Detalii despre scandalul de la Măgurele, după demiterea academicianului Nicolae Zamfir de la cârma institutului: „Monica Anisie nu l-a avertizat niciodată că a greșit cu ceva” (EXCLUSIV)

Detalii despre scandalul de la Măgurele, după demiterea academicianului Nicolae Zamfir de la cârma institutului: „Monica Anisie nu l-a avertizat niciodată că a greșit cu ceva” (EXCLUSIV)
Povestea superlaserului de la Măgurele, cel mai puternic din lume. Academicianul Nicolae Zamfir: „În cercetarea din România cea mai mare problemă e finanțarea”. Foto: ELI NP Facebook
Publicat: 16/08/2020, 15:02
Actualizat: 06/04/2021, 17:00

Nicolae Zamfir, directorul celui mai mare proiect de cercetare din România – laserul de la Măgurele (ELI-NP), a fost revocat din funcție.Decizia de revocare a lui Nicolae Zamfir de la conducerea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), care implementează proiectul laserului de la Măgurele, a fost luată de ministrul Educației, Monica Anisie. Aceasta a emis un ordin prin care revocă un alt ordin dat tot în timpul mandatului său și prin care era de acord cu prelungirea mandatului deținut de Nicolae Zamfir, scria sâmbătă Edupedu.

În locul academicianului Zamfir a fost numit Nicolae Mărginean, unul dintre principalii opozanții ai lui Nicolae Zamfir.

GÂNDUL.RO a vorbit cu Dragoș Șeuleanu, director executiv al MHTC – Măgurele High Tech Cluster, care ne-a precizat că, academicianul Zamfir a primit vineri un telefon de la Ministrul Educației prin care era informat că deja i s-a semnat ordinul de demitere.

„Ministrul nu i-a transmis niciodată vreun avertisment”

Doamna ministru l-a contactat telefonic în cursul zilei de vineri pe domnul academician și l-a anunțat că deja i-a semnat ordinul de demitere. Ceea ce este surprinzător este că doamna Anisie nu l-a avetizat niciodată în legătură cu vreo greșeală. Potrivit codului muncii, sancționarea se face treptat. În preambulul hotărârii nu scrie motivul pentru care a fost demis. La ora 14:02 a primit ordinul care intra în vigoare de la ora 14, spune Dragoș Șeuleanu pentru GÂNDUL.RO.

În același timp, directorul executiv al MHTC punctează că demiterea a apărut după mișcarea internă „a unor colegi din institut, un număr destul de mic față de numărul total”.

„Domnul academician a câștigat postul de director general la institut prin concurs. Acest om avea nevoie de puțin respect. S-a întors în România, țara lui, pentru că așa și-a dorit. Academicianul Horia Hulubei a murit la aproape 80 ani, nici comuniștii nu l-au demis așa”, mai spune Dragos Șeuleanu.

Nicolae Zamfir a fost directorul Institutului de Fizică Nucleară “Horia Hulubei” încă din 2004, an în care a revenit în țară de la Yale University, SUA, unde a fost profesor și cercetător în cadrul Wright Nuclear Structure Laboratory din 1997 până 2004. Institutul de Fizică Nucleară este instituția care implementează în România proiectul laserului de la Măgurele (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics ELI-NP), Zamfir fiind directorul proiectului încă de la lansarea acestuia.

Povestea superlaserului de la Măgurele

În urmă cu un an, mai exact în luna martie a anului 2019, laserul de la Măgurele, proiect finanțat din fonduri structurale cu aproximativ 311 milioane de euro, atingea puterea de 10 PetaWatts, cea mai mare din lume. Proiectul a fost realizat în strânsă colaborare cu profesorul francez Gérard Mourou, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 2018.

În luna iulie, GÂNDUL.RO a discutat cu academicianul Victor Nicolae Zamfir, director general al Institutului Național de Fizică Nucleară „Horia Hulubei” și al centrului ELI-NP .

Povestea laserului de la Măgurele a început în 2006, când cercetătorul francez, Gérard Mourou, proaspăt întors în Franța din SUA, și care făcuse în 1985 o descoperire privind construcția laserelor de mare putere, reușea să coaguleze cercetătorii și inginerii din domeniu laserelor și să facă o propunere la Comisia Europeană de construcție a unuia dintre cele mai puternice lasere din întreaga lume. În acea perioadă, în Europa s-a elaborat o foaie de parcurs, pentru megaproiectele din Europa. Mega înseamnând de la sute de milioane în sus. În total au fost 36 de mari proiecte în toate domeniile științei, iar fizica și ingineria, au primit cele mai multe proiecte, fiind domeniile cele mai mature care au ajuns la nivelul să construiască mari centre. Așa că unul dintre aceste proiecte a fost ELI(The Extreme Light Infrastructure), conceput pe ideea de a construi lasere de mare putere în Europa, povestea academicianul Zamfir pentru GÂNDUL.RO.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Cât costă o manichiură și un tuns simplu înainte de Paște! Prețurile au explodat, în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Ungurii umilesc România. Pregătesc marea lovitură: Putem scrie istorie
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Andreea Bălan și-a aniversat ziua de nume la spital: ”Ce să zic, la mulți ani!”
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu