CE. Va fi lansată o consultare publică referitoare la Directiva privind securitatea cibernetică

CE. Va fi lansată o consultare publică referitoare la Directiva privind securitatea cibernetică
CE. Va fi lansată o consultare publică referitoare la Directiva privind securitatea cibernetică / Sursă Foto: Reuters
Publicat: 07/07/2020, 16:48

Comisia Europeană a lansat o consultare publică privind revizuirea Directivei privind securitatea rețelelor și a sistemelor informatice.

Frecvența amenințărilor cibernetice a crescut

Decizia a fost luată în condițiile în care, de la intrarea în vigoare a directivei actuale în anul 2016, peisajul amenințărilor cibernetice a evoluat rapid.

„CE intenționează să demareze procedura de revizuire a Directivei NIS, începând cu o consultare publică al cărei scop este să colecteze opinii cu privire la punerea în aplicare a acesteia și la impactul eventualelor schimbări viitoare”, au spus oficialii europeni.

Consultarea, care va fi deschisă până la 2 octombrie 2020, urmărește să colecteze opinii și experiențe din partea tuturor părților și a persoanelor interesate.

Vicepreședintele executiv pentru o Europă pregătită pentru era digitală, Margrethe Vestager, a declarat că în condițiile în care viața de zi cu zi și economiile țărilor europene devin din ce în ce mai dependente de soluțiile digitale, este nevoie de o cultură a mijloacelor de securitate de ultimă generație în sectoare vitale ”care se bazează pe tehnologiile informației și comunicațiilor”.

Vicepreședintele pentru protejarea modului de viață european, Margaritis Schinas, a declarat la rândul său că revizuirea Directivei privind securitatea rețelelor și a sistemelor informatice face parte integrantă din viitoarea strategie a UE în materie de securitate.

„Va oferi o abordare coordonată și orizontală, la nivelul UE, a provocărilor în materie de securitate”, a afirmat Schinas.

Criza a demonstrat cât de importantă este reziliența infrastructurii de rețea

Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a menționat și el că actuala criză provocată de coronavirus a demonstrat cât este de important să se asigure reziliența infrastructurii de rețea, în special în sectoare sensibile, cum ar fi sănătatea.

„Această consultare reprezintă o ocazie pentru părțile interesate de a informa Comisia cu privire la stadiul pregătirii companiilor și a organizațiilor în materie de securitate cibernetică, precum și de a propune modalități de îmbunătățire în continuare a acesteia”, a explicat Breton.

De la adoptarea sa, Directiva privind securitatea cibernetică a asigurat o mai bună pregătire a statelor membre pentru incidente cibernetice și o intensificare a cooperării dintre acestea prin intermediul Grupului de cooperare privind securitatea rețelelor și a informațiilor.

Directiva obligă societățile care furnizează servicii esențiale în sectoare vitale, cum ar fi sectorul energiei, transporturilor, bancar, infrastructurilor piețelor financiare, sănătății, furnizării și distribuției de apă și infrastructurii digitale, precum și furnizorii de servicii digitale-cheie, precum motoarele de căutare, serviciile de cloud computing sau piețele online, să își protejeze sistemele informatice și să raporteze autorităților naționale incidentele majore de securitate cibernetică.