GÂNDUL LIVE. Sorin Paveliu, specialist în sănătate publică: „La anul vom fi tot aici. Vaccinarea nu va rezolva problema. E imposibil să vaccinăm 70% din populație”

Publicat: 12/03/2021, 12:36
Actualizat: 13/03/2021, 14:39

Sorin Paveliu, specialist în sănătate publică, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că la anul, pe vremea aceasta, „vom fi tot aici”, deoarece vaccinarea nu poate rezolva problema și nu vom putea să vaccinăm 70% din populație, în orizontul de timp propus. Acesta critică modul în care autoritățile realizează carantinarea localităților aflate sub cod roșu de pandemie.

„Atitudinea autorităților este între indecisă și blegoasă. Sunt lucruri care puteau fi prevăzute.

Eu nu sunt de acord cum abordează dl. Baciu lucrurile. Întreruperea vaccinării a fost ceva politic. Statele europene au spus că nu își asumă, până când nu vine confirmarea de la EMA (Agenția Europeană a Medicamentului). A venit confirmarea că nu e o asociere între reacția adversă și vaccin și s-a reluat vaccinarea. A fost o chestie politică.

În mod natural s-a reluat vaccinarea, nu e niciun fel de problemă.

Am putut să-l văd la tv pe primul ministru acum o oră cu o declarație, îi transmit că greșește, reacția antivaccin, antimască e generată de autorități. Dacă ai o situație de cod roșu, de exemplu, într-o comună de lângă București, păi acolo măsurile să fie ferme (ex. Clinceni).

„Ei nu s-au infectat în Clinceni, ci din București, s-au dus acasă și au infectat familia”

Ar fi trebuit să pună mașini la intrare și la ieșire, nu să te bazezi pe o declarație scrisă de doi bani.

Ar fi trebuit să iasă doar persoanele care acceptă să fie testate și nu lași ca din focarul respectiv să vină oameni care să întindă pandemia în București.

Ei nu s-au infectat în Clinceni, ci din București, s-au dus acasă și au infectat familia.

„Populația crede că e un fel de moft”

Populația crede că este un fel de moft, ne vaccinăm, o să fie bine…NU! Problema e că nu se iau măsuri că acest virus este și va rămâne, trebuie să învățăm să ne desfășurăm activitatea cu acest virus prezent. Trebuie să ne adaptăm, să ne desfășurăm activitatea. La anul pe vremea asta, ne vom afla tot aici. Vaccinarea nu va rezolva problema. E imposibil să vaccinăm 70% din populație. Guvernul trebuie să demonstreze că este interesat de desfășurarea vieții în condiții aproape normale, în pandemie.

Ați văzut vreun clip de promovare în acest sens?

Populația din Clinceni lucrează în București. Oamenii ăștia vin în oraș, s-au infectat, se întorc acasă, dar numărul de cazuri se vede și a intrat în carantină, peste 6 la mie. În București nu se vede acum, deoarece e populația mai mare.

Autoritățile ignoră chestia asta.

Dacă autoritățile nu-și fac treaba, într-o zonă cu incidență mare, acolo trebuie să iei măsuri dure.

Te bazezi pe specialiști, iei măsuri ferme, altfel o să ne trezim… Sărbătorile pascale reprezintă o zi, practic. Dar vine vacanța de vară, trebuie să te lupți cu o întreagă populație, dacă nu demonstrezi că ai făcut tot ce se poate, că e un pericol real și trebuie luate măsuri.

„Nu are sens să nu poți merge nicăieri, dacă te-ai vaccinat”

Este foarte bine că apar tot mai multe vaccinuri, iar chestia cu vaccinul rusesc e că el a fost făcut după alte reguli decât cele ale UE. Transparența impusă pentru testarea unui astfel de vaccin nu a fost respectată. EMA (Agenția Europeană a Medicamentului) închide ochii și din motive lesne de înțeles. Este foarte bine, dacă îndeplinește condițiile.

Decizia privind pașaportul de vaccinare este strict necesară. Oamenii trebuie să fie protejați, iar dovada produsă te poate scuti de foarte multe situații neplăcute. Nu are sens să nu poți merge la teatru, la film, când ești vaccinat. Ar trebui să fie principalul imbold pentru populație, pentru a putea beneficia de statutul pe care îl vor avea cei care s-au vaccinat. Da, cred că e singura soluție, strict legală. Existența pașaportului, mai greu acceptată în UE, e prevăzută în legislația europeană, din rațiuni de sănătate publică.”, a declarat Sorin Paveliu la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase