SUSPICIUNI. Un consilier județean ALDE Prahova, acuzat că a sustras 1,5 milioane € din fonduri europene pentru o fabrică de lumânări

SUSPICIUNI. Un consilier județean ALDE Prahova, acuzat că a sustras 1,5 milioane € din fonduri europene pentru o fabrică de lumânări
Publicat: 05/04/2020, 16:53
Actualizat: 05/04/2020, 17:33

Un consilier judetean din grupul politic ALDE Prahova e acuzat ca s-a folosit de pozitia lui politica pentru a se imbogati nejustificat, fiind suspectat de trafic de influenta, luare de mita si evaziune fiscala, scrie site-ul incisivdeprahova.ro.

Potrivit jurnalistilor de la ”Incisiv de Prahova”, consilierul Toma Pintoiu ar fi reusit, in perioada 2016-2017, sa acceseze fonduri europene in valoare de 1,5 milioane euro (7 milioane ron), bani pe care i-ar fi utilizat in scopuri personale, prin actiuni de evaziune fiscala, spalare de bani, fals in acte contabile si deturnare de fonduri europene.

In fapt, Toma Pintoiu, ajutat de catre Valentin Lazar, conducator de proiect, ar fi infiintat un numar de 11 (unsprezece) societati economico-sociale, S.E.S.-uri, cu diferite obiecte de activitate: fabrica de lumanari, dar si o brutarie, o croitorie si un gater. Ziaristii de la incisivdeprahova.ro noteaza ca fiecare S.E.S a primit 140.000 de euro (630.000 ron) pentru desfasurarea activitatii (inchiriere sediu, achizitii utilaje si materie prima, plata angajatilor, etc). Printre conditiile impuse de catre U.E acestui proiect, se specifica angajarea ca manageri si personal a unor persoane defavorizate care urmau sa beneficieze de salarii, pe o perioada de 18 luni, dupa care, S.E.S-urile trebuiau sa se auto-finanteze.

Dupa accesarea fondurilor europene, Pintoiu Toma a angajat ca directori, in primul rand, membrii ai familiei sale, respectiv pe fiul sau Alin Pintoiu, sora nurorii sale, soacra fiului, varul sau de la Colceag, un sofer de la firma sa SC Ianvi SRL. De asemenea, un S.E.S a fost repartizat prietenului sau Radu Sergiu, trezorier la ALDE Prahova si un alt S.E.S, lui Vasile Ardeleanu, conilier judetean din partea ALDE Prahova.

Astfel, ar fi avut loc, efectiv, sustragerea de sume de bani, care au intrat ilegal in posesia lui Toma Pintoiu. De remarcat este faptul ca fiecare S.E.S a fost obligat sa aloce 75.000 ron pentru publicitate unei firme din Bucuresti, al carui patron era prieten cu Pintoiu, ultimului revenindu-i cca 25.000 ron /S.E.S. Alti 40.000 ron au fost alocati de catre fiecare S.E.S pentru inchirierea de spatii pentru desfasurarea activitatii, majoritatea inchiriind spatii de la firma lui Pintoiu, SC Ianvi SRL din Bucov, avand sediul in fosta locatie a fabricii de vopsele ARPACOM Pleasa, unde Pintoiu T. detine mai multe spatii de productie.

De altfel, Toma Pintoiu mai este acuzat ca in S.E.S-ul pentru instruirea fortei de munca (tinichigii, instalatori, sudori. etc) a introdus la cursuri, in mod fictiv, zeci de persoane, cursanti, in special romi, din zona Valea Calugareasca, Bucov, carora trebuia sa le asigure o masa zilnic, transport si, la finalul cursului, suma de 450 ron/cursant. Masa a fost asigurata fictiv, de catre firma lui Sergiu Radu, fost patron al SC RADCAR SRL (auto-service Bucov), transportul s-a efectuat cu un numar de autovehicule ale lui Pintoiu, inchiriate de la o firma pentru care consilierul judetean a incasat 2500 ron/luna.

Printre instructorii angajati sa predea cursantilor, s-a aflat si fiul sau, Alin Pintoiu, fiind platit cu 6000 ron/luna, comparativ cu ceilalti instructori care primeau 2000-3000 ron/luna, desi semnau statele de plata tot pentru 6000 ron/luna, diferentele de bani intrand in posesia lui Toma Pintoiu. Dupa o perioada de 1 an si 3 luni, in 2017, toate S.E.S-urile au fost inchise, incalcand conditiile impuse de legislatia U.E.

Jurnalistii prahoveni au descoperit ca din banii de la UE, Pintoiu si-ar fi facut o avere impresionanta: o casa de vacanta la Cheia, un imobil in Ploiesti, un conac in Valea Calugareasca, un bloc de garsoniere si un complex alimentar, de asemenea, in Valea Calugareasca, dar si un Mercedes Benz 320 si un BMW X5. Toate imobilele aur fi fost achizitionate pe numele fiului sau, Alin Pintoiu, desi acesta nu poate justifica veniturile necesare achizitionarii lor.