Academia România protestează împotriva demiterii academicianului Nicolae Zamfir, directorul „laserului de la Măgurele”

Redactor:
Maria Stoica
Academia România protestează împotriva demiterii academicianului Nicolae Zamfir, directorul „laserului de la Măgurele”
Academia România protestează împotriva demiterii academicianului Nicolae Zamfir, directorul „laserului de la Măgurele”

Academia Română reacționează la decizia de demitere a academicianului Nicolae Zamfir, din funcția de director general al Institutului Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei“. Aceștia au transmis o scrisoare în semn de protest Ministerului Educației, în care acuză instituția de lipsă de comunicare și de transparența deciziilor.

„Biroul Prezidiului Academiei Române a luat act cu profundă dezamăgire de decizia Ministrului Educației și Cercetării, doamna Monica Cristina Anisie, de revocare nejustificată a colegului nostru, acad. Nicolae-Victor Zamfir, din funcția de Director General al Institutului Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei“ (IFIN-HH). Cariera ştiinţifică, prestigiul și rezultatele academicianului Zamfir în conducerea IFIN-HH și a Proiectului ELI-NP sunt de notorietate la nivel naţional și internațional. În virtutea colaborării dintre Academia Română și Ministerul Educației și Cercetării, ne-am fi așteptat la un dialog,înainte de luarea unei asemenea grave decizii. Academia Română a dezavuat deja, prin punct de vedere făcut public în data de 21 mai 2020, acțiunile concertate de discreditare a României, a Centrului ELI-NP, și a atras atenția, la acel moment, asupra evidenței existenței unor interese obscure, al căror scop se situează în afara intereselor cercetării științifice românești și ale României (https://acad.ro/mediaAR/pctVedereAR/2020/d0521-Punct-de-vedereELI-NP.pdf). Membrii Academiei Române consideră că proiectul ELI-NP este reprezentativ pentru plasarea României pe harta țărilor puternice în domeniul cercetării științifice și dezvoltării tehnologice. Actul şi maniera demiterii de către Ministrul Educației și Cercetării a Directorului General al Institutului care implementează Proiectul ELI-NP sunt de neînţeles. În plus, ele au conotații mai largi, reprezentând o amenințare reală de blocare a evoluției clar ascendente a cercetării științifice românești la nivel mondial”, arată în scrisoare Academiei România.

”Pericol pentru finalizarea proiectului”

„Proiectul ELI-NP înseamnă investiții în tehnologii de vârf, unice în lume şi deja puse în funcțiune, înseamnă atragerea de specialiști de cea mai înaltă calificare din întreaga lume, valorificarea inteligenţei româneşti la cel mai înalt nivel și, nu în ultimul rând, readucerea în România a tinerilor plecați tocmai din cauza lipsei infrastructurii performante de cercetare. Demiterea conducerii Institutului în momentul când ELI-NP începe să fie operațional pune în pericol finalizarea proiectului, având grave consecinţe financiare și afectând imaginea României. În aceeași măsură, gestul nejustificat al acestei demiteri ilustrează, din păcate, incapacitatea factorilor decizionali de a acționa coerent și predictibil și de a arăta lumii că România are potențialul și capacitatea de a fi partener cu drepturi egale în cel puțin un domeniu de referință la nivel mondial: cercetarea științifică.Biroul Prezidiului Academiei Române consideră că este de datoria celuimai înalt for de ştiinţă şi cultură al ţării să dezaprobe public astfel de practici și să atragă atenția asupra pericolului ca o administrație neconsolidată în plan strategic să contribuie la distrugerea domeniului deschis de ELI-NP. Academia Română trage un semnal de alarmă către Guvernul României, cerându-i să se implice în stoparea unor astfel de acțiuni contrare intereselor țării noastre”, se mai arată în scrisoarea Academiei Române.

Demis de Ministrul Educației

Nicolae Zamfir, directorul celui mai mare proiect de cercetare din România – laserul de la Măgurele (ELI-NP), a fost revocat din funcție.Decizia de revocare a lui Nicolae Zamfir de la conducerea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), care implementează proiectul laserului de la Măgurele, a fost luată de ministrul Educației, Monica Anisie. Aceasta a emis un ordin prin care revocă un alt ordin dat tot în timpul mandatului său și prin care era de acord cu prelungirea mandatului deținut de Nicolae Zamfir, scria sâmbătă Edupedu.

În locul academicianului Zamfir a fost numit Nicolae Mărginean, unul dintre principalii opozanții ai lui Nicolae Zamfir.

GÂNDUL.RO a vorbit cu Dragoș Șeuleanu, director executiv al MHTC – Măgurele High Tech Cluster, care ne-a precizat că, academicianul Zamfir a primit vineri un telefon de la Ministrul Educației prin care era informat că deja i s-a semnat ordinul de demitere.

„Ministrul nu i-a transmis niciodată vreun avertisment”

Doamna ministru l-a contactat telefonic în cursul zilei de vineri pe domnul academician și l-a anunțat că deja i-a semnat ordinul de demitere. Ceea ce este surprinzător este că doamna Anisie nu l-a avetizat niciodată în legătură cu vreo greșeală. Potrivit codului muncii, sancționarea se face treptat. În preambulul hotărârii nu scrie motivul pentru care a fost demis. La ora 14:02 a primit ordinul care intra în vigoare de la ora 14, spune Dragoș Șeuleanu pentru GÂNDUL.RO.

Loredana Groza, BEATA MANGĂ la ieșirea din club. S-a luat la trântă cu băutura și...
FOTO. Loredana Groza, dezbrăcată total în aşternuturi! Şi-a lăsat sânii la vedere şi fanii au...
Au găsit un tanc îngropat în pădure. Au săpat iar când l-au deschis au rămas...
Decizia PROTV: Florin Calinescu e OUT! Ce se intampla la Romanii au talent
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Câți bani plătește Nicușor Dan pe chirie. Unde locuiește primarul Capitalei
Care este legătură între rechini şi vaccinul împotriva coronavirusului
Un bărbat l-a împușcat în cap pe amantul soției, apoi a forțat-o să îl decapiteze...
Loredana Groza, BEATA MANGĂ la ieșirea din club. S-a luat la trântă cu băutura și...
Au găsit un tanc îngropat în pădure. Au săpat iar când l-au deschis au rămas...
REGINA fără pic de RUȘINE care a SCANDALIZAT o țară întreagă la numai 27 de...
Pandele a rupt tăcerea! Calvarul prin care a trecut soția lui în ultimele luni. Nimeni...
Sărbătoare mare mâine, 30 septembrie! Toți creștinii în prăznuiesc pe marele mucenic
În sfârșit! Dincă a recunoscut astăzi ce i-a făcut, de fapt, Alexandrei Măceșanu
Secretul unei relații durabile. 7 metode științifice pentru o căsătorie fericită
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Povestea „ultimului dictator din Europa”. Şi cine sunt „minigarhii” care îl ajută să facă miliarde...
Inchide