Eurodeputații au cerut capitalelor naționale și Comisiei să reducă finanțarea publică europeană pentru compania 5G Huawei și ZTE, fiind o amenințare la adresa securității în Europa

Eurodeputații au cerut capitalelor naționale și Comisiei să reducă finanțarea publică europeană pentru compania 5G Huawei și ZTE,  fiind o amenințare la adresa securității în Europa
Eurodeputații au cerut capitalelor naționale și Comisiei să reducă finanțarea publică europeană pentru compania 5G Huawei și ZTE, fiind o amenințare la adresa securității în Europa
Publicat: 14/10/2020, 20:31

Un grup de membri proeminenți ai Parlamentului European au ales compania 5G Huawei și ZTE drept companii „cu risc ridicat” care reprezintă o amenințare la adresa securității în Europa, potrivit unei scrisori obținute de POLITICO.

Membrii din cinci grupuri politice au cerut capitalelor naționale și Comisiei să reducă finanțarea publică europeană pentru cele două companii în scrisoare, care a fost trimisă miniștrilor naționali ai telecomunicațiilor și înalților oficiali ai Comisiei UE. Miniștrii telecomunicațiilor se întâlnesc joi pentru o videoconferință informală.

„La fel ca toate companiile chineze, [Huawei și rivalul său chinez mai mic ZTE] sunt obligați conform legislației chineze să respecte regimul autoritar nedemocratic al Chinei. Aceasta include utilizarea rețelelor pentru a-și controla propria populație și pentru a spiona [] guvernele, companiile și cetățenii occidentali, „au scris europarlamentarii.

„Prin urmare, nu există nicio îndoială că Huawei și ZTE sunt furnizori cu„ risc ridicat ”, a căror tehnologie în rețelele 5G din Europa ar constitui o amenințare la adresa securității”, au adăugat aceștia.

Noile norme de securitate 5G ale UE desemnează pe Huawei că având „ risc de securitate ridicat ”

Huawei a negat în mod constant acuzațiile potrivi cărora prezintă un risc de securitate și a respins noțiunea că guvernele l-au desemnat ca un furnizor „cu risc ridicat” în conformitate cu noile norme de securitate 5G ale UE.

O scrisoare a deputaților, printre care si șeful delegației Chinei a Parlamentului Reinhard Bütikofer (verzi)

„Securitatea 5G trebuie promovată prin asigurarea unor soluții de securitate tehnic solide, excluzând furnizorii care se încadrează în categoria„ risc ridicat ”din părțile sensibile ale rețelelor” 

Scrisoarea a fost semnată de peste 40 de membri ai Parlamentului European, inclusiv fostul vicepreședinte al Comisiei Europene, Andrus Ansip (Renew), șeful delegației Chinei a Parlamentului Reinhard Bütikofer (verzi) și alți membri proeminenți ai conservatorului, de centru-dreapta, fracțiuni liberale, social-democratice și verzi.

Semnatarii au solicitat o revizuire a finanțării publice UE și naționale pentru a se asigura că „nici o finanțare europeană, adică banii contribuabililor, nu va acoperi utilizarea tehnologiei de la furnizorii de echipamente de telecomunicații„ cu risc ridicat ”, inclusiv în principalele programe de investiții ale UE în cadrul bugetul pe termen lung al blocului și fondurile de recuperare a pandemiei coronavirusului.

Huawei, angajat în proiecte împreună cu firme europene. Membrii au criticat, de asemenea, eșecul Chinei de a-și deschide piața internă de telecomunicații pentru furnizorii europeni

Huawei a fost angajat în proiecte împreună cu firme europene care primesc finanțare din partea UE pentru inovare. Cu toate acestea, firma a declarat în înregistrarea sa în Registrul de transparență al UE că nu a primit finanțare UE în ultimul exercițiu financiar închis.

Membrii au criticat, de asemenea, eșecul Chinei de a-și deschide piața internă de telecomunicații pentru furnizorii europeni Ericsson și Nokia, spunând că „există, de asemenea, o lipsă flagrantă de reciprocitate între UE și China în accesul pe piață al furnizorilor 5G”.

Aceștia au spus că UE ar trebui să convină asupra unui proiect de instrument internațional de achiziții publice care să închidă achizițiile publice pentru companiile din țări terțe care restricționează accesul pe piață al firmelor europene.

Membrii au cerut, de asemenea, capitalelor naționale să efectueze o „evaluare și clasificare comună a furnizorilor„ cu risc ridicat ”, ceea ce ar însemna că țările trebuie să convină asupra unei etichete comune pentru furnizorii Huawei și ZTE.

Anul acesta, Comisia a lansat o „cutie de instrumente” prin care solicită țărilor să își reducă dependența de kitul chinezesc pentru rețelele 5G, inclusiv blocarea „furnizorilor cu risc ridicat” de a furniza echipamente pentru părțile sensibile ale rețelelor de telecomunicații de generația următoare.

„Securitatea 5G trebuie promovată asigurând soluții de securitate tehnic solide, excluzând furnizorii care se încadrează în categoria„ risc ridicat ”din părțile sensibile ale rețelelor și, pe termen mediu și lung, menținând cunoștințele și capacitățile europene în ordine pentru a evita dependența excesivă sau dependența de furnizorii „cu risc ridicat”, au scris deputații europeni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Mihai Albu are cancer! Declarații tulburătoare ale creatorului de modă după ce a început lupta...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia...
FOTO EXCLUSIV | Decizie de urgență luată de medici. Ce se întâmplă acum cu Florin...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
Medicii iau în calcul să îi amputeze piciorul lui Florin Piersic, din cauza infecţiei cu...
Florin Piersic, inconștient la Terapie Intensivă! Breaking news
Florin Piersic a fost mutat la Terapie Intensivă, după operație! Ce spun medicii despre starea...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Medicii de la Spitalul „Foişor” despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Starea generală...
Substanța SALVATOARE din MÂNCARE! Pur și simplu este o MINUNE
Putin a dat ORDIN. Militarii ruşi se RETRAG. Decizia zilei de 9 mai
Update. Florin Piersic a fost operat și se află la terapie intensivă
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
”Am chemat salvarea. Șocul a fost groaznic” Dinu Maxer a trecut prin momente de panică...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Când ar putea fi construită prima cale ferată pe Lună?