Google România rămâne cu amenda de la CNCD în cazul ”Catedrala Mântuirii Neamului”. Cristian Jura: ”Google Irlanda ne-a pus la dispoziție datele pentru identificarea persoanei care a modificat tag-ul” | EXCLUSIV

Google România rămâne cu amenda de la CNCD în cazul ”Catedrala Mântuirii Neamului”. Cristian Jura: ”Google Irlanda ne-a pus la dispoziție datele pentru identificarea persoanei care a modificat tag-ul” | EXCLUSIV
Curtea de Apel București a menținut sancționarea Google România în cazul ”Catedrala Mântuirii Neamului”
Publicat: 02/06/2021, 18:44

După ce Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat în legătură cu apariția, pe Google Maps, a denumirii ”Catedrala Prostirii Neamului Românesc”, în loc de Catedrala Mântuirii Neamului, Curtea de Apel București a menținut amenda dată Google România.

GÂNDUL.RO a dezvăluit, ÎN EXCLUSIVITATE, pe 17 iunie 2020, că Google România a fost amendată cu 10.000 de lei (aproximativ 2.000 de euro) printr-o decizie a CNCD (toate detaliile AICI).

Membrii Colegiului CNCD au considerat că este discriminatorie ”fapta Google București de a nu lua nicio măsură și de a nu informa Google Ireland Limited cu privire la schimbarea denumirii Catedralei Mântuirii Neamului în Catedrala Prostirii Neamului pe aplicația Google Maps”, aceasta încălcând ”dreptul la demnitate conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată”.

Dincolo de amenda contravențională, CNCD a obligat Google România să publice un rezumat al hotărârii cu link pe prima pagină a site-ului, varianta în limba română, timp de 10 zile. Se recomandă ca în viitor Google București să informeze acționariatul privind situații similare, să traducă codul de conduită și în limba română, totodată să accesibilizeze sistemul de raportare (inclusiv în limba română)”, s-a menționat în decizia CNCD din luna iunie 2020.

În septembrie 2020, Google Bucharest SRL a contestat hotărârea CNCD la Curtea de Apel București. Soluția instanței în cazul cererii de anulare a deciziei CNCD din 17 iunie 2020 a venit după patru luni de judecată.

”Admite în parte cererea de chemare în judecată. Anulează în parte hotărârea CNCD nr. 517/17.06.2020, anume în limita obligaţiei instituite de publicare a rezumatului hotărârii respective. Menţine în rest hotărârea CNCD nr. 517/17.06.2020”, potrivit deciziei Curții de Apel București.

Hotărârea instanței nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Cristian Jura: ”Am continuat investigația în ceea ce privește Google Irlanda”

Cristian Jura, secretar de stat și membru CNCD, a declarat, pentru GÂNDUL.RO, că decizia Curții de Ale București confirmă că autosesizarea în cazul ”Catedrala Mântuirii Neamului” a fost corectă.

Totodată, Cristian Jura spune că această speță a fost disjunsă, acțiunea CNCD desfășurându-se, practic, pe trei paliere.

”Această decizie este una normală și, practic, confirmă că autosesizarea CNCD în acest caz a fost corectă. Instanța a menținut decizia de a sancționa Google România. Pe de altă parte, noi am disjuns această speță, fiind mai multe părți implicate în acest incident. A fost Google România sau Google Bucharest, Google Ireland Limited, plus persoana care a modificat tag-ul, astfel încât s-a ajuns la o ofensă la adresa credincioșilor. Noi, în direcția Google Bucharest România am încheiat acțiunea, prin decizia pe care am dat-o în luna iunie a anului trecut, și am continuat investigația în ceea ce privește Google Irlanda și, bineînțeles, identificarea persoanei care a modificat tag-ul respectiv”, a precizat Cristian Jura.

”Din păcate, modalitatea de a modifica un tag e foarte simplă”

Cristian Jura spune că, inițial, a existat o oarecare reticență din partea Google Ireland Limited, atunci când au fost solicitate informații amănunțite, însă ulterior, reprezentanții companiei au pus la dispoziția CNCD datele necesare pentru identificarea persoanei care a modificat tag-ul, astfel încât e-mail-ul acestuia și numărul de telefon sunt, acum, la dosarul acestei spețe.

Cristian Jura a adăugat că o astfel de acțiune cu efecte ofensatoare este extrem de ușor de realizat, nefiind nevoie decât de o adresă de Gmail și de un număr de telefon.

”După o anumită reticență a Google Ireland – firească, pe undeva – și după un schimb intens de corespondență, trecând aproape un an  de zile de când m-am autosesizat, reprezentanții companiei ne-au pus la dispoziție datele necesare pentru identificarea persoanei. Noi, oricum, am fost în contact și suntem și acum în contact cu Cert.ro, instituția care se ocupă cu incidente de securitate cibernetică, și probabil că nu o să mai dureze foarte mult și aflăm toate datele de identificare a persoanei respective. Ceea ce pot să vă spun este că, din păcate, modalitatea de modifica un tag e foarte simplă. Practic, o persoană are nevoie de un cont de Gmail și de un număr de telefon. Noi avem și contul de e-mail, avem și numărul de telefon și, cât de curând, procedura de identificare a persoanei va fi realizată. Ulterior, persoana va fi citată și vom încheia această speță deosebit de importantă”, mai spune Cristian Jura, pentru GÂNDUL.

Reacția BOR: ”O periculoasă patologie morală”

După ce Catedrala Mântuirii Neamului a fost transformată în ”Catedrala Prostirii Neamului Românesc” pe Google Maps, Biserica Ortodoxă Română a reacționat vehement, prin vocea purtătorului de cuvânt, Vasile Bănescu.

“Recentul atentat pe Google Maps asupra numelui Catedralei Naționale, ridicată în memoria celor mai buni dintre oamenii acestei țări, eroii ei, este încă o probă a urii unora care, cu sau fără voia lor, ajung să compună câteva nuclee ideologice dur anticreștine / antiortodoxe din România. Aceștia reacționează cu ură pe Facebook doar la citirea cuvintelor: „Biserică”, „Catedrală”, „Ortodoxie”, desființându-le ca și cum ar fi capabili să le înțeleagă cu adevărat”,  spunea atunci Vasile Bănescu.

”Toți acești mici și ridicoli autoimprovizați dumnezei de carton ideologic sunt suicidar animați de principiul distrugerii ordinii morale personale și publice țesute și hrănite de creștinism. Hristofobia unor oameni care ajung să comită gestul de a modifica hoțește pe Google Maps numele unui edificiu, pe care Biserica Ortodoxă cu sprijinul firesc al Statului Român îl ridică în memoria tuturor eroilor din istoria acestei țări creștine, indică o periculoasă patologie morală care face deja foarte mult rău Europei și lumii civilizate de creștinism de-a lungul a două milenii, mai spunea  purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, în iunie 2020.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
EXCLUSIV | El este presupusul amant al Irinei! Cu el l-a 'tradus' pe Dragne
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
FOTO EXCLUSIV. Ea este moștenitoarea „imperiului” pe care îl construiește Răzvan Burleanu! Primele imagini
Corina Creţu: În România, salariul minim ar fi aproximativ 3.500 lei dacă s-ar aplica indicatorul...
ROMÂNII care stau la bloc își încarcă mașinile ELECTRICE în acest mod bizar
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
EXCLUSIV | El este presupusul amant al Irinei! Cu el l-a 'tradus' pe Dragne
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
O firmă din Constanța APROVIZIONEAZĂ BANCA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI cu BRÂNZĂ
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Lovitură uriașă pentru Ungaria! Undă de șoc de la Bruxelles. Ungurii sunt terminați
Paul, un playboy din Galați, i-a spart relația lui Dragnea. Codrin Ștefănescu a confirmat
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...