O mare companie franceză, acuzată de complicitate la crime împotriva umanităţii. Care sunt legăturile sale cu Siria

O mare companie franceză, acuzată de complicitate la crime împotriva umanităţii. Care sunt legăturile sale cu Siria
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 11/09/2021, 09:20

Justiția franceză a luat o decizie considerată istorică, după Curtea de Casaţie a invalidat decizia Curţii de Apel din Paris, organism care anulase inculparea producătorului de ciment Lafarge pentru complicitate la crime împotriva umanităţii. Ancheta în acest caz viza activităţile companiei în Siria, derulate aici până în anul 2014. 

Acum, practic, cea mai înaltă jurisdicţie franceză consideră că producătorul de ciment Lafarge poate fi inculpat pentru complicitate la crime împotriva umanităţii pentru activităţile derulate în Siria.

Filiala Lafarge Ciment Siria ar fi achitat aproximativ 13 milioane de euro unor grupări teroriste, pentru a fi lăsată să îşi continue activitatea din Siria.

„Este o victorie, o decizie istorică”, a declarat Cannelle Lavite, juristă la Centrul European pentru Drepturi Constituţionale şi Drepturi Umane, singura parte civilă pentru infracţiunea de complicitate la crime împotriva umanităţii din acest dosar.

„Curtea de Casaţie trimite un semnal foarte puternic multinaţionalelor care operează în ţări în care se înregistrează conflicte armate şi care sunt susceptibile să profite ori să alimenteze infracţiuni grave şi care se aşteaptă să fie exonerate de responsabilitatea penală pe motiv că activitatea lor este comercială, deci neutră. Curtea de Casaţie a considerat că prin transferul a 13 milioane de euro grupării jihadiste Stat Islamic şi a altor  organizaţii armate, ştiind că erau comise crime împotriva umanităţii în Siria şi chiar în apropierea uzinei sale din Siria, Lafarge nu putea să închidă ochii asupra faptului că facilita comiterea acestor crime împotriva umanităţii. Este pentru prima dată în lume când o multinaţională este inculpată pentru crime împotriva umanităţii. Este o decizie istorică. Al doilea punct extrem de important este că au fost menţinute mai multe capete de acuzare: «finanţarea unei antreprize teroriste» şi «punerea în pericol a vieţii unei terţe persone»”, a mai spus ea.

O altă decizie istorică este aceea că este pentru prima dată în Franţa când o societate, persoană jurídică, este responsabilă de infracţiuni săvârşite prin intermediul unei filiale din străinătate”, informează RFI.ro.

În 2019, Curtea de Apel din Paris a decis să abandoneze această acuzaţie pe motiv că „nu există indicii în ceea ce priveşte complicitatea Lafarge în crimele săvârşite de gruparea jihadistă Stat Islamic în Siria”.

Acum, Curtea de Casaţie a confirmat şi inculparea societăţii producătoare de ciment pentru „finanţare a terorismului”.

Grupul Lafarge, bănuit că a vândut ciment grupării Stat Islamic

Grupul francez Lafarge, care a fuzionat cu societatea elveţiană Holcim în 2015, este bănuit că a vărsat între 2013 şi 2014 aproape 13 milioane de euro prin intermediul filialei Lafarge Ciment Siria unor grupări teroriste, printre care şi organizaţia jihadistă Stat Islamic, pentru a menţine activitatea uzinei situate în Jalabiya, în nordul Siriei.

Lafarge este bănuit că a vândut ciment grupării Stat Islamic şi că ar fi achitat unor intermediari diverse sume pentru a se putea aproviziona cu materii prime de la fracţiuni jihadiste.

Conform unui raport intern, comandat de LafargeHolcim, fonduri ale filialei Lafarge Ciment Siria au ajuns la intermediari pentru a negocia cu „grupări armate”.

Lafarge a negat mereu orice responsabilitate în ceea ce priveşte destinaţia fondurilor

Curtea de Casaţie a explicat situaţia actuală, prin intermediul unui comunicat: „În această chestiune, faptul că importante sume de bani au fost trimise unei organizaţii a cărei obiect de activitate este unul exclusiv criminal, este suficient pentru a putea vorbi de «complicitate», indiferent că interesatul (Lafarge-n.r.) acţionează cu scopul continuării unei activităţi comerciale”.

„Decizia Curţii de Casaţie nu stabileşte în niciun caz eventuala vină a companiei Lafarge”, a reacţionat grupul într-un comunicat destinat France Presse în care mai explică faptul că va continua să coopereze cu justiţia.

„Am decis măsuri imediate pentru ca astfel de evenimente să nu mai aibă loc”, se precizează în comunicatul în care se arată că Lafarge nu mai are activităţi în Siria de mai bine de 6 ani.

„Curtea de Casaţie dă dreptate magistratului, prin această decizie, în privinţa a două chestiuni: confirmă urmărirea pentru finanţare a terorismului şi …deschide dezbaterea în ceea ce priveşte complicitatea la crime împotriva umanităţii”, a precizat și William Bourdon, avocatul ONG-ului Sherpa – cel care se află la originea plângerii în justiţie.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Celebru milionar, salvat de la moarte, în mod miraculos, de Gigi Becali! `A venit Luțu...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Românii caută cu disperare aceste ANVELOPE DE IARNĂ. Ce au ele mai special?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
O nuntă din Botoșani a avut loc fără mire, după ce s-a infectat cu COVID
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
Chinezii au LANSAT ceva revoluționar care îi ÎNGROZEȘTE pe americani. „Nu avem nici cea mai...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Rețete inedite de varză murată. Cum procedează alte țări din Europa: ar trebui să le...
La Constanța este deja Halloween, dar... FĂRĂ petreceri!
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit. Cum a fost găsit...
Șoc total pentru cei cu mașini DIESEL! Vestea venită acum este absolut incredibilă. E record...
Iarna 2021-2022 va fi apocaliptică! Meteorologii se uită în arhive, să vadă dacă a mai...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021