EXCLUSIV. Acuzațiile procurorului DNA la adresa lui Gheorghe Dimitrescu, fost consul al României la Bonn, ”suspect” în dosarul ”Vizita lui Liviu Dragnea în SUA”

EXCLUSIV. Acuzațiile procurorului DNA la adresa lui Gheorghe Dimitrescu, fost consul al României la Bonn, ”suspect” în dosarul ”Vizita lui Liviu Dragnea în SUA”
EXCLUSIV. Acuzațiile procurorului DNA la adresa lui Gheorghe Dimitrescu, fost consul al României la Bonn, ”suspect” în dosarul ”Vizita lui Liviu Dragnea în SUA”
Publicat: 16/01/2021, 18:30
Actualizat: 16/01/2021, 18:41

Încarcerat la Penitenciarul Rahova, după ce în luna mai a anului 2019 a fost condamnat, definitiv, la trei ani închisoare şi jumătate pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, fostul lider PSD Liviu Dragnea a fost citat, joi, la Direcția Națională Anticorupție. Este vorba despre un dosar în care procurorii DNA investighează vizitele lui Liviu Dragnea în SUA, în ianuarie și octombrie 2017, prima dintre ele fiind la ceremonia de învestire a președintelui Donald Trump. 

Potrivit surselor judiciare, DNA investighează ”posibile infracţiuni de trafic de influenţă”, iar în acest dosar dosar este vizat – în calitate de suspect – și Gheorghe Dimitrescu, consulul general al României la Bonn, ex-consilierul fostului deputat PSD Florin Iordache. În opinia DNA, Dimitrescu ar fi fost cel care a plătit o parte din cele patru tranșe, 45.000 USD, din 100.000 de dolari, unei firme de lobby pentru a-i facilita lui Liviu Dragnea întâlniri la vârful administrației americane.

Ministerul Afacerilor Externe a decis, ieri, retragerea de la post a lui Gheorghe Dimitrescu, iar GÂNDUL.RO prezintă, ÎN EXCLUSIVITATE, fragmente din acuzațiile pe care procurorul DNA Jean Uncheșelu i le aduce fostului consul general al României la Bonn. Acesta a declarat că s-a ocupat de vizita lui Liviu Dragnea în SUA ”doar din punct de vedere tehnic” și nu știe ”absolut nimic” despre ”modul de finanțare al acestei vizite”.

„M-am ocupat de această vizită doar din punct de vedere tehnic/program, corespondență, desfășurător vizită etc. Nu știu absolut nimic despre modul de finanțare al vizitei, cum a fost realizată vreo plată către societatea de lobby din SUA. Pentru aceste aspecte, au fost desemnați domnul Florin Pâslaru și doamna Carmen Mihalcescu cu soțul acesteia, care avea o firma de consultanță politică ce avea contract cu PSD. Am pus la dispoziția DNA, încă de la prima audiere, toată corespondența avută cu colaboratorii americani, Alan Madison fiind cunoscut de mine încă din perioada în care am activat consul general la New York”, a declarat consulul general Gheorghe Dimitrescu în exclusivitate pentru GÂNDUL.RO.

”Drept urmare, nu înțeleg de ce am eu astăzi calitate de suspect. Repet, nu am nicio legătură cu plățile efectuate. Cât privește numirea mea în funcția de consul general la Bonn, această nu se datorează nici unui aranjament ocult. Am în spate o carieră diplomatică, am sprijinit România inclusiv în procesul de integrare NATO. Această numire a mea la Bonn s-a făcut conform regulamentelor de funcționare în MAE, cu depunere de dosar, comisie și verificări stricte, de la instituțiile statului abilitate în astfel de proceduri, cât și agreementul instituțiilor abilitate ale statului de reședință”

Gheorghe Dimitrescu

”Liviu Dragnea a traficat față de Dimitrescu Gheorghe influența reală pe care o avea asupra ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu”

Potrivit procurorului Jean Uncheșelu, Liviu Dragnea ar fi primit de la Dimitrescu Gheorghe – în perioada mai – octombrie 2017 – ”foloase necuvenite pentru sine și Partidul Social Democrat, constând în serviciile de lobby în valoare de 100.000 USD prestate de societatea americană Madison & Company LLC”.

Astfel, au fost încălcate dispozițiile Legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor politice, pentru stabilirea și perfectarea unor vizite ale lui Liviu Dragnea cu înalți oficiali americani – respectiv Mike Pence, vicepreședintele Statelor Unite ale Americii și Paul Ryan, președintele Camerei Reprezentanților Statelor Unite ale Americii.

