EXCLUSIV. Informații de ultimă oră în cazul detonării bancomatelor din Otopeni. Ce au surprins camerele de supraveghere + teoriile anchetatorilor despre atacul cu material exploziv (SURSE)

EXCLUSIV. Informații de ultimă oră în cazul detonării bancomatelor din Otopeni. Ce au surprins camerele de supraveghere + teoriile anchetatorilor despre atacul cu material exploziv (SURSE)
Publicat: 09/09/2020, 20:30

Marți dimineață – în jurul orei 05:00  – polițiștii din Otopeni au deschis o anchetă după ce două bancomate de la parterul unei bănci au fost aruncate în aer. La fața locului s-au deplasat, de urgență, efective de pompieri și specialiști din cadrul IGPR, precum și conducerea IPJ ILfov, fiind demarate primele cercetări la fața locului.

Potrivit unui comunicat emis de IPJ Ilfov, au fost luate măsuri pentru delimitarea perimetrului și pentru conservarea locului unde s-a petrecut infracțiunea.

”La data de 8 septembrie, în jurul orei 05:00, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Ilfov a fost sesizat cu privire la faptul că la parterul unui bloc din oraşul Otopeni a avut loc o distrugere. La faţa locului s-au deplasat imediat poliţiştii oraşului Otopeni împreună cu efective de pompieri şi specialişti din cadrul IGPR, precum şi conducerea IPJ Ilfov, pentru efectuarea de activităţi specifice. Au fost luate măsuri pentru delimitarea perimetrului şi conservarea locului faptei”, au anunțat, inițial, reprezentanții IJP Ilfov.

”Au fost preluate imagini de pe patru camere de luat vederi”

GÂNDUL.RO prezintă și alte informații ÎN EXCLUSIVITATE. Surse judiciare ne-au precizat că au fost preluate imagini de pe patru camere de luat vederi instalate în zona respectivă. În urma analizării imaginilor, au putut fi observate trei persoane – cu înălțimea cuprinsă între 1,75 – 1,80 , – care au acționat având chipurile protejate de măști.

Aceleași surse judiciare au transmis că  indivizii au acționat cu pelerine și mănuși, folosind deja celebra metodă ”pizza-slide” (n.red. – introducerea materialului exploziv prin fanta pentru bani a bancomatului), o metodă utilizată de infractori, în ultimii ani, și în alte țări.

Până în momentul de față, spun sursele GÂNDUL.RO, anchetatorii nu au ajuns la concluzia că infractorii ar fi acționat în urma unui pont primit din interiorul băncii, știut fiind că astfel de indivizi urmăresc ”alimentarea cardurilor la jumătatea sau la finele lunii, atunci când sunt efectuate plățile pentru salarii și pensii”.

”Metoda pizza-slide nu a devenit un fenomen în România”

Polițiștii susțin că această metodă de operare – ”pizza-slide” – nu a devenit, încă, un fenomen în România.

Din 2018 și până acum, în țara noastră au avut loc 18 astfel de spargeri, prin comparație cu Grecia, care are peste 100 de asemenea spargeri pe an sau Germania – unde sunt înregistrate între 250 – 300 de astfel de spargeri pe an.

“La nivelul naţional furturile din bancomate prin acest mod de operare explozibil nu este un fenomen. La nivel naţional, de la începutul anului, avem cinci cauze şi a şasea este cea de ieri. În aceste cinci cauze avem autorii, îi avem identificaţi, avem şi un flagrant făcut la o speţă de acest gen, majoritatea lor sunt arestaţi. Deci făcând o comparaţie cu ceea ce se întâmplă în exterior nici măcar nu putem spune că ar putea crea la un moment dat o problemă. Sunt cinci cauze în nouă luni. Şi, în aceste nouă luni, Poliţia a identificat autorii şi i-a arestat. E adevărat, modurile de operare diferă, unele au fost cu exploziv solid, aşa cum s-a întâmplat ieri, unele au fost cu sisteme explozive cu gaz”, afirmă Cristian Gheorghe, comisarul şef din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale.

Mașina furată a unui ofițer SRI, incendiată și abandonată

Totodată, mașina unui angajat SRI a fost găsită incendiată în comuna Gruiu din județul Ilfov, existând și ipoteza conform căreia această mașină a fost folosită în atacul dat la bancomate.

Dispariția mașinii fusese reclamată chiar în dimineața respectivă, după ce hoții aruncaseră în aer bancomatele din Otopeni.

Sursele GÂNDUL.RO transmit că mașina este făcută scrum, însă nu a fost folosit vreun dispozitiv exploziv, neexistând resturi sau deformări ale caroseriei sau motorului.  Concluzia polițiștilor este aceea că hoții au folosit un combustibil lichid pentru a incendia mașina.

”Dispozitivul artizanal folosit nu este unul de tip militar”

Comisarul şef Cristian Gheorghe, din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale, a transmis – în această dimineață – că dispozitivul artizanal folosit de infractori nu a fost unul de tip militar, însă ”a fost făcut bine”.

“Nu este un dispozitiv militar, nu are nicio legătură cu ceva care să facă spectrul Armatei sau a explozibilor militari. Este un dispozitiv artizanal fără doar şi poate, a fost destul de bine confecţionat, e un mod de operare folosit destul de des în afară (…). Se confecţionează o carcasă, nu prea ai cum să-l greşeşti. Dacă e să mă întrebaţi pe mine, dispozitivul a fost făcut bine”, a declarat Cristian Gheorghe.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Șase pași pentru un gazon perfect. Sfaturile unui grădinar
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este, de fapt, relația dintre Mariana Ionescu Căpitănescu și sora sa, Marcela Fota, dincolo...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel...