COVID-19. Cum arată Spitalul „Dimitrie Gerota”, primul spital intrat în carantină din cauza COVID-19 în România. Care sunt măsurile din prezent impuse de instituția medicală

Redactor:
Gandul
COVID-19. Cum arată Spitalul „Dimitrie Gerota”, primul spital intrat în carantină din cauza COVID-19 în România. Care sunt măsurile din prezent impuse de instituția medicală
Reportaj realizat la Spitalul Gerota. Sursă FOTO Digi

Medicul Alida Moise a acordat un interviu jurnaliștilor de la Digi în care să  povestească despre experiența cruntă din ultimele două luni. La o lună de la externare, Alida Moise, şefa de la ATI a Spitalului Gerota, a mărturisit prin ce a trecut în spital, după ce a fost infectată dar și despre condițiile din prezent în spitalul care în luna martie jumătate din personalul medical era depistat cu coronavirus. În urma infectării a jumătate din cadrele medicale și zeci de pacienți infectate a rămas locul pe unde cei care ies de la terapie trec denumit Holul Speranței, dar și o icoană primită de la un pacient.

Jumătate din personalul medical al Spitalului Ministerului de Interne Dimitrie Gerota din Capitală a fost depistat cu noul coronavirus în luna martie. Zeci de cazuri au fost confirmate într-o singură zi. Cadrele medicale de la Gerota s-au contaminat după ce au intrat în contact cu ofițerul MAI care a fost internat în instituția medicală și nu a declarat că s-a întors din străinătate, potrivit Digi.

Triajul, unul strict

 Potrivit jurnaliștilor Digi, în prezent triajul este strict, iar medicii, asistentele și brancardierii încearcă să își facă treaba ca înainte.  Triajul a durat aproape o jumătate de oră. Testele rapide pe care personalul ni le-a făcut au fost negative.

Protocolul a fost urmat:  halatele de unică folosință au fost îmbrăcate și jurnaliștii au mers spre intrarea în spital. Tot timpul au respectat culoarul marcat de linia verde – pacienți non COVID.

La ușă au fost așteptați de doctorul Alida Moise, fosta șefă a secției ATI, care a supraviețuit teribilei boli. A fost în stare gravă, dar s-a recuperat. Acum, este managerul Spitalului Gerota și a fost ghidul  în spital.

Locul pe unde cei care ies de la terapie trec denumit Holul Speranței

Dr. Alida Moise, managerul Spitalului Gerota a declarat pentru jurnaliști: Aici e dotat cu tot, monitor, ekg, ecograf. Tot ce se face aici nu se folosește și la alți pacienți.

După ce li s-a arătat camera de izolare, cea pregătită pentru pacienții suspecți de COVID, au ajuns în secția pe care doamna doctor Moise a condus-o ani de zile. La ATI procedura e diferită. Pacienții de acolo sunt în stare gravă și necesită o supraveghere continuă. Unul dintre holuri a fost denumit Holul Speranței. E un loc pe unde cei care ies de la terapie trec ca să ajungă spre saloane.

Dr. Alida Moisea a declarat: Prima icoană este cea mare, de la un pacient. Astea sunt aduse de noi, doctorii. Fiecare mergem pe undeva. Eu am adus-o pe aia, de la mănăstire.

Jurnaliștii au cerut să fie filmată și secția de cardiologie, zona din care a pornit focarul de infecție, însă doamna doctor Moise nle-a arătat și acel loc, dar  vocea i s-a schimbat când a pășit pe acel culoar.

Spitalul Gerota intrase în carantină din data de 11 martie, după ce un fost șef din Poliție.

Inchide