Ce urmează după DEMISIA directorului SRI. El este generalul care va asigura interimatul după anunțul lui Hellvig

Ce urmează după DEMISIA directorului SRI. El este generalul care va asigura interimatul după anunțul lui Hellvig
FOTO - caracter ilustrativ
Publicat: 03/07/2023, 13:34
Actualizat: 03/07/2023, 14:13

După demisia lui Eduard Hellvig din funcția de director al SRI, funcția sa va fi ocupată interimar, conform legii, de prim-adjunctul instituției, generalul Răzvan Ionescu. Legea de înființare a Serviciului Român de Informații spune că „directorul Serviciului Român de Informaţii are un prim-adjunct, care este şi înlocuitorul legal al acestuia”.

Cum este caracterizat generalul Răzvan Ionescu pe site-ul SRI

Potrivit informațiilor postate pe site-ul SRI, generalul Răzvan Ionescu are 47 de ani și o experiență de peste două decenii în munca operativă a Serviciului. De profesie este fizician, absolvent al Facultății de Fizică din cadrul Universității București.

  • A urmat cursurile postuniversitare cu specializarea Geopolitică și Geostrategie din cadrul Academiei de Studii Economice, a absolvit masterul NATO Senior Executive din cadrul SNSPA, a absolvit cursurile seminarului Combaterea Armelor de Distrugere în Masă și Terorismului din cadrul Centrului European pentru Studii de Securitate George C. Marshall din Germania.
  • De-a lungul carierei în SRI, Răzvan Ionescu a ocupat mai multe funcții, atât în cadrul unităților centrale, cât și teritoriale, unde a avut succese operaționale de anvergură, în parteneriat cu servicii de intelligence din spațiul euroatlantic, pe problematici privind criminalitatea organizată transfrontalieră, respectarea regimurilor internaționale privind proliferarea sistemelor de armament, fluxuri financiare internaționale, migrație și terorism.
  • A fost încadrat în SRI cu gradul de locotenent și a absolvit ca șef de promoție cursurile de inițiere. A fost avansat la gradul de general-maior la 1 decembrie 2017. Anterior numirii în funcția de prim-adjunct al directorului SRI, a condus o unitate centrală cu activitate în combaterea amenințărilor transfrontaliere. În activitatea sa a colaborat excelent cu partenerii instituționali ai SRI, atât interni, cât și externi.

„E un gest de sănătate democratică”

Eduard Hellvig și-a anunțat, luni, demisia din funcția de director al Serviciului Român de Informații, pe care o ocupa de mai bine de opt ani, afirmând că și-a îndeplinit obiectivele pe care și le-a propus, de modernizare a instituției.

„Prin urmare pot să închei etapa de viață pe care am parcurs-o în fruntea SRI. Am discutat deschis acest lucru cu președintele. (…) Este o cutumă greșită la noi ca cei care dețin funcții de putere să nu plece din ele decât în ultima clipă. Cred că este nevoie de un asemenea pas.

Este un gest de sănătate democratică. Este sănătos pentru democrație, pentru echilibrul puterilor în stat ca un director de serviciu să aibă un mandat limitat în timp. Funcția de director oferă acces la un volum semnificativ de informații sensibile. (…) Închei această etapă cu satisfacția că am făcut lucruri bune pentru cetățeni, pentru România și pentru SRI”, a afirmat Eduard Hellvig.

Prim-adjunctul directorului SRI, înlocuitorul legal al acestuia

Potrivit articolului 23 din Legea 14/1992 privind organizarea și funcționarea Serviciului Român de Informaţii, instituția este condusă de un director, cu rang de ministru, numit de Camera Deputaţilor şi Senat în şedinţă comună, la propunerea Preşedintelui României, în urma audierii celui propus de către comisia însărcinată să exercite controlul parlamentar asupra activităţii SRI, care va prezenta un raport în fata celor doua Camere ale Parlamentului.

La numirea în funcţie, directorul depune în fata Parlamentului următorul jurămînt: «Eu, …, jur că voi îndeplini de bună-credinţă şi nepărtinire, în deplinul respect al Constituţiei şi legilor țării, atribuţiile ce-mi revin în calitate de director al Serviciului Român de Informaţii”, potrivit aceluiași articol.

Eliberarea din funcţie a directorului Serviciului Român de Informaţii se face de Parlament, în şedinţa comuna a celor doua Camere, la propunerea preşedintelui sau a cel puţin o treime din numărul total al deputaţilor ori al senatorilor.

Articolul 24 din Legea 14/1992 prevede că „directorul Serviciului Român de Informaţii are un prim-adjunct, care este şi înlocuitorul legal al acestuia, precum şi 3 adjuncţi. Prim-adjunctul directorului Serviciului Român de Informaţii şi adjuncţii directorului au rang de secretari de stat şi sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea directorului Serviciului Român de Informaţii”.


CITIȚI ȘI:

BREAKING NEWS | Eduard Hellvig, directorul SRI, a anunțat că își încheie mandatul! LIVE TEXT: ”Este sănătos pentru democrație!” / ”Pietrificarea în funcţie nu este bună”

Victor Ponta, reacție după anunțul DEMISIEI lui Eduard Hellvig. „SRI s-a modernizat, în timp ce multe instituții publice s-au deteriorat”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
Are 85 de ani, dar continuă să întrețină relații intime: „Încă pot să-mi pun picioarele...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Polițiștii raportează alte echipajele de polițiștii pe Waze? Un ofițer răspunde – VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Este obligatoriu pentru absolut toți românii. Se aplică în toată România
Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște. Prognoza meteo actualizată
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Modul direct de a spune lucrurile". Cum a reacționat Elena Gheorghe după ce Dana Budeanu...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cea mai nouă tehnologie wireless 6G, de 500 de ori mai rapidă decât cele mai...