Liviu Dragnea, alături de Sorin Grindeanu, la ceremonia de învestire a președintelui Donal Trump

”Dimitrescu Gheorghe ar fi plătit și suma de 45.000 euro în luna iulie 2017, ”sumă ce reprezenta o parte din valoarea serviciilor de lobby, context în care, în perioada iunie – iulie 2017, Liviu Dragnea a traficat față de Dimitrescu Gheorghe influența reală pe care o avea asupra ministrului afacerilor externe Teodor Meleșcanu, promițându-i acestuia că îl va determina pe înaltul demnitar să îl desemneze în funcția de consul general al României la Bonn, lucru care s-a și întâmplat”, susține procurorul Jean Uncheșelu.

”În scopul ascunderii adevăraților beneficiari ai servicii lor de lobby, respectiv Liviu Dragnea și PSD, plata sumei de 100.000 USD a fost efectuată de societatea americană Inovative Electric LLC, deținută de Daniel Dragomir (n.red. – altul decât fostul ofițer SRI, fugit din țară la acest moment și dat în urmărire internațională), cetățean româno- american cu domiciliul în New York, urmând ca acestuia să i se restituie suma de 100.000 euro prin intermediul cumnatului său, Tuca Laurențiu, lucru care s-a și întâmplat, suma fiind procurată în parte de Dimitrescu Gheorghe și PâslaruFlorin, 45.000 euro de Dimitrescu Gheorghe în luna iulie 2017 și 15.000 euro de Pâslaru Florin în luna septembrie 2017, restul sumei de 40.000 euro fiind procurată de Liviu Dragnea în luna octombrie 2017”

Procurorul Jean Uncheșelu

Dimitrescu, organizarea vizitei lui Liviu Dragnea în SUA și ”garanția” că va obține un post important în diplomația română

În luna iulie a anului 2016, Dimitrescu Gheorghe a discutat cu Florin Iordache, prietenul său, la vremea respectivă preşedintele Camerei Deputaților, ocazie cu care și-ar fi manifestat intenția de a fi angajat pe un post de consilier la cabinetul acestuia din Parlamentul României, notează procurorul Jean Uncheșelu.

Dimitrescu Gheorghe fusese anterior diplomat român de carieră, ocupând poziții importante în diplomație, respectiv, consul al României la New York și consul general al României la Strasbourg. La scurt timp, Dimitrescu Gheorghe a fost angajat în calitate de consilier pe probleme de politică externă al preşedintelui Camerei Deputaților, Florin Iordache.

Gheorghe Dimitrescu

În perioada în care Florin lordache a fost ministrul Justiției, Dimitrescu Gheorghe a activat pe acelaşi post la cabinetul vicepreședintelui Camerei Deputaților, Mihălcescu Carmen.

”În cadrul discuțiilor avute cu Gheorghe Dimitrescu, pe diverse chestiuni de politică externă și diplomație, Mihălcescu Carmen i-a relatat lui Dimitrescu Gheorghe că Liviu Dragnea, preşedintele PSD își doreşte să efectueze o vizită în SUA pentru a se întâlni cu înalți oficiali americani, lucru care ar fi adus beneficii atât partidului cât și Guvernului României. Dimitrescu Gheorghe i-a comunicat interlocutoarei că exista” posibilitatea inițierii unui astfel de demers, și dacă este nevoie poate să ia legătura cu Alan Madison, un vechi și bun prieten de-al său, proprietarul unei societăți de lobby din SUA, prin intermediul căreia ar putea organiza întâlnirea dorită de Liviu Dragnea”, precizează procurorul DNA.

”Pentru Dimitrescu Gheorghe posibilitatea de a se implica și a avea un rol important în organizarea unei vizite la cel mai înalt nivel în SUA pentru Liviu Dragnea, constituia o oportunitate unică ce îi permitea să intre în grațiile acestuia, situație ce i-ar fi garantat și deschis calea obținerii unui post important în diplomația română, lucru pe care Dimitrescu Gheorghe și-l dorea cu tărie”

Procurorul DNA Jean Uncheșelu

Conduita lui Gheorghe Dimitrescu, ”animată de realizarea propriilor interese”

Procurorul Uncheșelu mai precizează că Liviu Dragnea – la solicitarea lui Dimitrescu Gheorghe, intermediată de Florin Iordache – ”a intervenit pe lângă ministrul afacerilor externe Teodor Meleșcanu pentru a iniția demersuri în vederea numirii acestuia în calitate de consul, lucru care s-a și întâmplat, Teodor Meleșcanu desemnându-l pe Dimitrescu Gheorghe consul general al României la Bonn”.

”Întreaga conduită a lui Dimitrescu Gheorghe relativ la implicarea sa în organizarea vizitei lui Liviu Dragnea, a fost animată de realizarea propriilor interese și trebuie privită ca atare, iar pentru atingerea acestora, așa cum se va detalia în continuare, Dimitrescu Gheorghe nu a precupețit nici un efort, mai mult, a fost dispus să procure și să plătească inclusiv suma de 45.000 euro destinată societății de lobby Madison & Company LLC”, acuză procurorul Uncheșelu.

”Dimitrescu Gheorghe urmărea obținerea funcției de consul, funcție diplomatică ce se potrivea perfect intereselor sale profesionale și personale, lucru cunoscut mai ales de Florin lordache, căruia i-a și cerut sprijin în acest sens. Florin lordache i-a transmis că o să discute cu ministrul afacerilor externe Teodor Meleșcanu persoana abilitată legal să-l desemneze Dimitrescu Gheorghe pentru ocuparea unei asemenea funcții”, mai scrie procurorul DNA.

”În data de 24.04.2017 Dimitrescu Gheorghe i-a comunicat lui Alan Madison că echipa sa are nevoie urgent de ajutorul său pentru a aranja anumite întâlniri la nivelul cel mai înalt al administrației americane pentru preşedintele Partidului Social Democrat din România, Liviu Dragnea, care este totodată și Preşedintele Camerei Deputaților în Parlamentul României.

În continuare Dimitrescu Gheorghe i-a precizat lui Alan Madison că obiectivele urmărite de ”ei” sunt ca acesta să aranjeze mai multe întâlniri pentru Liviu Dragnea cu preşedintele Donald Trump, vice-preşedintele Mike Pence și Paul Ryan”

Florin Iordache către Liviu Dragnea: ”Dimitrescu este o persoană de încredere, fost diplomat român și apropiat de PSD”

Procurorul Jean Uncheșelu mai scrie că ”relația cointeresată dintre Liviu Dragnea și Dimitrescu Gheorghe nu ar fi fost posibilă în lipsa acțiunilor lui Florin Iordache, care l-a descris pe Dimitrescu Gheorghe lui Liviu Dragnea ca o persoană de încredere, fost diplomat român și apropiat de PSD”.

Potrivit DNA, Florin Iordache ”a reprezentat puntea de legătură dintre Dimitrescu Gheorghe și Liviu Dragnea, fiind totodată garantul loialității și profesionalismului lui Dimitrescu Gheorghe în fața lui Liviu Dragnea, atribute în lipsa cărora nu ar fi primit niciodată acceptul acestuia pentru a se ocupa de organizarea vizitei sale în SUA prin intermediul serviciilor de lobby prestate de societatea Madison & Company LLC. Dimitrescu Gheorghe i-a precizat lui Liviu Dragnea inclusiv faptul că serviciile de lobby sunt contracost, aspect care de altfel era de la sine înțeles și care trebuie acceptat ca atare cu titlu de notorietate, când vine vorba de servicii prestate de o societate de lobby americană”.

În consecință, Liviu Dragnea s-ar fi înțeles cu Dimitrescu Gheorghe ca acesta să continue demersurile întreprinse pentru realizarea vizitei sale în SUA și ”l-a asigurat că în ceea ce îl privește se vor respecta toate angajamentele necesare într-o asemenea situație, inclusiv în privința pretențiilor financiare avute de societatea de lobby. (…) Liviu Dragnea s-a ocupat personal, în luna octombrie 2017, de procurarea unei tranșe destinate societății de lobby în cuantum de 40.000 euro”.

”Având în vedere că beneficiarii reali ai serviciilor de lobby erau Partidul Social Democrat și Liviu Dragnea personal, acordul acestuia pentru continuarea demersurilor era absolut obligatoriu, date fiind calitatea sa de preşedinte de partid și de persoană ale cărei acțiuni erau în discuție, care presupuneau participarea efectivă 1a acea vizită în compania unei personalități politice internaționale marcante, respectiv vicepreședintele SUA Mike Pence, ce ar fi constituit o premieră absolută pentru Liviu Dragnea, fiind practic imposibil în aceste condiții, ca altcineva decât el, să-i stabilească o asemenea agendă”

Procurorul Jean Uncheșelu

DNA: ”Plata societății de lobby, stabilită chiar de fostul lider PSD”/ FBI-ul intervine

Florin lordache a declarat că ”Dimitrescu Gheorghe a fost desemnat de facto de către Liviu Dragnea să intermedieze relația cu firma de lobby din SUA, Madison & Company, despre care Dimitrescu Gheorghe le-a spus că este condusă de uri vechi amic de-a1 său, Alan Madison, cu care a mai colaborat în trecut pentru organizarea unor vizite similare”.

