Coordonatorul PNRR pe Sănătate, control la Spitalul Obregia, după suspiciuni de corupție. „TOLERANȚĂ ZERO pentru cei care risipesc chiar și un euro”

Coordonatorul PNRR pe Sănătate, control la Spitalul Obregia, după suspiciuni de corupție. „TOLERANȚĂ ZERO pentru cei care risipesc chiar și un euro”
Publicat: 25/08/2023, 15:11
Actualizat: 25/08/2023, 15:21

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății Alexandru Rogobete, coordonatorul componentei de Sănătate din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a mers într-un control inopinat la Spitalul Obregia din Capitală, după ce în presă au apărut reclamații din interior privind posibile fapte de corupție în procesul de aplicare pentru obținerea finanțărilor europene.

Secretarul de stat Alexandru Rogobete a mers la Spitalul de Psihiatrie Alexandru Obregia din Capitală pentru a discuta tehnic cu reprezentanții spitalului despre neregulile sesizate în spațiul public. Este vorba de reclamația făcută de un medic ortoped din cadrul spitalului, care a cerut trei aparate, iar superiorii care de ocupau de elaborarea proiectul pe care spitalul urma să îl depună pentru finanțarea PNRR ar fi făcut presiuni pentru schimbarea specificațiilor tehnice, implicit pentru achiziționarea unor aparate mai scumpe, conform unui material publicat de Libertatea în 8 august.

Potrivit oficialilor din Ministerul Sănătății, este vorba de un proiect în valoare de 5,7 milioane de lei pentru Dezvoltarea  infrastructurii medicale ambulatorie în Spitalul clinic de psihiatrie „Alexandru Obregia”, spital aflat în subordinea Primăriei Capitalei, proiect care a fost aprobat pentru finanțare integrală din PNRR în 2 februarie, iar contractul de finanțare a fost semnat la scurt timp după.

„Mă îngrijorează faptul că, deși au trecut aproape 6 luni de la semnarea contractului, această unitate sanitară nu a demarat efectiv procedurile de implementare, fapt care va duce nemijlocit la întârzieri în PNRR și va afecta, global, întregul program!”, a declarat secretarul de stat.

„PNRR este ultimul tren pentru schimbarea înfățișării sistemului de sănătate din România!”

Ministerul Sănătății, în calitate de finanțator și de coordonator național PNRR pentru componenta Sănătate, monitorizează fiecare procedură de achiziție publică realizată cu bani europeni nerambursabili, a transmis oficialul.

„Atunci când sunt sesizate încălcări sau vor exista suspiciuni cu privire la  posibile fapte de corupție, vă asigur că vom interveni rapid și nu vom accepta ca cineva, indiferent cine este, să pună în pericol acest Program. PNRR este ultimul tren pentru schimbarea înfățișării sistemului de sănătate din România! Oameni buni! Dacă nu utilizăm corect, transparent și în beneficiul pacienților acești bani (sume istorice pentru România) pentru a dezvolta spitalele, pentru a crește siguranța pacienților și a actului medical, nu mai avem nicio altă șansă!”, a declarat secretarul de stat Alexandru Rogobete.

Prima cerere de plată din cadrul PNRR a fost rambursată României în octombrie 2022, suma plătită fiind în valoare de 2,6 miliarde euro (1,8 miliarde euro sub formă de granturi și 0,8 miliarde euro sub formă de împrumuturi.

România beneficiază de o alocare de 29,18 miliarde euro pentru implementarea PNRR, din care granturi în valoare de aprox. 14,24 miliarde euro și împrumuturi în valoare de 14,94 miliarde euro. Pentru implementarea PNRR, România a încasat deja două tranșe de prefinanțare în valoare cumulată de aproximativ 3,79 miliarde euro, în decembrie 2021 și în ianuarie 2022.

„În concluzie, pe aceeași lungime de undă cu ministrul Sănătății, în calitate de secretar de stat responsabil de coordonarea la nivel național a PNRR din Sănătate, spun ferm: TOLERANȚĂ ZERO pentru cei care risipesc chiar și un euro din acest program! Aviz amatorilor! În urma rezultatului corpului de control, daca va fi cazul, cu siguranță vom rezilia contractul de finanțare! Acest lucru se va întampla în cazul tuturor beneficiarilor unde identificăm nereguli grave și fapte de corupție!”, a adăugat secretarul de stat Alexandru Rogobete.

Sursa foto: Facebook

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji