ALEGERI SUA 2020. Agenda ambițioasă a președintelui ales. Cum ar putea arăta primele 100 de zile ale democratului Joe Biden?

ALEGERI SUA 2020. Agenda ambițioasă a președintelui ales. Cum ar putea arăta primele 100 de zile ale democratului Joe Biden?
Portret oficial al vicepreședintelui Joe Biden în biroul său West Wing de la Casa Albă, 10 ianuarie 2013. (Fotografie oficială a Casei Albe de David Lienemann)
Publicat: 08/11/2020, 16:37
Actualizat: 08/11/2020, 16:38

Joe Biden a stabilit o agendă ambițioasă pentru ceea ce și-ar dori să facă după ce va depune  jurământul ca al 46-lea președinte al Statelor Unite în ianuarie. Vestea bună pentru președintele ales Joe Biden este că l-a învins pe Donald Trump. Vestea mai putin bună este că trebuie să prezideze o națiune polarizată, fără controlul Senatului  și criza economică și de sănătate publică continuă provocată de coronavirus. Când și-a anunțat în mod oficial intrarea în cursa prezidențială din 2020, Joe Biden a declarat că susține două lucruri -lucrătorii care „au construit această țară” și valori care pot acoperi diviziunile 

De la lupta împotriva coronavirusului la reîntregirea Acordului climatic de la Paris și reforma imigrației, o președinție Biden ar schimba cursul pe mai multe fronturi. Obiectivul său este să creeze noi oportunități economice pentru lucrători, să restabilească protecția mediului și drepturile la sănătate, precum și alianțe internaționale.

În prezent, pare sigur că democrații vor controla Camera Reprezentanților, dar vor trebui așteptate rezultate alegerilor speciale din Georgia pentru a ști cine controlează Senatul. O majoritate republicană ar bloca multe dintre propunerile lui Biden.

Fiecare candidat în campania prezidențială din SUA își exprimă obiectivele pentru primele 100 de zile în funcție.

Cum ar putea arăta primele 100 de zile ale președinției Biden

  • Un program național de testare și urmărire a contactilor

Abordarea lui Biden în ceea ce privește combaterea coronavirusului, cea mai imediată și evidentă provocare cu care se confruntă țara, este de a oferi teste gratuite pentru toți și de a angaja 100.000 de persoane pentru a stabili un program național de urmărire a contactelor.

El spune că vrea să înființeze cel puțin 10 centre de testare în fiecare stat, să solicite agențiilor federale să implementeze resurse și să ofere îndrumări naționale mai ferme prin intermediul experților federali. El spune că toți guvernanții ar trebui să mandateze purtarea măștilor.

Biden spune că va pune imediat în aplicare o strategie națională pentru a „depăși” virusul și a pune capăt crizei pandemiei, potrivit The Economic Times.

Asta înseamnă un mandat de a purta masca la nivel național și un plan care permite testarea Covid-19 gratuită și pe scară largă, creșterea producției de echipamente medicale din SUA și transformarea oricărui vaccin viitor „gratuit pentru toată lumea, indiferent dacă o persoană este asigurată medical”.

Crriticii  vor vedea acest lucru ca pe o supraaccesiune, dar se află în linie cu opinia generală a lui Biden și a democraților cu privire la rolul pe care ar trebui să-l joace guvernul.

După ce l-a acuzat pe Trump că și-a subminat proprii experți în sănătate, Biden s-a angajat să-l mențină la bord pe respectatul membru al grupului de lucru pentru coronavirus de la Casa Albă, Anthony Fauci.

El a mai spus că dorește să  anuleze procesul de retragere a Statelor Unite din Organizația Mondială a Sănătății, pe care Trump a inițiat-o în iulie.

  • Salariul minim și investiții în energie verde

Democratul  va cere Senatului să convină asupra unui pachet imens de ajutor pentru coronavirus pentru a sprijini familiile aflate în dificultate din punct de vedere financiar.

În iulie, Biden și-a dezvăluit strategia „Construiește mai bine”, un plan de 700 de miliarde de dolari pentru a crea milioane de locuri de muncă. Finanțarea ar urma să vină prin majorări de impozite pentru cei mai bogați americani și pentru marile corporații.

Printre propuneri se numără o plată suplimentară de 200 de dolari pe lună a asigurărilor sociale, care anulează reducerile de impozite din epoca Trump și 10.000 de dolari pentru anularea  împrumuturilor studențești pentru împrumuturile federale.

Biden a cerut multă vreme o acțiune cuprinzătoare pentru combaterea schimbărilor climatice în Statele Unite, afectată de un număr tot mai mare de uragane și incendii în ultimii ani.

