Diana, eleva eroină de la Sala Dalles. A murit la doar 17 ani, ciuruită de gloanțele care au nimerit-o în cap (EXCLUSIV)

Diana, eleva eroină de la Sala Dalles. A murit la doar 17 ani, ciuruită de gloanțele care au nimerit-o în cap (EXCLUSIV)
Diana, eleva eroină de la Sala Dalles. A murit la doar 17 ani, ciuruită de gloanțele care au nimerit-o în cap (EXCLUSIV)
Publicat: 21/12/2020, 19:00
Actualizat: 22/12/2020, 17:53

Manifestațiile începute la Timișoara, în 15 decembrie 1989, ca răspuns la încercarea guvernului de a-l evacua pe pastorul reformat Lazllo Tokes, și-au găsit ecoul la București în 21 decembrie.Tinerii se adunau în grupuri pe străzi, în zonele Universităţii, Piaţa Romană şi Piaţa Unirii, unde manifestau împotriva regimului comunist.

Adolescenta care a pierit printre gloanțe

În după-amiaza zilei de 21 decembrie 1989, după ce mitingul organizat de Ceauşeascu a fost spart, vuietul Revoluţiei s-a mutat în Bucureşti.

Printre ei se afla și o tânără de 17 ani. O ultimă fotografie o înfățișează pe tânăra Diana Alexandra Donea, adolescenta care ieșise să strige pentru setea de libertate: părul negru plin de bucle, ochii negri, sprâncene arcuite, nasul mic și cercei creole.

Foto: Diana Alexandra Donea. Piesă parte din Exponatul lunii decembrie de la Muzeul Național de Istorie a României, donată în anul 1990 de către Antoaneta Donea, mama Dianei Donea

Camionul care transporta soldaţi a intrat în mulţime

Adolescenta era elevă la liceul de Matematică- Fizică „Nicolae Bălcescu” din București, astăzi Colegiul Național Sfântul Sava. Împreună cu câțiva colegi, Diana aflase de evenimentele de la Timișoara de la televizor și a ieșit în stradă.

Tânăra ajunsese în centrul Bucureștiului undeva în jurul orei 17.00. Era în fața Sălii Dalles, atunci când un număr de 13 tineri au fost împușcați sau striviți. Un glonț a nimerit-o în cap și a murit pe loc. Diana a fost printre primele victime de la București. Părinții nu au știut nimic despre ea până pe 25 decembrie, atunci când au mers să o recunoască la morgă.

Mama Dianei, Antoaneta Donea, a donat patrimoniului Muzeului Național de Istorie a României câteva obiecte care i-au aparținut fiicei sale: bucata de pânză pe care elevii o purtau cusută pe uniformă cu numele liceului și numărul fiecăruia, carnetul de note, două fotografii și teza la limba română din trimestrul unul (septembrie-decembrie 1989) nota cu zece.

Cristina Păiușan Nuica, cercetător la Muzeul Național de Istorie a României, este cea care ne-a povestit tragica istorie a celei ce a fost Diana Donea, erou-martir al Revoluției din 1989. Urmașii eroilor Revoluției Române pot dona fotografii muzeului obiecte ale acestora pentru a le păstra vie memoria.

Foto: Carnetul de note al Dianei. Piesă parte din Exponatul lunii decembrie de la Muzeul Național de Istorie a României, donată în anul 1990 de către Antoaneta Donea, mama Dianei Donea

Sunt mai mulți adolescenți ai Revoluției care au sfârșit tragic. Noi îi rugăm pe toți cei care i-au cunoscut să ne doneze un obiect personal, o fotografie. După 31 de la moartea Dianei Donei, povestea ei a fost prezentată cu ajutorul acelei donații. Muzeul Național de Istorie va promova astfel de evenimente prin licee, pentru ca tinerii să asculte povești vii, astfel încât istoria să fie mai aproape de ei. Diana este un erou la fel ca ceilalți care și-au dat viața, iar noi ne-am câștigat libertatea”, spune Cristina Păiușan, cercetător științific al MNIR pentru GÂNDUL.RO.

La 31 de ani de la Revoluția Română din 1989, Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) anunţă deschiderea microexpoziţiei „Diana, eroina de la Sala Dalles”. Proiectul expoziţional se încadrează în seria „Exponatul lunii” şi este accesibil publicului începând din 17 decembrie 2020, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, Bucureşti.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Radu Pace
Este licențiat în științe politice la SNSPA. Are un masterat în domeniul politicii europene obținut în urma studiilor urmate la SNSPA și Université mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers