DRIVE-IN. Românii vor putea urmări filme, spectacole și concerte din propria mașină. Decizia ANCOM

Redactor:
Madalina Prundea
DRIVE-IN. Românii vor putea urmări filme, spectacole și concerte din propria mașină. Decizia ANCOM
Spectacolele vor putea fi urmărite pe ecran și ascultate la radio

Conducerea Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a decis să permită, temporar, organizarea evenimentelor de tip drive-in, pentru ca românii să se poată bucura, din propia mașină, de spectacole de cinema sau concerte.

Decizia de a permite organizarea acestui tip de evenimente a fost luată după o serie de solicitări adresate ANCOM, după cum a precizat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.

Sorin Grindeanu: „Și industria de entertainment, la fel ca întreaga societate, se adaptează condițiilor actuale”

„Pentru că în perioada stării de urgență am primit mai multe solicitări pentru a sprijini organizarea de diverse evenimente de tip drive-in (cinema, concerte live), vom acorda licențe pentru frecvențe radio de putere mică în banda FM, pentru a asigura coloana sonoră a acestor evenimente, astfel încât publicul să se poată bucura în siguranță de spectacol din autoturismele proprii, utilizând aparatele radio. Și industria de entertainment, la fel ca întreaga societate, se adaptează condițiilor actuale și mă bucur că printr-o bună colaborare cu Consiliul Național al Audiovizualului am putut identifica rapid o soluție pentru ca aceste evenimente să se poată desfășura în condiții optime”, a declarat Sorin Grindeanu, potrivit unui comunicat, transmis miercuri, de reprezentanții instituției.

În urmă cu câteva zile, un astfel de proiect a fost anunțat de administrația locală din Galați, proiect propus de in investitor care încearcă să se adapteze vremurilor de criză. El vrea să construiască un Drive Cinema pe un platou din oraş pentru a respecta regula privind distanţarea socială.

Spectacolele în spații închise sunt interzise prin Ordonanța Militară Nr. 1 din 18 martie, semnată de ministrul Marcel Vela după evaluarea Comitetului Național pentr u Situații Speciale de Urgență și care prevede: „Se suspendă toate activităţile culturale, ştiinţifice, religoase, sportive, balneare, de îngrijire personală, realizate în spaţii închise”.

Care este procedura de solicitare a unei licențe temporare

„În contextul măsurilor de distanțare socială, pentru organizarea unor evenimente de scurtă durată, destinate divertismentului unui public restrâns și într-un areal limitat de către organizatorii de spectacole sau de concerte de tip drive-in, este necesară alocarea de către ANCOM a unei licențe temporare de utilizare a frecvențelor radio pentru a asigura coloana sonoră a acestor evenimente”, se arată în comunicatul instituției.

Tipul de aplicație urmărit de solicitanți este transmiterea coloanei sonore către participanții la evenimente de tip drive-in, în care spectatorii se află în propriile autovehicule, și constituie o alternativă la evenimentele desfășurate în sălile de cinema tradiționale și concertele în aer liber cu spectatori.

Licenţa de utilizare a frecvenţelor va fi eliberată pentru o perioadă de maxim 30 de zile. Aceasta va fi acordată atât persoanelor juridice, cât şi societăţilor fără personalitate juridică şi persoanelor fizice în urma completării și transmiterii de către solicitant a unui formular-tip disponibil aici, însoțit de o documentație care susţine soluţia tehnică propusă, în conformitate cu reglementările tehnice aplicabile.

„Transmiterea cererii se poate efectua către sediul central sau către orice structură teritorială a ANCOM fie prin depunere, personal sau de către un reprezentant al solicitantului, printr-un serviciu poștal sau ca înscris în formă electronică, căruia i s-a încorporat, ataşat sau i s-a asociat logic o semnătură electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat nesuspendat sau nerevocat la momentul respectiv şi generată cu ajutorul unui dispozitiv securizat de creare a semnăturii electronice prin intermediul Registraturii online a ANCOM”, arată comunicatul instituției.

Inchide