Ce se întâmplă cu mașina ta când o lași în SERVICE. La ce trebuie să fii foarte atent, ca să nu ai surprize

Ce se întâmplă cu mașina ta când o lași în SERVICE. La ce trebuie să fii foarte atent, ca să nu ai surprize
Publicat: 04/10/2023, 19:30

Românul are încredere, în general, în preot, medic și …mecanicul auto, dacă acesta din urmă există și este unul serios.

Fiecare proprietar de mașină vrea să primească servicii de calitate la un preț corect, iar acest lucru ar trebui să fie garantat într-un atelier auto de încredere.

Cu toate acestea, există mecanici și service-uri care încearcă să profite de clienții lor prin diverse metode de escrocherie.

Într-un service auto există numeroase modalități prin care poți fi furat. De la prețuri nerealiste la reparații inutile, poți fi sigur că nu vei cădea în plasa unor adevărați escroci. În cele ce urmează, enumerăm opt ponturi pentru cei care vor să se asigure că nu vor fi păcăliți atunci când duc mașina la „medicul mecanic”.

Piesele de schimb sunt înlocuite cu unele de calitate îndoielnică

Mulți „meșteri” pot înlocui piesele de schimb cu unele de calitate inferioară sau chiar cu piese uzate, dacă nu ești atent. De exemplu, pentru a economisi bani, un mecanic poate înlocui o piesă uzată cu o altă piesă la fel de veche ce provine de la o mașină în dezmembrare. Pentru a evita această problemă, cere să vezi piesele de schimb înainte de a fi înlocuite și cere aprobarea ta înainte de a fi realizate reparări.

Prețuri înșelătoare

Uneori, mecanicii pot oferi prețuri nerealiste pentru a atrage clienți și a-i păcăli. Una dintre cele mai bune modalități de a evita aceasta este de a cerceta mai multe ateliere auto și de a compara prețurile.

Nu schimbă, de fapt, consumabilele

Consumabilele, cum ar fi filtrele de aer și de ulei, sunt esențiale în cadrul operațiunilor de revizie și determină un număr mare de clienți să apeleze la serviciile unui atelier auto.

Din nefericire, aici se înregistrează cele mai multe „țepe”, deoarece angajații nu înlocuiesc consumabilele, deși pe fișă scrie că au fost schimbate…

Acest lucru poate determina pagube de sute, poate chiar mii de lei, când un filtru vechi și „curățat” este montat în locul unuia nou, din cutie. Pentru a evita asemenea escrocherii, este recomandat să marchezi consumabilele cu un marker discret, pentru a verifica apoi dacă au fost sau nu schimbate.

De asemenea, poți solicita să primești și piesele vechi, pentru a te asigura că aceste consumabile au fost, într-adevăr, înlocuite, așa cum ai plătit.

Cote de muncă „SF”

Mai există și acei mecanici care „umflă” cota de muncă pentru a face mai mulți bani. De exemplu, un mecanic poate declara că înlocuirea unei conducte de frână a necesitat 3 ore de muncă, în timp ce operațiunea ar fi durat numai 1 oră. Poți evita situația prin solicitarea unui raport detaliat cu privire la timpul necesar pentru efectuarea fiecărei reparații.

Servicii fără rost

Mecanicii pot recomanda uneori servicii inutile sau care nu sunt necesare pentru a-și umfla profiturile. Un mecanic poate spune că trebuie înlocuită o piesă care nu prezintă defecțiuni, doar pentru a justifica factura. Pentru a evita asemenea lucruri, insistă să primești un raport scris cu privire la toate reparațiile necesare.

Nu schimbă, de fapt, uleiul

Dacă crezi că aducerea lichidului de schimb pentru uleiul mașinii tale este suficient pentru a te asigura că acesta a fost înlocuit cu un ulei nou nouț, ar trebui să fii cu ochii în patru. Mulți mecanici nu schimbă în totalitate uleiul uzat, ci doar o parte din acesta, iar restul îl completează cu uleiul tău nou.

La final, o parte din uleiul pe care l-ai adus îți va fi folosit, iar restul va rămâne la mecanic. Dacă vrei să te asiguri că operațiunile de service sunt efectuate corect și transparent, atunci ar trebui să alegi un atelier auto care îți oferă posibilitatea să observi fiecare etapă a operațiunii, prin intermediul unui geam transparent. Această metodă este eficientă și poate fi aplicată la orice tip de operațiune de service.

Te încarcă cu taxe

Încărcarea cu taxe este o practică des întâlnită la service-urile rău „famate”. O mașină poate fi ținută mai mult decât este necesar, pentru a fi taxată la un tarif mai mare sau serviciile pot fi facturate la un preț mai mare decât cel practicat. E important să întrebi înainte de a depune mașina la service care este tariful pentru diverse servicii, pentru a nu te trezi cu o surpriză.

Utilizarea de piese contrafăcute

În unele cazuri, mecanicii pot folosi piese contrafăcute, care sunt mult mai ieftine decât piesele originale și care pot fi de calitate inferioară. Aceasta poate fi evitată prin verificarea autenticității fiecărei piese înainte de a fi instalată, scrie realitatea.net.

Sursa foto: Flickr Silviu Bănilă / Shutterstock

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?