DECIZIE CRITICATĂ. Bill Gates critică decizia lui Donald Trump de a opri finanțarea OMS cu 400 milioane de dolari. „Decizia este la fel de periculoasă pe cât pare”

DECIZIE CRITICATĂ. Bill Gates critică decizia lui Donald Trump de a opri finanțarea OMS cu 400 milioane de dolari. „Decizia este la fel de periculoasă pe cât pare”
Foto: Twitter
Publicat: 15/04/2020, 17:47

În urma anunțului făcut de președintele SUA, Donald  Trump, potrivit căruia va opri finanțarea Organizației Mondiale a Sănătății, co-fondatorul Microsoft, Bill Gates, a criticat decizia, spunând că „este la fel de periculos pe cât pare”.

„Ridicarea finanțării pentru Organizația Mondială a Sănătății în timpul unei crize mondiale a sănătății este la fel de periculoasă pe cât pare”, a replicat Gates. „Munca lor încetinește răspândirea COVID-19 și dacă această muncă este oprită, nicio altă organizație nu o poate înlocui. Lumea are nevoie de @OMS acum mai mult ca niciodată”, potrivit Business Insider.

Gates, a cărui companie valorează aproximativ 104 miliarde de dolari, potrivit Forbes, și-a concentrat aproape toată energia pe reacțiile de sănătate publică, de când a anunțat în martie că va renunța la consiliul de administrație al Microsoft și Berkshire Hathaway pentru a se concentra pe acțiuni filantropice.

În februarie, Fundația Bill & Melinda Gates s-a angajat până la 100 de milioane de dolari pentru a ajuta la lupta împotriva virusului, dintre care 20 de milioane de dolari s-au îndreptat către grupuri precum Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și OMS.

La începutul acestei luni, Gates a declarat pentru „Fox News Sunday”, că actuala pandemie este „un scenariu de coșmar”, dar a spus că distanțarea socială și un răspuns național puternic pot menține victimele reduse. La vremea respectivă, Statele Unite proiectau între 100.000 și 240.000 de morți din COVID-19 înainte ca focarul să scape de sub control.

Până în prezent, 26.059 de persoane din SUA au murit din cauza COVID-19, potrivit Universității Johns Hopkins.

La jumătatea lunii martie, Gates a spus că o potențială închidere a unei țări ar putea dura între 6 până la 10 săptămâni dacă totul merge bine.

Marți, Trump a declarat că SUA va opri finanțarea OMS, în timp ce aceasta urmează o investigație între 60 și 90 de zile asupra organizației, spunând că a pus „corectitudinea politică deasupra măsurilor de salvare a vieților”.

SUA este cel mai mare donator unic al OMS, iar Departamentul de Stat plănuise anterior să ofere agenției 893 milioane dolari în perioada actuală de finanțare de doi ani. Trump a declarat că SUA contribuie cu aproximativ 500 de milioane de dolari pe an la OMS, în timp ce China oferă doar aproximativ 40 de milioane de dolari. Banii economisiți vor merge în domenii care „au cel mai mare nevoie”, a afirmat Trump.

„Avem îngrijorări profunde dacă generozitatea Americii a fost folosită cât mai bine”, a spus Trump, acuzând OMS că nu a menținut în mod adecvat comunitatea internațională protejată de amenințarea coronavirusului.

„OMS a eșuat în această datorie și trebuie să fie tras la răspundere”, a continuat Trump. El a adăugat că OMS a ignorat „informațiile credibile” în decembrie 2019 că virusul ar putea fi transmis de la om la om.

Începând de miercuri dimineața, aproape 2 milioane de cazuri de coronavirus au fost diagnosticate la nivel mondial, inclusiv peste 609.000 dintre care sunt în S.U.A., cea mai afectată țară de pe planetă.

Parlamentarii democrați din SUA au criticat demersul, în timp ce directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că acum nu a fost momentul să „politizeze” pandemia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York