GÂNDUL LIVE. Tampiza, Lukoil: Carburanții ar trebui scumpiți cu 20 de bani pe litru pentru ca prețul să fie corect. VIDEO

GÂNDUL LIVE. Tampiza, Lukoil: Carburanții ar trebui scumpiți cu 20 de bani pe litru pentru ca prețul să fie corect. VIDEO
Publicat: 30/05/2012, 17:36
Actualizat: 30/05/2012, 17:36

Carburanții ar trebui să fie mai scumpi cu 20 de bani pe litru pentru ca prețul să fie corect, a declarat la GÂNDUL LIVE Constantin Tampiza, fost director general al Lukoil România și actualul reprezentant al lui Vagit Alekperov, președintele grupului petrolier cu sediul la Moscova.

CLICK PENTRU VIDEO

„Așteptăm, suntem răbdători, dar, dacă vorbim la sincer, astăzi, la prețurile actuale care sunt, noi trebuie să avem o marjă mai sus cel puțin cu 80-90 de dolari la tonă. Ce înseamnă 80-90 de dolari la tonă? Înseamnă undeva la 24-26 de bănuți la litru”, a precizat reprezentantul Lukoil.

Tampiza a subliniat că în absența unui preț corect, alternativa este retragerea de pe piața românească. „Noi totuși suntem într-o piață economică a Uniunii Europene care ne impune accize, ne impune taxă pe valoare adăugată, ba mai mult ca atât, ne impune și prețul la resurse energetice. Ați văzut, niciun investitor nu poate să vină să cheltuiască bani grei într-o țară unde prețul la produsul lui se vinde mai ieftin decât în altă țară. Am avut o perioadă în care am vândut benzină cu minus 100 de dolari față de cea cumpărată de la uzină. Noi puteam să ne ducem în altă parte. Ce presiuni politice ar fi fost dacă plecat cu resursele? Petrom asigură 50 de procente. Lăsam țară fără carburanți”, a explicat reprezentantul Lukoil.

Singura companie petrolieră din România care are profit este în momentul de față OMV Petrom, cel mai mare producător și distribuitor de carburanți de pe piața locală. Anul trecut, compania a înregistrat un profit record de 887 de milioane de euro, cel mai mare profit înregistrat vreodată în România.

De ce e mai scumpă benzina decât în Austria?

Prețul carburanților fără taxe este mai mare în România decât în Austria deoarece productivitatea muncii este mai scăzută la noi, iar companiile petroliere nu au climat propice pentru a investi în eficientizarea procesului de producție, susține Constantin Tampiza.

„Cheltuielile noastre sunt foarte mari. În perimetrul Mării Negre, cele mai scumpe prețuri de descărcare și de transport le are România. Productivitatea muncii este o altă problemă. O rafinărie în Olanda, care prelucrează 8-9 milioane de tone, la dânsa lucrează 80 de oameni. La noi au lucrat 3.200. Am ajuns acum la 800 de oameni, de 10 ori e mai mică productivitatea. Asta înseamnă costuri”, a explicat Tampiza.

Reprezentantul Lukoil a mai subliniat că investițiile menite să eficientizeze procesul de producție nu sunt la fel de susținute în România ca în alte state. „Dacă vrem investiții trebuie să favorizăm climatul investițional ca să vină investitorul să-i creăm condiții. Dar cu presiunile pe care le avem acum din toate părțile, eu vă spun, România rămâne în cinci ani rămâne fără industrie de prelucrare a țițeiului”, a mai declarat Tampiza.

În România, un litru de benzină fără taxe costă echivalentul a 69,7 eurocenți, în timp ce în Austria prețul este de 67,3 eurocenți.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
EI au câștigat Asia Express! S-a aflat înainte de finală: „A ieșit o întreagă...”
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Alimentul-minune care repară ficatul bolnav. Ce să mănânci pentru un ficat sănătos
Gigi Becali, martor la tentativa de asasinat asupra lui Nuțu Cămătaru! Cine ar fi încercat...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Trecerea de la cutie manuală la cutie automată. Avantaje și dezavantaje
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
EI au câștigat Asia Express! S-a aflat înainte de finală: „A ieșit o întreagă...”
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
ASOCIAȚIA Corinei MARTIN și-a dat SFÂRȘITUL OBȘTESC, îngropată în DATORII!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie timp de 14 zile. Măsura ȘOC anunțată de Alexandru Rafila
Veste cumplită pentru toată România. Un ministru din noul Guvern a recunoscut chiar acum
Doliu în lumea modei! S-a stins din viață la doar 41 de ani, după o...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...