În fața procurorilor DNA, Florin Iordache a relatat faptul că ”discuțiile purtate pe această temă au avut loc de obicei în biroul lui Liviu Dragnea de la Camera Deputaților, în prezența acestuia, discutându-se inclusiv faptul că societatea de lobby Madison & Company a pretins suma de 100.000 de dolari pentru organizarea vizitei respective. (…) A mai declarat că plata serviciilor societății de lobby a fost stabilită de Liviu Dragnea în sarcina celor implicați în organizarea vizitei din surse private, fără a implica partidul în efectuarea plății”.

Pe fondul unei investigații a FBI reclamate de administrația prezidențială americană privind ”acțiunile ilicite ale societății de lobby constând în contrafacerea invitației adresate lui Liviu Dragnea”, Alan Madison a fost nevoit să facă publică – în luna octombrie 2017 – ”colaborarea pe care a avut-o cu PSD și Liviu Dragnea începând cu luna aprilie 2017”.

”Întrucât societatea de lobby nu a reușit să asigure pentru Liviu Dragnea o întâlnire cu Mike Pence în persoană ci doar cu staff-ul acestuia, Alan Madison a modificat conținutul invitației adresate acestuia în data de 04.10.2017. Astfel, în loc de sintagma „Liviu Dragnea este invitat să se întâlnească cu staff-ul lui Mike Pence”, cum era menționat în invitația autentică, Alan Madison a modificat „Liviu Dragnea este invitat să se întâlnească cu Mike Pence”, susține procurorul DNA.

”Ulterior, la începutul lunii octombrie 2017, în procedura de obținere a vizei pentru SUA a lui Liviu Dragnea, invitația a făcut obiectul verificărilor la nivelul administrației americane, respectiv vicepreședintele SUA Mike Pence, gazda respectivei întâlniri, context în care s-a constatat că Mike Pence nu avea stabilită nici o întâlnire cu Liviu Dragnea, motiv pentru care a fost sesizat FBI”

100.000 USD pentru servicii de lobby, ”fără a se preciza sursa banilor și identitatea plătitorului”

Procurorul Uncheșelu menționează că Dimitrescu Gheorghe a discutat cu Alan Madison cu privire la prețul solicitat, de acesta din urmă, pentru serviciile de lobby ce urmau a fi prestate în vederea organizării întâlnirilor lui Liviu Dragnea cu oficialii americani.

În final s-a stabilit suma de 100.000 USD, ”în condițiile în care Alan Madison solicitase inițial o sumă mai mare”.

”Dimitrescu Gheorghe s-a întâlnit cu Mihălcescu Carmen, căreia i-a comunicat cuantumul sumei de bani cerută de societatea de lobby, primind asigurări că suma este disponibilă și va fi plătită, fără a se preciza la acel moment sursa banilor și identitatea plătitorului. Având în vedere solicitarea lui Alan Madison de a-i fi transmis curriculum-vitae- ul lui Liviu Dragnea, Mihălcescu Carmen l-a îndrumat pe Dimitrescu Gheorghe să ia legătura cu soțul ei, Mihălcescu Horia, pentru a-l sprijini în realizarea acestui demers. Dimitrescu Gheorghe s-a întâlnit cu Mihălcescu Horia, care i-a pus la dispozitie un CV al lui Liviu Dragnea, cei doi discutând despre subiectul vizitei, inclusiv valoarea serviciilor de lobby în cuantum de 100.000 USD, context în care Mihălcescu Horia l-a asigurat pe Dimitrescu Gheorghe că se vor găsi surse și modalități de finanțare”, susține procurorul Jean Uncheșelu.

”În data de 04 mai 2017, Alan Madison i-a transmis lui Dimitrescu Gheorghe un mail cu titlul „Dragnea Contract”, la care este atașat, așa cum precizase anterior, un draft al unui contract de consultanță în valoare de 100.000 USD, în cadrul căruia nu sunt completate datele beneficiarului din România dar este menționat faptul că obiectul contractului constă în organizarea unor întâlniri între vicepreședintele SUA, Mike Pence și Liviu Dragnea”

Gheorghe Dimitrescu își dorea postul de consul general al României la New York

Procurorul Jean Uncheșelu scrie că Liviu Dragnea i-a cerut lui Teodor Meleșcanu să întreprindă toate demersurile pentru ca Dimitrescu Gheorghe să obțină un post de consul general al României. I-ar fi explicat lui Meleșcanu că Dimitrescu are experiență diplomatică, iar acest lucru ar ajuta la situația sa familială.

Teodor Meleșcanu i-a spus lui Liviu Dragnea că ”are cunoştință de intențiile lui Gheorghe Dimitrescu și că știe că acesta își dorește postul de consul general al României la New York, însă acest post era ocupat de Cătălin Dancu, care abia fusese numit și nu putea fi rechemat”.

”Liviu Dragnea a insistat ca ministrul de externe să găsească un alt post de consul general pentru Gheorghe Dimitrescu și să rezolve problema numirii acestuia într-o funcție de consul general.  Teodor Meleșcanu i-a spus lui Liviu Dragnea că ar putea să- i găsească un loc de consul general lui Dimitrescu Gheorghe la Bonn, Marsilia sau Milano, întrucât persoanele care ocupau acele funcții depășiseră la acel moment perioada standard de 4 ani în funcție și puteau fi rechemați. Teodor Meleșcanu i-a mai precizat lui Liviu Dragnea să-i transmită lui Dimitrescu Gheorghe să întocmească documentația necesară, iar ulterior la nivelul MAE o să se demareze procedura de numire”, mai scrie procurorul DNA.

”De asemenea, Liviu Dragnea cunoştea că societatea de lobby Madison & Company LLC, pretinsese suma de 100.000 dolari pentru organizarea vizitei sale. Practic, acțiunile societății de lobby Madison & Company LLC relativ la organizarea vizitei, acțiuni mijlocite de Dimitrescu Gheorghe au reprezentat un folos pentru Liviu Dragnea, folos urmărit permanent și constant în toată perioada respectivă. În schimbul obținerii acestui folos, așa cum s-a arătat, Liviu Dragnea s-a folosit de influența și autoritatea inerente ce decurg din calitatea de preşedinte al PSD față de Dimitrescu Gheorghe și alte persoane”

”Acțiunile societății de lobby Madison & Company LLC reprezintă în fapt servicii prestate cu titlu oneros în numele PSD și a lui Liviu Dragnea și prin urmare intră sub incidența Legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor politice”, acuză procurorul DNA Jean Uncheșelu.

Un nou transfer de TOP la CFR Cluj. Şefii campioanei României îi îndeplinesc toate dorinţele...
Prodanca a aflat cine e amanta lui Reghe şi o AMENINŢĂ în ultimul hal: 'O...
FOTO. Mihaela Rădulescu, apariție interzisă! O rochie transparentă, prin care s-a văzut prea mult
Alimentul care scade temperatura corporală. 10 mâncăruri pentru caniculă
Andreea Marin ARUNCĂ BOMBA! Vedeta, însărcinată? ‘Vom avea şi un copil!’
Patrick, fiul lui Cristi Borcea, lovitură în imobiliare la malul mării! A investit peste 20...
Informaţia IMPORTANTĂ care NU va mai apărea în BULETINE! E o premieră în România
Energia electrică a atins cel mai mare preţ înregistrat vreodată pe piaţa spot din România
BANCUL ZILEI – Amor nebun cu vecina, din răzbunare!
„Ce e mai rău abia urmează”. Cum va arăta viața pe Terra peste 30 de...
Prodanca a aflat cine e amanta lui Reghe şi o AMENINŢĂ în ultimul hal: 'O...
O RACHETĂ de mari dimensiuni a fost descoperită pe un câmp. Din ea iese ceva...
Alimentul oltenesc după care nemții sunt înnebuniți. Producția ia imediat drumul Germaniei, românii nu apucă...
A pus apă și acid citric în fierul de călcat, timp de 30 de minute....
Fiica lui Michael Jackson, dezvăluire șocantă despre un incident petrecut alături de tatăl ei
Ultima oră: Celebrul om de afaceri S-A SINUCIS... Primele informații
SE SCHIMBĂ harta Europei! Uniunea Europeană SE RUPE în bucăți
A murit Ion Ghițulescu, legendarul jurnalist. Vocea sa era ascultată de milioane de români
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este prima femeie din clubul miliardarilor din ţara noastră. Ea a construit de la...