Arsurile solare fac ravagii în organism! Un dermatolog explică ce se întâmplă atunci când ne expunem prea mult la soare

Arsurile solare fac ravagii în organism! Un dermatolog explică ce se întâmplă atunci când ne expunem prea mult la soare
Arsurile solare fac ravagii în organism! Un dermatolog explică ce se întâmplă atunci când ne expunem prea mult la soare / Sursă FOTO: Pixabay
Publicat: 06/08/2020, 11:46
Actualizat: 06/08/2020, 11:50

Dermatologul Olga Simionescu explică ce se întâmplă în organismul uman atunci când este expus prea mult la soare, precum și efectele de lungă durată resimțite de acesta. De asemenea, aceasta dezvăluie și modul în care ne putem expune la soare într-un mod sigur, fără să ne expunem organismele unor riscuri care pot fi evitate. 

Specialistul explică ce legătură există în expunerea la soare și riduri, precum și modul în care arsurile solare afectează anumite celule din piele, potrivit Antena3.

„E important să nu ne ardem la soare pentru că s-a dovedit foarte clar o relaţie cu cancerul cutanat în viitor, mai ales la vârste tinere, dar se pare că la orice vârstă. Trebuie să ne cunoaştem tipul de piele. Există şase tipuri de piele şi primele două sunt melano compromise şi practic nu există melanină suficientă, adică nu există pigmentul care să acţioneze ca un cromofor şi care să ne apere de potenţialul rău pe care îl face radiaţia ultravioletă de tip B şi de tip A. În primul rând, blonzii nu pot sta la soare pentru că se ard, dar restul de la tipul trei care caracterizează ţara noastră, o pigmentare constituţională moderată, da, lumea poate sta la soare, însă cu tegumentul pregătit”, explică dermatologul.

Cum ne putem expune la soare într-un mod sigur

„Începem o expunere graduală şi evităm orele, între 11 şi 16, ore în care fluxul şi intensitatea radiaţiilor UVB sunt cele mai mari. Soarele este o sursă mixtă de radiaţii, dar nu are numai B şi A, doar că la nivelul pielii ajung doar B şi A. B se cheamă radiaţie ritematogenă, are o lungime de undă mai mică decât A şi ajunge doar în partea superficială a pielii, la nivel de epiderm. A este radiaţia lungă şi intră mai profund în derm. În derm întâlnim colagen şi elastină. Dacă se rupe colagenul şi elastina îmbătrâneşte pielea”, mai explică Olga Simionescu.

Ce se întâmplă atunci când ne expunem prea mult la soare

„Când ne ardem, practic există nişte mecanisme uimitoare. La început există un proces prin care celulele sunt geniale. Aceste celule numite keratinocite se sinucid (…) Acest proces de sinucidere este o protecţie a pielii. Acest proces este depăşit, pentru că agresiunea continuă şi pielea este extrem de albă, apoi apare moartea adevărată prin necroză, deci celulele mor (…) Nu orice om care va sta la soare va face cancer. Cancerul apare în bază puternică genetică”,  mai precizează specialistul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase