EXCLUSIV. Renate Weber, la Gândul Live: Și Sorina Pintea este un om care are drepturi

Publicat: 05/03/2020, 15:09

Avocatul Poporului, Renate Weber, a detaliat, la Gândul Live, motivele pentru care instituția s-a autosesizat în cazul fostului ministru al Sănătăţii Sorina Pintea, care a fost dusă din arest la la spital.

Renate Weber a explicat, într-o intervenție la Gândul Live, că instituția a luat decizia de a se autosesiza în cazul Sorina Pintea, după ce în mass-media au apărut imaginile în care fostul ministru al Sănătății a fost transportată în spital.

„Noi cam în 95% din cazurile pe care le soluționăm aici ne sesizăm din oficiu din ceea ce presa sesizează. Primim și petiții. În acest caz, sunt câteva chestiuni pe care vrem să le lămurim și se aceea am adresat un set de întrebări domnului directorului general al Direcției Generale a Poliției a Municipiului București. O primă întrebare se referă la capacitatea acestui centru de reținere și arestare preventivă de a veni în întâmpinarea celor care au un regim alimentar special din cauza bolii, în cazul de față e vorba de doamna Pintea”, a declarat Renate Weber.

Avocatul Poporului a adăugat că a doua întrebare se referă la condițiile și procedura în care se face transportul unei persoane private de libertate către o unitate medicală.

„Din momentul în care persoana care e dusă spre unitatea medicală ea are calitatea de pacient și am vrea să știm în primul rând care sunt actele normative. Dincolo de imagini, vrem să înțelegem care sunt normele pe baza cărora se face un transport, să vedem unde se face predarea unei persoane. Se poate intra în incinta unității medicale, se depune persoana la triaj, la Urgențe sau se lasă în stradă și din stradă se merge pe jos?”, a detaliat Avocatul Poporului.

Renate Weber a explicat că notorietatea persoanei a contat în acest caz pentru că așa au putut să apară imagini publice din timpul transferului.

„Problema e că nu toate persoanele sunt de notorietate publică. Contează, pentru că astfel de transferuri de persoane către unități medicale se fac tot timpul, dar presa nu știe și atunci nici noi nu avem unde să vedem astfel de imagini. În cazul acesta, în mod special, toată presa fiind anunțată, de cine o fi fost anunțată,ca și asta e o întrebare legitimă, era prezentă acolo. În celelalte 99% din cazuri, presa nu știe”, a detaliat Renate Weber.

„Avocatul Poporului a atras atenția asupra prevederilor Legii sănătății care vizează dreptul la confidențialitate al pacientului. Cred că sunt momente în care cred că trebuie respectată confidențialatea persoanei private de libertate. Sunt anumite lucruri care sunt într-adevăr de interes public, dar sunt și altele care ar trebui să fie ținute departe de ochii presei”, este de părere Avocatul Poporului.

„O persoană privată de liberate, chiar condamnată definitiv nu înseamnă că își pierde toate celelalte drepturi, pentru că asta ar însemna că sancțiunea penală are doar rolul, nu știu, de a scoate persoana cu totul din circuitul civic. Nu. Celelalte drepturi rămân. Nu e vrba de empatie, e vorba de mandatul Avocatului Poporului. Și Sorina Pintea este un om care are drepturi”, a conchis Renate Weber.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului