EXCLUSIV GÂNDUL FINANCIAR: Eduard Dumitrașcu, Președinte Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate: Trebuie să ieșim din paradigma că nu avem bani, există bani, dar nu știm să scriem proiecte

EXCLUSIV GÂNDUL FINANCIAR: Eduard Dumitrașcu, Președinte Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate: Trebuie să ieșim din paradigma că nu avem bani, există bani, dar nu știm să scriem proiecte
Publicat: 26/04/2021, 12:37
Actualizat: 26/04/2021, 13:40

Eduard Dumitrașcu, președintele Asociației Române pentru Smart City și Mobilitate, a declarat la Conferința „DIGITALIZAREA ROMÂNIEI”, organizată de Gandul.ro, că trebuie să depășim paradigma că în România nu există bani, dimpotrivă, sunt destui, dar trebuie să învățăm să scriem proiectele pentru a avea acces la ei.

El spune că în pandemie modelul de a face administrație în România trebuie să se schimbe,  este nevoie ca autoritățile responsabile să țină cont de nevoile comunităților, de finanțările la care acestea au acces. De prea multe ori există discrepanțe majore între ceea ce vede autotitatea centrală și cea locală, ca să nu mai vorbim de perspectiva venită dinspre mediul de business sau zona academică. Ne lipsește o strategie pe 10-20 de ani, practic nu știm unde vrem să ajungem, nu avem niciun plan în acest sens, a mai aratat Dumitrașcu, în cadrul Conferinței „DIGITALIZAREA ROMÂNIEI”, organizată de Gandul.ro.

Trebuie să ieșim din această paradigmă că nu avem bani, există bani, dar nu știm să scriem proiecte, nu vrem să înțelegem că nimeni nu ne va bugeta, nu ne va finanța o idee fără un proiect. Primul pas de la idee la implementare este să facem această scriere de proiecte” – Eduard Dumitrașcu, președinte Asociației Române pentru Smart City și Mobilitate.

Iar cel mai bun exemplu în acest sens este localitatea Ciugud, campioană la accesarea de fonduri europene. În prezent, există peste 800 de inițiative de tip smart city în România, gestionate în peste 50 de orașe de comunități cum ar fi la Sibiu, Șelimbăr sau Ciugud, unde oamenii au înțeles că tehnologia reprezintă o unealtă care trebuie pusă în slujba comunităților locale.

 Reticența sistemului

Eduard Dumitrașcu a vorbit și despre personalul din administrație  de multe ori lipsit de bună voință, de reticență la digitalizare din mai multe considerente. În primul rând, folosesc același soft sau soluție ca în urmă cu 15-20 de ani, plecând de la premisa că nu au nevoie de altceva.

„Spun că ei asta au folosit, nu au nevoie de altceva, este o ruptură  chiar de comunicare în rândul aceleiași instituții, pentru că atunci când vorbim de digitalizare, dacă ne raportăm la o instituție publică ar trebui să o privim din cel puțin trei direcții – vorbim de relația instituție cetățean, apoi de ce se întâmplă intrainstituțional  și interinstituțional. Când cineva pleacă dintr-un departament este  reticent la a se conecta  la o soluție cu celelalte departamente,  apare o primă problemă”, a afirmat Dumitrașcu.

Pe de altă parte, trebuie menționat și faptul că sunt foarte multe companii din România care încearcă să țină autoritățile locale într-un sistem de prizonierat, prin tot felul de metode.

„Acestea sunt problemele de la firul ierbii, lipsă de viziune, lipsă de proiect, vorbim de o reticență a funcționarului public în multe dintre situații, nu generalizăm, dar și de lipsa de capacitate  de integrare oferită de unii dintre acești  jucători-dezvoltatori de softuri mari unii dintre ei”, a mai precizat Dumitrașcu.

Nu în ultimul rând, el a subliniat și faptul că dacă ne raportăm la societatea civilă, vorbim de lipsa  educației digitale, lumea confundă termenul cu propria capacitate de a ne juca pe Prestation, de a folosi FB sau alte aplicații.

 Gândul.ro a organizat Conferința digitală LIVE, DIGITALIZAREA ROMÂNIEI pe data de 26 aprilie, la ora 10:00, în direct online din studioul Gandul LIVE. Invitații noștri speciali au abordat  tema digitalizării în România, din punctul de vedere al autorităților, al companiilor dar și al consumatorilor finali. Puteți urmări emisiunea pe pagina de Facebook Gândul, canalul de Youtube Gândul și pe www.gandul.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Ce au stabilit judecătorii în cazul lui Vlad Pascu. Tatăl lui Sebastian Olariu, unul dintre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Legea pe are O AȘTEPTAU milioane de români. Proiectul tocmai a fost DEPUS la Parlament
BREAKING NEWS. Va fi sau nu RETRAS Cătălin Cîrstoiu
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
Știința confirmă: îmbrățișările pot alina durerea, anxietatea și depresia!