„Primul lucru pe care îl voi face, voi reveni la acordul de la Paris”, a promis Biden în timpul dezbaterii sale de debut împotriva lui Trump.

Biden spune că va convoca, de asemenea, un summit climatic al celor mai importanți poluatori din lume pentru a-i „convinge” să facă angajamente mai ambițioase de reducere a emisiilor de carbon.

Potrivit Politico, reglementările și succesele legislative ale lui Trump, corelate cu o justiție federală conservatoare numită de republican, au creat un mediu care ar putea împiedica cu ușurință visele unei agende progresiste radicale sub o președinție Biden.

Cu un Senat strâns, Biden nu poate doar să pătrundă prin legislația privind creșterea impozitelor, represiunile companiilor de tehnologie sau opțiunile Obamacare.

  • Reforma justiției penale, subvenții pentru comunitățile minoritare

Biden a promis că va numi rapid o comisie națională bipartisană care ar avea 180 de zile pentru a studia sistemul judiciar.

Biden s-a îndepărtat mult de poziția sa, mult criticată, „dură împotriva criminalității” din anii ’90. Joe Biden a propus acum politici de reducere a încarcerării, de combatere a disparităților rasiale, de gen și de venituri în sistemul de justiție și de reabilitare a prizonierilor eliberați. El va crea acum un program de granturi de 20 de miliarde de dolari pentru a stimula statele să investească în eforturi de reducere a încarcerării, să elimine pedepsele minime obligatorii, să dezincrimineze marijuana și să elimine condamnările anterioare de canabis și să pună capăt pedepsei cu moartea.

El a spus că „nu este un fan” al extinderii Curții Supreme a SUA dincolo de actualii săi membri.

Dar alți democrați și-au exprimat o preferință clară pentru acțiune, după ce a fost confirmat al treilea candidat al lui Trump, Amy Coney Barrett, fiind astfel creată o majoritate conservatoare de 6-3.

  • Acordul global privind clima

Acordul climatic de la Paris.  din care Donald Trump s-a retras, a angajat SUA să reducă gazele cu efect de seră până la 28% până în 2025, pe baza nivelurilor din 2005.

Deși nu acceptă Green New Deal – un pachet climatic și de locuri de muncă propus de aripa stângă a partidului său – el propune o investiție federală de 1,7 miliarde de dolari în cercetarea tehnologiilor ecologice, dintre care unele se suprapun cu finanțarea din planul său de economie, să fie cheltuit în următorii 10 ani și dorește ca SUA să atingă emisiile nete zero până în 2050 – un angajament care a fost luat de peste 60 de alte țări anul trecut. China și India, ceilalți doi mari emițători de carbon, nu au aderat încă la angajament. Investițiile se potrivesc cu planul său economic de a crea locuri de muncă în fabricarea produselor de „energie verde”.

  • Reforma imigrației

În primele sale 100 de zile de mandat, Biden promite să inverseze politicile lui Trump care separă părinții de copiii lor de la granița SUA-Mexic, anulează limitele numărului de cereri de azil și încetează interdicțiile de călătorie din mai multe țări majoritar musulmane. El promite, de asemenea, să protejeze „Visătorii” – oameni aduși ilegal în SUA cărora li s-a permis să rămână sub o politică din epoca Obama -, precum și să se asigure că sunt eligibili pentru ajutorul federal pentru studenți.

„În termen de 100 de zile, voi trimite Congresului Statelor Unite o cale către cetățenie pentru peste 11 milioane de persoane, fără acte”, a spus Biden în dezbaterea sa finală cu Trump, pe 22 octombrie.

  • Politica externă

Potrivit BBC, Biden a spus că, în calitate de președinte, se va concentra mai întâi pe problemele naționale. Acestea fiind spuse, sunt puține lucruri care să sugereze că valorile lui Biden privind politica externă s-au îndepărtat de multilateralism și de angajament pe scena mondială, în opoziție cu cea a lui Trump, fără îndoială, izolaționist. De asemenea, el a promis că va repara relațiile cu aliații SUA, în special cu alianța NATO, pe care Trump a amenințat-o în repetate rânduri că va submina cu reduceri de finanțare.

Fostul vicepreședinte a declarat că, China ar trebui trasă la răspundere pentru practicile comerciale și mediul neloial, dar în locul tarifelor unilaterale, el a propus o coaliție internațională cu alte democrații pe care China „nu își poate permite să le ignore”, deși a fost vag despre ce înseamnă asta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”