Cele mai PERICULOASE grăsimi din alimentație. Jumătate de milion de oameni mor anual din cauza lor. Cum le putem evita

Cele mai PERICULOASE grăsimi din alimentație. Jumătate de milion de oameni mor anual din cauza lor. Cum le putem evita
Publicat: 01/02/2024, 14:29

Grăsimile sunt esențiale pentru multe dintre funcțiile organismului, dar nu orice grăsime este una benefică. Mai mult, unele grăsimi sunt chiar extrem de periculoase pentru sănătate, motiv pentru care este foarte important să știm să le diferențiem.

În acest sens vine în ajutorul nostru Adina Rusu, nutriționist-dietetician, care atrage atenția asupra grăsimilor periculoase.

Potrivit acesteia, acizi grași trans în cantități mari sunt un risc pentru apariția bolii cardiace ischemice. Specialistul spune că, la nivel mondial, aproximativ 500.000 de oameni mor din cauza acestei boli, provocate în mare parte de aportul ridicat de acizi grași trans, arată Agerpres.

„Există două surse alimentare principale de acizi graşi trans. Astfel, pe de o parte, avem acizii graşi trans prezenţi în mod natural în carne şi produse lactate, iar, pe de altă parte, acizi graşi trans produşi industrial prin hidrogenarea parţială a uleiurilor comestibile. Acizii graşi trans industriali nu aduc nicio valoare nutriţională dietei, dar cresc LDL-colesterolul, aşa-numitul ‘colesterol rău’, şi scad HDL-colesterolul, supranumit «colesterol bun», ceea ce creşte parţial riscul pentru boala coronariană, dar şi pentru alte boli netransmisibile, precum accidentul vascular cerebral”, a declarat Adina Rusu pentru sursa citată.

Care sunt sursele pentru aceste grăsimi

Rusu spune că aceste grăsimi se găsesc în unele alimente procesate, la care ar trebui să renunțăm. Grăsimile hidrogenate sunt periculoase pentru sănătate, iar consumul acestora trebuie evitat pe cât posibil.

„Cu cuvinte simple, hidrogenul este adăugat unui ulei vegetal pentru a-l face solid sau tartinabil. Produsul final poate fi vândut separat, cum este cazul margarinei, sau poate fi utilizat în producţia de alte produse alimentare, cum ar fi îngheţata, aluatul de tip foietaj, prăjiturile sau biscuiţii. Întrucât sunt mai ieftine comparativ cu alte grăsimi, industria alimentară foloseşte acizii graşi de tip trans de zeci de ani pentru a prelungi durata de valabilitate a produselor alimentare. Astfel, cea mai mare parte din grăsimile trans din alimentaţia modernă provine din adăugarea uleiurilor parţial hidrogenate în compoziţia alimentelor, dar şi prăjirea uleiului la temperaturi ridicate poate duce la creşteri ale concentraţiilor acestor compuşi”, precizează Adina Rusu.

Aceasta a explicat că, din punct de vedere chimic, grăsimile trans sunt lipide care suferă un proces cunoscut sub numele de „hidrogenare”.

„Cu cuvinte simple, hidrogenul este adăugat unui ulei vegetal pentru a-l face solid sau tartinabil. Produsul final poate fi vândut separat, cum este cazul margarinei, sau poate fi utilizat în producţia de alte produse alimentare, cum ar fi îngheţata, aluatul de tip foietaj, prăjiturile sau biscuiţii. Întrucât sunt mai ieftine comparativ cu alte grăsimi, industria alimentară foloseşte acizii graşi de tip trans de zeci de ani pentru a prelungi durata de valabilitate a produselor alimentare. Astfel, cea mai mare parte din grăsimile trans din alimentaţia modernă provine din adăugarea uleiurilor parţial hidrogenate în compoziţia alimentelor, dar şi prăjirea uleiului la temperaturi ridicate poate duce la creşteri ale concentraţiilor acestor compuşi”, precizează Adina Rusu.

Pentru o dietă sănătoasă, spune nutriţionistul ieşean, aportul recomandat de grăsimi trans ar trebui să fie mai mic de 1% din aportul energetic total.

Sursa foto: Shutterstock

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete