Comunitatea din Bran se revoltă și acuză Consiliul Local de “interese ascunse” în favoarea Penny și Lidl

Comunitatea din Bran se revoltă și acuză Consiliul Local de “interese ascunse” în favoarea Penny și Lidl
Publicat: 27/09/2021, 18:03

După ce autoritățile locale au decis să permită amplasarea unui supermarket Lidl în plin centrul stațiunii Bran, locuitorii comunei, dar și micii producători sau reprezentanți ai unor asociații, acuză ”interese ascunse” și spun că o astfel de decizie nu ar face altceva decât să distrugă producătorii locali, să desființeze, practic, tradițiile românești din zonă, să îngreuneze suplimentar circulația și ar duce, în final, la desființarea multor locuri de muncă.

GÂNDUL.RO a prezentat, ÎN EXCLUSIVITATE, declarații ale unor oameni care trăiesc în Bran sau au legături familiale în comună și doresc să se stabilească acolo, oameni legați sufletește de această localitate care, înainte de pandemie, atrăgea turiștii ca un magnet (toate detaliile AICI), dar și decizia Primăriei Bran prin care s-a anunțat că dezbaterea publică va fi amânată până când situația epidemiologică va permite o astfel de întâlnire (mai multe detalii AICI).

Această adevărată ”saga” modernă cu implicații majore în viața comunității locale continuă pe aceleași coordonate.

Consiliul Local al Comunei Bran a emis Proiectul de Hotărâre nr. 123CL/16.08.2021, privind emiterea avizului de oportunitate pentru documentația urbanistică – Plan Urbanistic Zonal (PUZ) ”Construire centru comercial, gospodărire apă și împrejmuire, amenajare parcare, amenajare acces și amplasare mijloace publicitare”, precum și Proiectul de Hotărâre nr. 123CL/16.08.2021, privind emiterea avizului de oportunitate pentru documentația urbanistică – Plan Urbanistic Zonal (PUZ) ”Schimbare destinație teren din zona de locuințe și funcțiuni complementare în zonă de instituții și servicii pentru amplasare spații comerciale”.

Termenul legal expira la data de 22 septembrie 2021, dar – potrivit surselor Gândul – avizele comisiilor au fost discutate și date înainte de acest termen, pe 19 septembrie 2021, “noaptea, ca hoții”.

La sfârșitul anului 2019, Consiliul Local Bran a avizat negativ, în unanimitate, același proiect promovat acum de Penny – de această dată ”camuflat” sub numele proprietarilor terenului, acuză locuitorii.

În martie 2020, Lidl a demarat procedura de construire a unui magazin în comuna Bran, la câteva sute de metri de centrul comunei și de Castelul Bran.

  • Primul pas procedural constă în elaborarea și aprobarea de către Consiliul Local Bran a unui Plan Urbanistic Zonal pentru reglementarea din punct de vedere urbanistic a terenului unde urmează a fi construit magazinul.
  • După obținerea Planului Urbanistic Zonal urmează a se solicita Primăriei Bran Autorizația de Construire pentru magazin.

Penny intervine în ”scenariu”, iar demersul oficial este… camuflat

În septembrie 2020, Penny a demarat aceeași procedură pentru construirea unui magazin în comuna Bran, strada Ioan de Pușcariu nr. 18, la câțiva metri de locația Lidl, surse Gândul declarând că Penny a decis să camufleze demersul său, solicitând ca toată procedura să se efectueze pe numele proprietarilor terenului. Motivul acestei disimulări ar fi refuzul absolut pe care Penny l-a primit din partea autorităților locale și comunității locale în 2019 când a solicitat același lucru, pentru același lot de teren. La acel moment, autoritățile locale au avizat negativ proiectul respectiv care a fost astfel abandonat, dar reînviat în 2020.

La acest moment, procedura se află în prima fază descrisă, respectiv elaborarea și aprobarea Planului Urbanistic Zonal. Primăria Bran a dorit ca, la începutul lunii februarie 2021, în plină pandemie și restricții cauzate de aceasta, să țină consultarea publică cu privire la oportunitatea avizării Planurilor Urbanistice Zonale pentru Lidl și Penny.

Dar, ca urmare a solicitărilor repetate ale reprezentanților comunității locale, a asociațiilor din zonă, a Castelului Bran și a comunității oamenilor de afaceri, precum și a ilustrării în presă a intențiilor Primăriei Bran, consultarea publică a fost amânată pentru o dată nedefinită.

La acest moment, în data de 30 septembrie 2021, în ședința ordinară, Consiliul Local Bran urmează să voteze și să adopte hotărârea prin care se avizează sau nu elaborarea celor două Planuri Urbanistice ale Lidl și Penny. Un vot negativ la acest moment ar stopa procedura de construire a unor astfel de magazine în centrul Branului.

O consultare publică anunțată nu a mai avut loc, dar proiectele au fost aprobate de consilierii locali

Pe data de 22 septembrie 2021 urma să aibă loc o consultare publică cu privire la proiectul de Hotărâre a Consiliului Local Bran de acordare a avizului de oportunitate pentru cele două proiecte de magazine, dezbatere anunțată către public de Primăria Bran.

Dar, ”în mod neobișnuit”, dezbaterea nu a mai avut loc, iar comisiile de specialitate ale Consiliului Local s-au reunit și au avizat favorabil proiectele de hotărâre de Consiliu Local, fără a mai ține dezbaterea publică, spun sursele Gândul.

