Gândul
  • Publicat:
  • Actualizat:
Diverse

Bulgarii anchetează toate privatizările făcute în ţara lor, după 1989. „Statul a fost jefuit în mod barbar”

Bulgarii anchetează toate privatizările făcute în ţara lor, după 1989. „Statul a fost jefuit în mod barbar”

Noul procuror general al Bulgariei, Ivan Gheşev, a ordonat verificarea întregului proces de privatizare care a urmat căderii comunismului, în 1989.

Biroul procurorului general a precizat, miercuri,  că acesta a încredinţat ancheta Agenţiei Naţionale de Securitate (DANS).

Decizia de acum a lui Ivan Gheşev a fost salutată atât de guvernul conservator de la Sofia, cât şi de Partidul Socialist şi Partidul DPS al etnicilor turci, aflate în opoziţie.

„Continuăm să punem întrebări despre faptul că statul a fost jefuit în mod barbar”, a declarat Krasimir Velcev, vicepreşedintele partidului de guvernământ GERB.

Noul procuror general şi-a preluat funcţia în decembrie 2019, iar decizia sa vine după mai multe percheziţii şi alte operaţiuni împotriva unui magnat al jocurilor de noroc, a unor vameşi şi a altor suspecţi.

Bulgarii anchetează toate privatizările făcute în ţara lor, după 1989

După 1989, activele statului bulgar au fost estimate la aproximativ 40 de miliarde de dolari, iar procesul de privatizare a fost mereu asociat cu corupţia, din cauza suspiciunilor privind mai multe nereguli, relatează Agerpres.

Agenţia bulgară pentru privatizare a înregistrat până la sfârşitul lui 2018 venituri de 18,7 miliarde de leva (circa 10,4 miliarde de dolari), consemnează publicaţia 24 Ceasa.

În momentul respectiv, fuseseră privatizate 66% din proprietăţile de stat, iar noii proprietari mai datorau peste 1 miliard de leva (cursul monedei bulgare fiind fix faţă de moneda unică europeană, 1 euro = 1,95583 leva – n.r.).

Au fost încheiate 174 de contracte de privatizare cu investitori din Austria, Belgia, Germania, Grecia, Rusia, Spania şi alte ţări.

 

 

 

Inchide