Cel mai mare pat tapițat, fără picioare și colecția lui Ludovic al XIV-lea: 5 fapte fascinante despre somn pe care nu le știai

Cel mai mare pat tapițat, fără picioare și colecția lui Ludovic al XIV-lea: 5 fapte fascinante despre somn pe care nu le știai
Publicat: 28/08/2023, 12:17
Actualizat: 28/08/2023, 15:12

Fără îndoială petrecem mult timp în dormitor, deși probabil nu conștientizăm acest lucru.

De obicei considerăm căldura și confortul unui pat tapițat de la sine înțelese, dar rareori reflectăm la istoria din spatele a tot ceea ce ține de somn. Am pregătit pentru tine o listă cu cele mai uimitoare fapte despre dormitoare, paturi și somn, pe care probabil nu le știai.

Un pat tapițat poate fi nu doar un loc plăcut de relaxare, ci și un excelent aparat de exerciții. Da, e adevărat! În 1932, Dr. Stauffer a proiectat o mașină specială de exerciții numită „Stauffer Couch” pentru a-și ajuta soția să se recupereze după o boală gravă. Acest aparat este o canapea simplă pe care să practici exerciții în poziții diverse, angajând astfel diferite grupuri musculare. Astăzi, este utilizat în mod activ pentru tratarea osteocondrozei.

Se crede că cel mai mare pat tapițat cunoscut este cel făcut în anii 1590 pentru un hotel din orășelul Ware, din comitatul englez Hertfordshire. „Great Bed of Ware”, așa cum se numea, putea găzdui cel puțin opt persoane și avea o lățime de peste trei metri. Acest pat tapițat imens a devenit o atracție populară în oraș printre diverși turiști și călători, care adesea își sculptau numele pe el. Chiar și Shakespeare a menționat acest pat în lucrările sale, inclusiv „A douăsprezecea noapte”.

Cea mai extinsă colecție de paturi a aparținut regelui Franței, Ludovic al XIV-lea. Acest monarh avea 413 paturi diferite (inclusiv un pat tapițat), fiecare dintre ele fiind unic și având propriul său design. În mod surprinzător, i-ar trebui regelui un întreg an, o lună și 18 nopți pentru a petrece timp pe fiecare dintre aceste paturi.

Astăzi, majoritatea oamenilor sunt obișnuiți să meargă seara la culcare și să se trezească dimineața. Cu toate acestea, în trecut, au existat diferite modele de somn. În Anglia medievală, era obișnuit ca oamenii să se culce în jurul orei 21:00, să se trezească la miezul nopții și să mănânce, să socializeze, să lucreze, să contemple și să se roage. Această abordare unică a somnului s-a datorat activității crescute a creierului în acea perioadă. După perioada de veghe, care dura aproximativ o oră, oamenii se întorceau în patul lor și se odihneau până la răsăritul soarelui.

Odată, un prieten al lui Mark Twain s-a plâns scriitorului că îi era frică să doarmă, pentru că simțea că cineva e sub patul lui. „Nu vă fie teamă”, a răspuns Mark Twain, „tocmai v-am tăiat picioarele patului”. Această anecdotă evidențiază abordarea sa ironică și plină de umor în rezolvarea problemei somnului agitat.

Lista de fapte interesante și unice despre dormitor și somn ar putea continua la nesfârșit! Patul este unul dintre cele mai importante locuri din casă. Este locul în care ne reîncărcăm după o zi grea de muncă, ne odihnim și ne cufundăm într-un somn sănătos. Este esențial să acordați atenție fiecărui detaliu în designul dormitorului, inclusiv calității patului, a saltelei și chiar a lenjeriei de pat. Testați cele mai noi tendințe pentru a vă face somnul cât mai relaxant și odihnitor. Specialiștii de la Askona sunt bucuroși să vă ajute în alegerea unui pat tapițat și a unei saltele adaptate nevoilor și preferințelor voastre!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Rețeta perfectă de drob de miel. Puține gospodine știu toate secretele
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii