Grădinile pandemiei: Românii au „îndulcit” izolarea cu plante de apartament/ Cea mai impresionantă achiziție: un măslin de 300 de ani, 4 metri și 800 de kg

Grădinile pandemiei: Românii au „îndulcit” izolarea cu plante de apartament/ Cea mai impresionantă achiziție: un măslin de 300 de ani, 4 metri și 800 de kg
Publicat: 10/08/2020, 17:16

Nicu Bocancea, master florist internațional, spune că cererea de plante speciale în ghiveci a crescut cu 100%, în timp ce vânzările de plante ornamentale au înregistrat creșteri cu 50% de la începutul pandemiei. Românii au simțit nevoia să-și învioreze spațiul de locuit cu plante exotice, iar cererea de plante-gigant în special a fost în creștere.

“Am adus orhidee unicat cu câte 200 de flori, plumeria, cunoscute că frangipani, de 3 m înălțime, bonsai de diferite mărimi, măslini, strelitzia nicolai, ficuși lyrata care sunt de la 1 m și jumătate până la 7 m, lămâi și multe alte plante speciale din Olanda, Belgia, Italia sau Grecia. Cel mai impresionant exemplar cumpărat de cineva în ultima luna a fost un măslin uriaș, de 300 de ani, înalt de aproape 4 metri și cu o greutate de 800 de kg pentru care am folosit un transport special.”, a declarat Nicu Bocancea, cel mai premiat master florist din România.

“Oamenii au simțit nevoia de verde viu în locuințele lor de când au petrecut mai mult timp în casă”

Cererea de plante speciale în ghiveci a crescut cu 100%, vânzările de plante ornamentale, obișnuite, în ghiveci au înregistrat creșteri cu 50%, iar vânzările de buchete și aranjamente florale s-au făcut pe sistemul abonamentelor lunare și mai mult online decât în florariile fizice în ultimele 4 luni, de când s-a instaurat pandemia la nivel mondial.

“Oamenii au simțit nevoia de verde viu în locuințele lor de când au petrecut mai mult timp în casă și au decis să aducă natură cât mai aproape de ei prin intermediul plantelor în ghiveci. Am avut comenzi de arbuști și de plante speciale că niciodată, semn că oamenii și-au dorit să-și înfrumusețeze spațiul în care trăiesc și muncesc.”, a povestit Cosmin Avramiță, managerul general al florăriei Iris, un brand românesc care împlinește 50 de ani.

Cerere foarte mare pentru vasele de plante, pentru ghivece și vaze speciale

S-a înregistrat o cerere foarte mare și pentru vasele de plante, pentru ghivece și vaze speciale: “Avem în florariile noastre fizice, dar și pe cea online, peste 1000 de modele de vase pentru plante din diverse materiale, din ciment, fibră de sticlă, ceramică, metal, cu dimensiuni de la 12 până la 150 de cm diametru, pentru toate categoriile de plante, de la plante agățătoare și ornamentale, până la arbuști și plante supradimensionate pentru piațete sau mall-uri. Este o întreagă industrie în jurul vaselor pentru plante, sunt concepute de arhitecți celebri, au design-uri inovatoare și se întâmplă să coste uneori mai mult decât plantă pe care o găzduiesc.”, adaugă Cosmin Avramita, atent la toate trendurile din domeniul floral la nivel mondial.

Când alegem o plantă pentru locuință, terasă, balcon sau grădina trebuie să ținem cont de rigorile de lumină și temperatură ale fiecărei plante

Integrarea platelor într-un spațiu este indicat să fie făcută cu ajutorul specialiștilor florali și trebuie să țină cont de anumite reguli: “Atunci când alegem o plantă pentru locuința, pentru terasă, balcon sau grădina trebuie să ținem cont de spațiul în care vrem să o așezăm, de rigorile de lumina și temperatura ale fiecărei plante și de implicarea pe care suntem dispuși să o avem în îngrijirea ei. O plantă fericită se vede cu ochiul liber, iar noi, iubitorii de flori, o comparăm cu un copil. Dacă are parte de spațiu, libertate, afecțiune, îngrijire, apă și lumina atât cât are nevoie, va exploda în frumusețe și ne va arată asta prin fiecare frunză și prin fiecare floare”, adaugă Nicu Bocancea, master florist internațional care recomandă că fiecare casă să fie “însuflețită” de prezența florilor și a plantelor vii.

Cum să pregătim o oază de verde în locuință

“Avem nevoie de 2- 3 plante mai măricele, volumetrice, puse în vase moderne, de câteva plante curgătoare pe care să le agățăm de tavan, că să crească vegetația și de sus în jos, nu numai de jos în sus. Ca și culori, rămânem în zona de verde crud. Mai avem nevoie de câteva perne de relaxare, o măsuță, câteva cărți, un felinar cu două lumânări mari și un vas de sticlă în care să lăsăm să se “joace” câteva fire de iarbă lungă”, recomandă Nicu Bocancea, cel mai premiat master florist din România.

Nicu Bocancea își invită urmăritorii din comunitatea online creată pe https://www.instagram.com/florariairis/?hl=ro la concurs în perioada 7- 12 august. “Trăiește vara prin ochii noștri! Îți trimitem o părticică din natură care ne face pe noi fericiți în fiecare zi. Plantele noastre așteaptă să își cunoască noile gazde”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii