Egalitatea de gen este încă la 60 de ani distanță în UE/ România, Grecia și Ungaria rămân în urmă

Egalitatea de gen este încă la 60 de ani distanță în UE/ România, Grecia și Ungaria rămân în urmă
galitatea de gen este încă la 60 de ani distanță în UE/ România, Grecia și Ungaria rămân în urmă față de restul UE,. Foto: caracter ilustrativ
Publicat: 30/10/2020, 16:51
Actualizat: 30/10/2020, 17:06

În ritmul actual, femeile vor ajunge la egalitate completă cu bărbații în 2080 în UE, potrivit ultimului raport privind egalitatea de gen din blocul publicat de Institutul European pentru Egalitatea de Gen (EIGE) joi (29 octombrie)

Agenția UE a avertizat că progresul în ceea ce privește calitatea genului în UE este mult prea lent – și este în mare parte condus doar de câteva țări.

„Acum există un risc real ca pandemia Covid-19 să încetinească progresul în ceea ce privește egalitatea de gen și mai mult și să ne trimită înapoi”, a spus directorul EIGE, Carlien Scheele.

Femeile reprezintă majoritatea covârșitoare a lucrătorilor de îngrijire

În timp ce femeile reprezintă majoritatea covârșitoare a lucrătorilor de îngrijire, unele dintre cele mai subevaluate și subplătite locuri de muncă, ele oferă, de asemenea, cea mai mare parte a muncii de îngrijire neplătite la domiciliu.

Carlien Scheele a mai spus că, atunci când proiectează planuri de recuperare a coronavirusului, factorii de decizie politică ar trebui să învețe din lecțiile crizei economice de acum un deceniu, când măsurile de austeritate au lovit mai greu femeile, care tind să fie mai sărace și se bazează mai mult pe serviciile publice.

Femeile au lipsit în mare parte din organele de decizie înființate pentru a combate pandemia.

Raportul a afirmat că pandemia este un „apel de trezire” pentru egalitatea de gen în Europa, expunând inegalitățile care sunt considerate de la sine înțelese, cum ar fi lipsa bărbaților din sectorul îngrijirii, creșterea violenței domestice împotriva femeilor aflate în situația de blocare sau dominarea bărbați din sectorul tehnologiilor informației și comunicațiilor.

Doar două din zece locuri de muncă din sectorul tehnologiilor informației și comunicațiilor sunt ocupate de femei, în schimb bărbații reprezintă doar 15% din lucrătorii din serviciile de îngrijire.

Pandemia reprezintă „o amenințare serioasă la realizările fragile realizate în ultimul deceniu” în ceea ce privește egalitatea de gen, se arată în raport.

Scheele a numit reacția împotriva egalității de gen și „așa-numitele campanii anti-gen” în unele părți ale Europei un alt motiv de îngrijorare.

Raportul a apărut în timp ce femeile poloneze au fost atacate de mulțimi pentru că au protestat împotriva unei decizii recente a Curții Constituționale care interzicea în mod esențial toate avorturile legale.

Guvernele conservatoare din Polonia și Ungaria s-au arătat împotriva a ceea ce numesc „ideologie de gen” și au refuzat să ratifice sau au amenințat că vor retrage o convenție care previne și combate violența împotriva femeilor și violența domestică.

Suedia, Danemarca și Franța sunt „cei mai performanți” în materie de egalitate de gen

Raportul anual al agenției UE măsoară progresul egalității de gen în UE, pe baza decalajelor dintre femei și bărbați în diferite domenii, inclusiv munca, banii, partajarea timpului, puterea și sănătatea.

Suedia, Danemarca și Franța sunt „cei mai performanți” în materie de egalitate de gen, Suedia și Danemarca ocupând posturile de top din 2013.

Cele mai multe progrese au fost realizate în Italia, Luxemburg și Malta.

Grecia, Ungaria și România rămân în urmă față de restul UE, Ungaria având cea mai mică reprezentare a femeilor în cele mai înalte organe decizionale.

În România, s-a  înregistrat un scor de 54.4, plasându-se în fața Ungariei.

Foto: eige.europa.eu

Ungaria, Polonia, Republica Cehă și Olanda au înregistrat cele mai puține îmbunătățiri în ceea ce privește egalitatea de gen din 2010.

Imbunătățirea egalității de gen în procesul decizional este principalul motor al progresului în UE

În cercetare, domeniul „puterii” – care măsoară implicarea femeilor și bărbaților în luarea deciziilor în politică, economie, mass-media, cercetare și sport – reprezintă 65% din toate progresele din 2010, totuși rămâne domeniul cu cea mai mică rată de egalitate.

„Povara muncii de îngrijire neremunerate, segregarea sectoarelor de muncă, numărul alarmant de acte violente împotriva femeilor și lipsa femeilor în roluri de conducere nu se vor rezolva singure”, a declarat europarlamentarul Evelyn Regner, președinta comitetului pentru drepturile femeilor din cadrul Parlamentului European. Parlamentul, a spus.

„Avem nevoie de acțiuni din partea tuturor țărilor UE și avem nevoie de măsuri obligatorii. Cotele pentru consiliile de administrație au avut cel mai mare impact asupra promovării egalității de gen”, a declarat europarlamentarul austriac, adăugând că și femeile trebuie să fie mai vizibile.

Comisia UE intenționează să reînvie cotele obligatorii de femei în consiliile de administrație și măsurile obligatorii privind transparența salarială la sfârșitul acestui an.

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
BREAKING NEWS: 'Am găsit-o pe Elodia'
FOTO. Mihaela Rădulescu, de nerecunoscut! Imaginile cu ea sunt uimitoare: a întinerit cu noul look!
Divele din România, cu costume de baie minuscule, pe plajă. Cine arată cel mai bine
Oana Roman și Marius Elisei, imagini din intimitate! Iubitul vedetei, dezbrăcat complet lângă ea
Ce mașini au avut invitații Simonei Halep și ai lui Toni Iuruc la petrecere de...
Protest cu lacrimi la Caracal, la doi ani de la dispariția Alexandrei Măceșanu. Ți se...
Rezultate Admitere Liceu 2021. Situaţia completă. La ce liceu au intrat elevii
BANCUL ZILEI – Un bărbat potent a luat o supradoză de Viagra
Țara în care parlamentarii primesc aproape 50.000 de euro ca să-şi cumpere maşini, iar profesorii...
BREAKING NEWS: 'Am găsit-o pe Elodia'
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
Gina Pistol, înspăimântată din cauza amenințărilor primite. Este hărțuită constant: 'S-au întâmplat lucruri oribile'
Oana Zăvoranu, reacţie spectaculoasă după ce Marius Elisei a apărut gol puşcă pe Instagram. Oana...
A mers la magazine de haine - Zara, H/M - și a intrat în cabinele...
Rezultate Admitere liceu 2021: A fost publicată repartizarea pe admitere.edu.ro 2021?
Calendar Ortodox, 25 iulie 2021! O mare cuvioasă a Bisericii Ortodoxe. Zi importantă pentru credincioşi
Studiu incredibil despre câini! Cățelușii se comportă exact ca bebelușii
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...