Pe data de 30 septembrie 2021, în ședință ordinară, Consiliul Local Bran urmează să voteze și să adopte hotărârea prin care se avizează sau nu elaborarea celor două Planuri Urbanistice ale Lidl și Penny, iar un vot negativ la acest moment ar stopa procedura de construire a unor astfel de magazine în centrul Branului.

Producătorii locali, pe cale de dispariție după apariția unui supermarket în plin centrul Branului

Oamenii din Bran sunt de părere că o astfel de construcție a unui supermarket va reprezenta începutul dispariției unei piețe în plină consolidare a producătorilor locali, și anume restaurantele și pensiunile locale care achiziționează materia primă, produsele lactate și din carne de la aceștia.

Aceștia susțin că apariția unui magazin care va oferi materie primă ieftină, ”de o calitate îndoielnică”, va afecta iremediabil vânzările producătorilor locali, prestatorii din turism, dorind să își maximizeze profiturile, vor renunța la furnizorii locali tradiționali, ”în favoarea unei/unor multinaționale”.

Sunt cel puțin șase efecte adverse pe care comunitatea locală le amintește permanent:

  • Mulți dintre producătorii locali, ca efect al dispariției pieței de desfacere, vor renunța să mai crească animale, intrând în faliment.
  • Identitatea locală va fi dramatic afectată în situația în care o parte din pensiuni va alege să pună pe masa turiștilor, veniți din toată lumea pentru a se bucura de tradițiile noastre, produse ambalate frumos, inferioare calitativ și care nu au nimic în comun cu comunitatea și tradițiile noastre.
  • Calitatea produselor ce vor fi oferite turiștilor în pensiuni va scădea dramatic, ceea ce, pe termen mediu și lung, va afecta inclusiv fluxul de turiști de care zona se bucură în acest moment.
  • Gradul de ocupare al pensiunilor din zonă va scădea semnificativ pe termen mediu și lung, turiștii care vin la Bran căutând să se bucure de produse tradiționale, provenite din zona noastră și care, în mod antropologic, spun povestea istoriei noastre de secole, iar nu de produse ce sunt disponibile în orice alt loc din lume.
  • Însăși veniturile restaurantelor vor fi afectate în mod negativ, apariția unui astfel de supermarket internațional încurajând auto-gospodărirea turiștilor, care vor alege să consume sau să prepare produsele astfel comercializate de supermarketul internațional, în detrimentul bucatelor preparate în restaurantele locale.
  • Nu în ultimul rând, deschiderea unui supermarket internațional în Bran va atrage de la sine pierderea unui număr semnificativ de locuri de muncă pentru locuitorii comunei, având în vedere că producătorii locali sunt sute de persoane.

Traficul insuportabil și distrugerea ”industriei ospitalității”

Pe de altă parte, nu pot fi trecute cu vedere și alte probleme cu care Branul se confruntă, în momentul de față.

În stațiune există deja o problemă de trafic, iar turiștii sunt primii care ”suferă” din această cauză. Existența unor astfel de supermarketuri, pe locațiile propuse, înseamnă, spun locuitorii din Bran, ”o sufocare definitivă a traficului și a fluxului de turiști. Astfel, autocarele care asigură fluxul principal de turiști nu vor mai putea ajunge la fel de ușor la Castelul Bran, generând frustrare și conducând în final la renunțarea completă a vizitării acestui punct esențial al Branului, lucru de natură a afecta întreaga comunitate”

Există, de altfel, pericolul ca întreaga industrie a ospitalității – care este, potrivit statisticilor, sursa principală de venit a zonei – să scadă dramatic în momentul în care traficul va deveni insuportabil.

 ”Experiența acelor turiști care își vor asuma orele pierdute în trafic pentru a ajunge în Bran, fie pentru a vizita, fie pentru a se caza pentru câteva zile, va fi profund neplăcută. Turiștii nu vor reveni și vor povesti pe toate canalele social media disconfortul profund generând o reacție în lanț care se va răsfrânge asupra proprietarilor de pensiuni, proprietarilor de restaurante, micilor afaceri din zonă, iar în final asupra întregii comunități locale”, spune un localnic din Bran.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
De ce a rupt-o Pepe cu Antena 1, de fapt: 'Mi s-a propus să ❗️'
FOTO. Andreea Raicu, sumă exorbitantă pentru a poza în Playboy! Cum arată vedeta acum în...
Cum arată Raluca Bădulescu după ce a slăbit 70 de kilograme. Dieta care o ajută...
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cristina, fosta soție a lui Bănel Nicoliță, dezvăluiri despre fuga fostului fotbalist în SUA. Ce...
Ce trebuie să faci dacă scapi telefonul în apă. Urmează neapărat acești pași și îl...
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
Care a fost cea mai furată mașină în 2020? Este incredibil că nu e un...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Judecătorii au lăsat în libertate un bărbat care a încercat să sărute forțat femeie. „Un...
ȘOCANT! Plin de datorii, Bănel Nicoliță a fugit din țară, de teama cămătarilor
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Secretul ULUITOR al cartofilor prăjiți! Trebuie să faci UN SINGUR LUCRU înainte să-i pui în...
Tranzacție uriașă între România și SUA. S-au cumpărat gazele din Marea Neagră
Cristinel DRAGOMIR s-a SUSPENDAT din funcția pe care o deține în Primăria Constanța
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Este sărbătoare mare azi în calendarul ortodox. Ce NU ai voie să faci de Sf....
Se rupe Uniunea Europeană?! Profeţie cruntă la nivel înalt: UE îşi joacă ultima carte
NOUL VIURSU pune pe jar sistemul medical! Pacienții ajung în stare critică la spital. E...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Cum se intră în magazinele Lidl, din 25 octombrie. Ce trebuie să ştie clienţii