altfel, și dincolo de granițele României.

Un student român, absolvent al Universității Manchester, a fost desemnat câștigător al premiului Nobel Junior, la secțiunea Economie, pentru lucrarea sa de dizertație legată de învățământul public și fenomenul „brain drain”, adică „exodul creierelor”.

Studentul român a fost desemnat câștigător după ce, în competiție, s-au înscris nu mai puțin de 3.400 de studenți proveniți de la 338 de universități din 50 de țări.

Deja cunoscut în mediul academic românesc, Ștefan Pricopie este fiul lui Remus Pricopie, fost ministru al Educației în guverrnul condus de Victor Ponta și actual rector al SNSPA.

Elev eminent, fiul fostului ministru a trecut pe la multe școli de prestigiu. Acesta a studiat în România la Complexul Educațional Lauder-Reut, Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu și Liceul Teoretic de Informatică București – ICHB.

În anul 2014, tânărul a obținut medalia de bronz la Olimpiada Națională de Matematică.
În paralel, Ștefan Pricopie a cochetat și cu șahul de performanță, pe care l-a practicat timp de aproximativ 10 ani. Ca sportiv a fost legitimat la Clubul Sportiv Otopeni.

Ulterior, Ștefan a plecat în Marea Britanie, unde a absolvit Universitatea din Manchester, pe care a absolvit-o anul trecut, când, de altfel, a și câștigat Premiul Nobel Junior, competiție în care premiile sunt acordate sub patronajul președintelui Irlandei.

Studentul român a concurat cu teza sa de dizertație despre învățământul public și fenomenul de „brain drain”.

Acest premiu desemnează cele mai importante lucrări de absolvire a facultății, pentru 25 de discipline din trei mari domenii. Este vorba despre științele exacte, științele umaniste și arta.

A absolvit cu High First-Class Honours programul de economie-matematică

În iunie 2019, tânărul Pricopie a absolvit cu High First-Class Honours programul de economie-matematică din cadrul Facultății de Științe Sociale de la Universitatea Manchester.

Lucrarea pentru care a primit Premiul Nobel Junior pentru Economie, se intitulează “Public Education and Brain Drain”.

De asemenea, românul a primit și premiul special din partea Decanului Facultății de Științe Sociale – Dean’s Award for Achievement.

Acestea a rămas să-și continue studiile la Universitatea din Manchester, la programul de „Data Science for Social Policies”.

Inchide