Ce boală gravă pot indica micționările frecvente, mai ales noaptea?

Ce boală gravă pot indica micționările frecvente, mai ales noaptea?
Publicat: 22/06/2023, 12:38
Actualizat: 22/06/2023, 12:39

Micționările frecvente, în cantități mici, mai ales în timpul nopții, scăderea jetului urinar durerea la urinare sau la ejaculare, prezența sângelui în urină sau în spermă sunt câteva dintre manifestările clinice care pot indica o afecțiune gravă, cum este cancerul de prostată.

O astfel de afecțiune este mai des întâlnită la bărbații cu vârstă de peste 65 de ani, prostata, glandă ce face parte din sistemul reproducător masculin, crescând în dimensiuni odată cu înaintarea în vârstă și generând diferite neplăceri. De altfel, cancerul de prostată este unul dintre cele mai frecvente cancere diagnosticate în rândul bărbaților din România.

Având o evoluție lentă, acest tip de cancer nu dă simptome de la început. În momentul în care acestea apar, boala este deja într-un stadiu avansat. Nediagnosticat și netratat corespunzător, cancerul de prostată poate avea consecințe dintre cele mai neplăcute. De aceea, controalele la medicul urolog după vârsta de 50 de ani sunt recomandate să fie făcute în mod periodic.

Consultul urologic are un rol important și în stabilirea diagnosticului de certitudine, cancerul de prostată având simptome care se întâlnesc și în alte afecțiuni, cum ar fi, de exemplu, adenomul de prostată, prostatita sau infecția urinară.

Pentru diagnosticul diferențial, medicul va recomanda efectuarea unor analize de urină (pentru a exclude o eventuală infecție urinară), analize de sânge (pentru identificarea antigenului specific prostatei – PSA), precum și examinarea prostatei, prin tușeu rectal sau biopsie. Realizarea unei ecografii a aparatului urinar este, de asemenea, recomandată în stabilirea diagnosticului. În cazul unei valori PSA modificată, care poate indica inclusiv o inflamație sau un adenom de prostată voluminos, nu neapărat cancer, este indicată examinarea prin rezonanță magnetică RMN. Cea mai exactă investigație existentă în prezent pentru depistarea cancerului de prostată este rezonanța magnetică multiparametrică, o metodă neinvazivă, neiradiantă, care oferă medicului informații esențiale despre o eventuală tumoră și care poate fi utilizată cu succes inclusiv în ghidarea biopsiei.

Tratamentul cancerului de prostată este unul multimodal și necesită o abordare multidisciplinară. Planul terapeutic este stabilit personalizat, în comisia multidisciplinară oncologică (Tumor Board), ținându-se cont de particularitățile fiecărui pacient în parte, precum și de cele mai recente ghiduri și protocoale. Astfel, tratamentul acestei afecțiuni poate include intervenția chirurgicală prin prostatectomie – îndepărtarea prostatei pe cale chirurgicală, radioterapie, chimioterapie sau tratament hormonal.

La SANADOR, pacienții au acces la consulturi de specialitate și investigații specifice, realizate cu echipamente de ultimă generație, pentru diagnosticarea precoce a cancerului de prostată, dar și a altor afecțiuni ale acestei glande, examinările RMN fiind realizate cu aparatură cu putere 3 Tesla. Pentru realizarea biopsiilor de prostată foarte precise, SANADOR este dotat cu cel mai avansat ecograf pentru urologie, BK3000, special conceput în acest sens. În situațiile în care este indicat tratamentul chirurgical, intervențiile sunt la realizate la Spitalul Clinic SANADOR de medici de prestigiu, cu stagii de pregătire în centre de referință internaționale și cu o vastă experiență, în condiții de maximă siguranță, atât clasic, prin chirurgie deschisă, cât și minim invaziv – laparoscopic sau robotic (cu ajutorul robotului da Vinci Xi, cel mai avansat sistem robotic chirurgical existent în prezent în lume), cu multiple avantaje pentru pacienți: incizii de mici dimensiuni, spitalizare redusă, risc de complicații mic, recuperare rapidă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Ce pește e indicat în ziua de Florii. Recomandare pentru cei care au postit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?